Slik unngår du ubudne gjester

Myggnett for vinduene og rister i ventilasjonsåpningene er bare et par av de midlene du kan ta i bruk når hjemmet ditt blir litt for “levende”.

Gjester er de fleste av oss glade for. Men det skal helst være noen vi selv har invitert. Det er ikke alltid tilfellet med de insekter og dyr som selv finner veien inn i husene våre.

De ubudne gjestene trives fordi husene våre gir dem ly, varme og mat. Noen er ganske uskyldige, mens andre kan være ubehagelige bekjentskap. Rotter og veps er det f.eks. ikke mange som ønsker å dele bolig med, mens en sølvkre og en edderkop i ny og ne hører til de plagene vi må leve med.

Her får du et overblikk over hva de mest vanlige ubudne gjestene gjør med deg og hjemmet ditt, og hva du kan gjøre for å slippe dem.

Duer

Tegn på besøk: Tilgrisede gesimser, altaner, plattinger. Primitive, rotete reder. Monoton kurring dagen lang.

Hva gjør dyret: Duer griser og kan spre sykdom. Redene deres kan tette luftkanaler og takrenner.

Dette kan du gjøre: For en due er huset ditt som en klippe, og ethvert fremspring en avsats der den kan bygge rede. Det er ikke tillatt å bruke gift mot duer, men du kan hindre dem i å bygge rede med f.eks. nett foran ventilasjonskanaler og ved å spenne ut fisketråd på steder som frister duene.

Et stykke metalltråd spent ut på huskestativet forhindrer duene i å slå seg ned.

Fluer

Tegn på besøk: Summende fluer på jakt etter mat.

Hva gjør dyret: Fluer er irriterende og kan opptre i stort antall. Noen overvintrer i huset, men de fleste er tilfeldige gjester. De kan etterlate flu-eflekker og i sjeldne tilfelle spre sykdom. 10-12 generasjoner kan klekkes ut på ett år.

Dette kan du gjøre: Sørg for å dekke til matvarer. Myggnetting foran vinduene holder dessuten mange av fluene ute, men enhver liten utetthet kan fungere som inngang - så fluer er vanskelige å unngå helt.

Tegn på besøk: Det lille, sølvskinnende og skallkledde insektet piler over gulvet, typisk i kjøkkenet eller på badet. Sølvkre bor i sprekker og hulrom og ses nesten bare om natten.

Hva gjør dyret: Sølvkre er nøysomme, de lever av smulene våre og gjør faktisk ikke stor skade. Er fuktigheten høy, f.eks. i en kjeller, kan de likevel forgripe seg på bøker og lignende.

Dette kan du gjøre: Unngå å oppbevare ting der det er fuktig. Sølvkre er nærmest umulig å utrydde, og den kan bli opp til fire år gammel. Den er et urinsekt, som var her lenge før oss - og den vil sikkert overleve oss!

Saksedyr

Tegn på besøk: Saksedyr tar man ikke feil av, og ofte møter man et mylder på mørke, fuktige steder. Mest aktive om natten.

Hva gjør dyret: Saksedyr er altetende, men lever spesielt av plantedeler, åtsler og smådyr. Det er en skrøne at saksedyr kravler inn i ørene dine. Insektet er forhatt, men faktisk gjør det minimal skade.

Dette kan du gjøre: Du kan sette feller utenfor huset, f.eks. blomsterpotter med treull, eller bare et stykke vått papir. På den måten kan du kanskje hindre en invasjon.

Mus

Fanger du musa levende, skal den kjøres minst 1 km unna hvis du vil forsikre deg om at den ikke finner hjem igen.

Tegn på besøk: Ekskrementer og lukt, gnagerier og lyder. Noen arter søker kun inn i hus om høsten og om vinteren.

Hva gjør dyret: Mus er nærmest altetende og gnager også i uspiselige ting. Mus kan få fem-seks ungekull i året, og de kan klare seg uten vann i lange perioder. En sprekk i veggen på 7-8 millimeter er stor nok til å skaffe en liten husmus adgang til huset ditt. Mus er dessuten gode klatrere.

Dette kan du gjøre: Du kan legge ut giftkorn eller sette opp feller. Forebygg ved å lukke alle adgangshull, også de små.

Selv veldig små sprekker i veggen kan musene forsere. Derfor kan du med fordel tette dem igjen.

Veps

Tegn på besøk: Summende, nærgående Summende, vepser, som gjerne vil smake på både mat og drikke. Spesielt plagsomt på sensommeren.

Hva gjør dyret: Vepser er sosiale insekter, som bygger bol av avgnaget tre. Bolet starter som en liten stilk, men det kan på slutten av sommeren romme 5000 veps! Vepser kan stikke flere ganger, og stikket deres kan fremkalle en allergisk reaksjon.

Dette kan du gjøre: Bekjemp bolet mens det ennå er lite hvis det er mulig. Og gjør det om ettermiddagen når vepsene har vendt hjem og er mindre aggressive. Bruk en spray som dreper dem.

Samfunnet i et vepsebol går til grunne når det blir kaldt. Bolet brukes aldri igjen.

Tegn på besøk: Svien og kløen på huden. Vær spesielt oppmerksom etter reiser, for flere og flere har vegg-lus med seg hjem i kofferten.

Hva gjør dyret: Vegglus er små dyr, som normalt kun er synlige og aktive om natten. De lever av blod, men kan klare seg en hel vinter med meget lite eller ingen næring. Finner den et offer, kan den syvdoble vekten sin på bare 10 minutter.

Dette kan du gjøre: Vegglus er en seiglivet plage og du trenger profesjonell hjelp for å bli kvitt dem. Du kan supplere ved å pensle med insektlakk langs lister og ved rør. Klær skal vaskes ved 60 grader for å drepe lusene.

Murbier

Du kan stenge for murbiene ved å krafse ut fugene og fylle dem med ny frisk fugemørtel.

Tegn på besøk: Runde hull på tykkelse med en blyant (3-7 mm) i mørtelen mellom murstein, spesielt på husets varme sider.

Hva gjør dyret: Murbier graver en 10-20 cm lang gang i mørtelen. Gangene fylles med pollen, før bien legger egg og forsegler gangen. Selv om det kan se voldsomt ut, gjør murbier kun sjelden alvorlig skade på murverk.

Dette kan du gjøre: Mange hull kan tyde på at fugene trenger å bli satt i stand. Krafs ut fugene i et par centi meters dybde, fjern støvet, vann stedet, og fyll ut med ny mørtel. Unngå arbeidet i bienes flyvetid fra juni til august.

Flaggermus

Tegn på besøk: Lyder fra loftet, spesielt i skumringen. Ekskrementer som kan ligne muselort, men den er løsere og glinsende.

Hva gjør dyret: Flaggermus er aktive om natten og bruker huset ditt til å sove i om dagen. De gnager ikke, men ekskrementene deres griser noe. De flyvende pattedyrene bor ofte mange sammen i kolonier.

Dette kan du gjøre: Flaggermus er fredet, så vurder om det ikke er plass til både dem og deg. Vil du kvitte deg med dem, kan du sperre flyvehullene deres om høsten.

Tegn på besøk: Vandrende kolonner av maur, ofte langs fotlister. Invasjonen kan være massiv, for maur legger ut luktspor hvis de finner mat. Sporet lokker fram nye maur.

Hva gjør dyret: Maurene gjør ikke den store skaden, men de fleste vil helst være foruten.

Dette kan du gjøre: En maurboks kan stoppe en tilfeldig invasjon. Har maurene bygget bo under huset ditt, er det verre. Da skal du åpne til boet og blåse inn maurmiddel. Å tette sprekker, fjerne smuler og hyppig tømme avfallsdunkene kan forebygge maurbesøk.

Skrukketroll

Tegn på besøk: Mylder av skrukketroll i husets fuktige kroker. Skrukketroll er nattaktive og skynder seg bort fra lys.

Hva gjør dyret: Skrukketroll utretter ikke store skader. De kan dog gå i treverk, men aldrig i friskt tre. De er altetende, men spiser helst råtnende plantedeler.

Dette kan du gjøre: Dyrene kan feies eller støvsuges bort. Er det mange av dem, kan du vurdere insektmiddel, og da skal du huske mørke kroker og sprekker. Skrukketroll har behov for fuktige om givelser for å overleve, så opptørking er den beste forebyggingen.

Mygg

Tegn på besøk: Irriterende summing og kløende myggstikk. Plagen er størst i skogkanter og våtområder og verst om kvelden.

Hva gjør dyret: De gjør ingen skade på huset, kun på deg. Det finnes cirka 30 arter av stikkmygg, den store husmyggen overvintrer i hus og våkner skrubbsulten om våren.

Dette kan du gjøre: Myggnett for vinduet hindrer plageåndene i å komme inn - og sikrer deg frisk luft. En enkel type kjøpes som nett og borrelås på rull. Klistre borrelåsen i vindusrammen, og fest nettet på. Rens også tak renner og vanntønner, for mygglarver trives i alt vann, selv i skittent regnvann.

Med borrelås på ramme og nett kan du enkelt fjerne nettet når det ikke er bruk for det.

Edderkopper

Tegn på besøk: Spindelvev, og edderkopper som vandrer over vegger og gulv. Mengden toppes på sensommeren. Noen bosetter seg i husene våre, andre er streifdyr.

Hva gjør dyret: Vi har en nedarvet, men irrasjonell skrekk for edderkopper. De er ikke farlige, men gjør stor nytte ved å jage og spise insekter.

Dette kan du gjøre: Hvis du vil forsøke å holde dem ute fra huset kan du tette sprekker, spesielt i baderom, kjeller og uthus. Er du flink, fanger du edderkoppen og slipper den fri utendørs. Er du ikke helt trygg, suger du edderkoppen opp med støvsugeren.

Tegn på besøk: Små (5-8 mm) flyvende møll. Hull eller flekker på klær, tepper og pels.

Hva gjør dyret: Klesmøll lever av tekstiler, primært ull og pelsverk. De bryr seg ikke om vårt tørre inneklima og er derfor etter hvert blitt sjeldne gjester.

Dette kan du gjøre: Tøm angrepede skuffer og skap, støvsug dem grundig. Vask klær på 60 grader, eller legg dem 2-3 døgn i fryseren. Sørg for god ventilasjon og tørr inneluft.

Tegn på besøk: Borebillene ses i store flokker. Men det mest typiske tegnet er de 1-2 mm sirkelrunde hullene i treverk.

Hva gjør dyret: Borebillelarven så å si spiser seg vei gjennom treet. Noen ganger er skadene kun kosmetiske, men omfattende skader svekker og ødelegger i siste instans treet. Fuktige rom som kjellere, uthus og loft er spesielt utsatte. Billen viser seg kun om sommeren, og den lever kun få uker.

Dette kan du gjøre: Med pensel eller sprøyte kan du påføre treverk et spesielt beskyttelsesmiddel mot borebiller. Behandlingen gjentas to-tre ganger.

Et mindre angrep av borebiller kan stanses hvis du stryker det skadede treet med et spesielt beskyttelsesmiddel.

Husstøvmidd

Tegn på besøk: Du har dem i sengen, men de små, hvite åttebeinte middene kan normalt ikke ses med det blotte øyet, for de måler bare 0,1-0,6 mm. Problemet er den allergien som midden kan fremkalle.

Hva gjør dyret: Husstøvmidd lever av avstøtt hår og hud. Et menneske leverer 0,5-1 g om dagen, nok til å fore tusenvis av midd.

Dette kan du gjøre: Midden hater lav fuktighet og grundig rengjøring. God ventilasjon gjennom alle husets rom med utsuging ved kjøkken og bad er nøkkelen. Midden dør ved 55 grader, så vask av sengetøy på 60 grader holder antallet nede. Det er ikke nok å riste og lufte dynen.

Tegn på besøk: Gnaging, hull, ekskrementer og lukt.

Hva gjør dyret: Rotter er utforskende av natur, og tennene er verktøyet deres. De kan gnage seg vei gjennom smale åpninger og kan gnage i stort sett alt. Rottene danner kolonier, og får mange unger. Ettersom de er mistenksomme overfor ukjent lukt og smak, er de vanskelige å bekjempe.

Dette kan du gjøre: Har du rotter på eiendommen din, skal de fjernes. Feller og gift kan stoppe et angrep, men for å hindre gjentagelse skal du sjekke alle rottens adgangs-veier. Spesielt kloakker - rottenes hovedvei - sjekkes. Alle adganger skal sikres godt, f.eks. skal gulvavløp være av metall og skrus fast i gulvet. Undersøk også kloakk og avløpsrør for brudd eller åpne skjøter. Sørg for at lufteåpninger har ugjennomtrengelig nett.

Ventilasjonskanaler sikrer god luft til huset ditt, men velg en modell med finmasket nett, som holder rottene ute.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Skadedyr