Ei rotte ser kanskje uskyldig ut, men den bærer potensielt rundt på 60 farlige bakterietyper.

Ei rotte ser kanskje uskyldig ut, men den bærer potensielt rundt på 60 farlige bakterietyper.

Rotter er et stadig tilbakevennende problem, særlig i byene, og det er typisk nå på høsten at problemene begynner: Rottene fryser, og vil innendørs. Og inn kan de meget enkelt komme seg. Et hull på et par centimeter i diameter er nok til at en voksen rotte kan komme seg gjennom.

Derfor vil du gjerne unngå besøk av rotter

Salmonella og Leprospira er bare to av de cirka 60 bakteriene rottene drasser rundt på. Salmonella kan gi diaré, oppkast og magekramper, og for svake personer kan smitten være livsfarlig. Leprospira kan i sjeldne tilfeller føre til Weils sykdom, som blant annet kan innebære multiorgansvikt.

Rottene gnager i alt og kan ødelegge både rørinstallasjoner og elektriske ledninger. Dør de inne i vegger, gulv eller tak, kan det forårsake en forferdelig lukt.

Slik unngår du å få besøk av rotter

Du kan gjøre mye for å unngå besøk av rotter. Først og fremst skal du unngå å trekke dem til deg ved å ha avfall, dyrefor, fuglemat eller noe annet \"lekkert\" liggende på tomta. Rundhåndet foring av fugler er faktisk ofte årsaken til rottebesøk.

Unngå å ha for mye rot liggende, for eksempel plankehauger, gamle biler eller andre gjemmesteder der rottene kan bygge rede.

Sørg også for at rottene ikke kan komme inn i huset ditt:

  • Sjekk avløpsrørene for brudd eller skjøter som har gått fra hverandre
  • Sørg for at rottene ikke kan inn i rør som lufter ut kloakken
  • Skru fast metallristene til gulvslukene
  • Sett rottesperrer på avløpsrørene
  • Fjern beplantning langs sokkelen på huset (rottene liker ikke å løpe i det fri)

Last ned hele artikkelen, og les mer om hvordan du unngår rotter.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Oppdag rottereir med et inspeksjonskamera

Det er langt fra morsomt når det flytter inn mus eller rotter i uteboden, krypekjelleren eller under terrassen din. For ikke å snakke om helt inn i huset ditt!

Mus og rotter kan volde stor skade (de gnager på alt!). I tillegg er de smittebærere. Salmonella og Leptospira er bare to av cirka 60 bakterier rotter drar rundt på.

Mus og rotter er dessverre flinke til å gjemme seg, og slår seg ned på vanskelig tilgjengelige steder, for eksempel bak kjøkkenskap, under terrassen eller under steinhellene i boden. Mistenker du at du har fått ubudne gjester, anbefaler vi at du undersøker tingene med et inspeksjonskamera. Derfor vil vi gjerne vise deg dette gode tilbudet:

Akkurat nå får du et inspeksjonskamera sammen med 2 utgaver av Gjør Det Selv.

Ja, takk: Vis meg det nye Tech-Pro inspeksjonskameraet!

VIDEO: Her kan du se inspeksjonskameraet i funksjon: