Video
Lett
Vanskelig

Når du reparerer gammelt murverk, kan du fikse de fleste skader med en god reparasjonsmørtel med korn opp til 2 mm, helst av den typen som murveggen i sin tid ble bygget opp av. Men er det hull som er dypere enn et par centimeter, så synker mørtelen sammen, og faller kanskje til og med ut, hvis du prøver å fylle hullet helt opp med mørtel.

SLIK GJØR DU:

1. Først skaffer du noen biter

som passer i hullet. Det kan være stein eller løs puss. Med litt hell kan du også hugge passe biter av en murstein. Prøv deg fram til bitene passer, og slik at det fortsatt er plass til at mørtelen kan binde alt sammen.

2. Det gamle murverket fuktes godt

Når du har rørt opp mørtelen til en konsistens som fast grøt, er det passende mengde vann i den. Det går galt hvis tørt murverk trekker ut fukten igjen: Da binder den ikke til underlaget, og den herder dårlig.

3. Så lukkes hullet

Prøv å “fore“ sidene, slik at mørtelen får tak overalt. Gjerne så hullet fylles når bitene trykkes på plass. TIPS: Grunnregelen er å bruke samme type mørtel som i muren. Men innendørs kan gipsmørtel være greit, fordi det tørker fort.

4. Hullet fylles opp og trykkes fast med mer mørtel

Til små hull, som her, bruker du en murskje i passende størrelse. Strekker hullet seg over et litt tørre område, trekker du på mørtelen med et stålbrett.

5. Overflaten kan jevnes ut med en fuktig svamp

eller et filsebrett, når mørtelen er så fast at den ikke gir etter for et fast trykk med fingrene. Svampen skal bare være så fuktig at den trekker sammen overflaten. Den skal ikke dra den ut.