Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fem sikre veier til ventilasjon

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Fuktighet er hard kost for badet. Og vil du unngå sopp og mugg, bør det være effektiv ventilasjon i rommet. Her får du en oversikt over mulighetene dine.

VENTILATION2

Fagfolk anbefaler at all lufta i et hus skiftes ut en gang annenhver time. I eldre og litt utette hus er det sjeldent et problem. Til gjengjeld er det ikke særlig fornuftig rent varmeøkonomisk. Derfor blir nye hus da også bygget så tette at du ikke kan satse på naturlig ventilasjon gjennom utettheter og sprekker. Derfor må du selv sørge for at innelufta blir skiftet ut med jevne mellomrom.

Redaksjonen anbefaler: 15 myter om muggsopp

Derfor kan god ventilasjon lønne seg

Derfor kan god ventilasjon lønne seg Manglende ventilasjon kan gi vekstvilkår for muggsopp som viser seg som et loddent belegg som kan ha farger fra lysegrå til svart over til gul, rød eller grønn. Soppen kan vi finne langs himlinger, kalde yttervegger og i fuger mellom gulv og vegger.

Muggsoppen får ikke huset til å rase sammen en dag slik ekte hussopp kan. Men muggsopp gir dårlig lukt og misfarging som kan være svært vanskelig å bli kvitt. Dessuten kan et alvorlig sopp angrep gi helseproblemer for mange. Bihulebetennelse, pusteproblemer, hodepine og irritere luftveier og øyne er plager som forekommer hyppigst.

Slik unngår du muggsopp

Ventilasjon er det beste våpen i kampen mot muggsopp. Ei kraftig mekanisk avtrekksvifte er mest effektiv fordi den kan trekke varm og tørr luft gjennom badet fra resten av huset. Et åpent vindu kan selvsagt også brukes - men bruk ikke begge deler samtidig for da trekker du kald luft inn i det varme, våte rommet, og da blir det straks kondens.

Du kan selv sjekke om ventilasjonen er tilstrekkelig: Hvis all dogg er vekk fra vinduer og speil innen en halv time, er det ingen problemer. Hvis ikke, må du ha bedre ventilasjon.

1. Tallerken- og klaffventil

I yttervegger kan du bore hull og montere en rund tallerkenventil eller en firkantet klaffventil. Begge typene lar luft passere inn eller ut av rommet, men tallerkenventilene gir mindre trekk enn klaffventilene. Ventilen monteres på samme måte som en mekanisk utluftingsventil - gjennom et hull boret i ytterveggen.

2. Spalteventil

I toppen eller på siden av vinduene kan du montere spalteventiler som er en avlang klaffsom vippes eller skyves til side. På den måten kan lufta passere.

3. Skyveventil

Moderne, innvendige dører går ikke helt ned til gulvet. Det gjør det mulig for lufta å passere. På eldre dører, som går helt til gulvet, kan du oppnå samme effekt med en skyveventil.

4. Åpent vindu

Det billigste alternativet er god gammeldags gjennomtrekk i hele huset to til tre ganger daglig - fem til ti minutter om gangen. Spesielt i kalde perioder bør du lukke igjen etter fem til ti minutter, ellers kjøler du ned møbler og vegger, og det gir dyr oppvarming.

5. Mekanisk ventilasjon

Den beste utluftingen får du med ei avtrekksvifte. Du kan kjøpe dem til priser fra noen få hundre kroner og opp til flere tusen. Prisen avhenger av hvor avansert vifta skal være, og om den for eksempel bare skal stå for avtrekket i badet ditt, eller om den er en del av et større ventilasjons- og varmegjenvinningsanlegg som omfatter hele huset.

Den store fordelen er at avtrekksvifta kan arbeide automatisk. Du behøver altså ikke å huske å åpne eller stenge vinduer. Men til ulempene hører støyen og kostnadene til den strømmen som avtrekksvifta bruker.

Skal du bare ha ei enkel vifte som kan sørge for å holde badet fritt for fuktighet og muggsopp, er investeringen overkommelig. Bor du i et trehus, klarer du normalt alt montering s arbeidet selv. I mursteinsvegger er det litt mer komplisert - da må du få tak i et diamantbor som kan komme seg gjennom den harde muren.

For at det ikke skal dannes undertrykk på badet når vifta går, må du sørge for at det kommer inn ny luft, for eksempel via en sprekk under døra.

Styringsmekanismer
Ei elektrisk vifte kan styres på flere måter. Den enkleste er at du slår den på og stenger den med en bryter - eventuelt med en forsinkelse slik at den går noen minutter etter at du har slått den av. Men du risikerer selvsagt at du glemmer å slå den av, og da bruker den strøm til noen annen slår den av.

Vil du gardere deg mot strømsløsing, kan du kjøpe ei vifte med automatikk, enten tidsstyrt, styrt av en bevegelsessensor eller mest aktuelt på et bad - fuktighetsstyrt. Med fuktighetsstyring begynner vifta å gå straks luftfuktigheten når opp til et visst nivå, for eksempel når du dusjer. Og den fortsetter å gå til lufta igjen er nede på et normalt fuktighetsnivå.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake