Gi trappen ti år til med laminatgulv

Har du også en stygg, gammel trapp som trenger en ansiktsløftning, men ikke en utskifting? Vi har revet teppet av en gammel trapp, og pakker den inn i nytt laminat med kantlister av metall. Dermed får den et nytt og elegant uttrykk til en billig penge.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 helg
Pris
600 kr/m
Gi trappen ti år til med laminatgulv

Med laminat og kantlister kan du blåse nytt liv i en gammel trapp

Intro

Den gamle trappen ser slitt ut. Trinnene er kledd med skitne og slitte tepper, men på undersiden har den det fint og kan holde i mange år til.

Nå er det på tide med en forandring, så vi har revet det gamle teppet av trappen, renset den for limrester og slipt overflaten ren og ikke minst jevn. Deretter har vi kledd trappen med laminat og kantlister i metall.

Vi bruker laminat til gulv av høyeste styrkeklasse for å sikre trappen lengst mulig levetid, og vi bruker todelte kantlister, som holder fast og beskytter laminatbordene ekstra godt. Samtidig gjør de spesielle kantlistene det enkelt å lage loddrette stusstrinn.

Jobben gjøres i to omganger

Trappen er ikke rett, og derfor gjøres jobben i to omganger. Vi begynner med å lage de rektangulære trinnene, som er enklest å måle opp. Når de er montert og teknikken sitter, fortsetter vi med de vinklede stykkene. Deretter avslutter vi med å fuge langs veggen og i de innvendige hjørnene mellom trappetrinn og stusstrinn.

Veiledning

01
Klargjør trappen 4 Trinn

Før du kan lage en ny trappebelegning, skal trappen rengjøres helt. Overflaten skal være jevn, så laminatstykkene kommer til å ligge på et fast underlag uten lufthull under. Hvis underlaget ikke er jevnt, må det rettes opp før du setter i gang med de nye trinnene.

Trappen består av enkle rektangulære trinn og litt mer utfordrende vinklede trinn. Jobben gjøres i to omganger, der du begynner med å skjære til de enkle rektangulære trinnene med lister, før du etterpå lager de mer kompliserte.

1

Før du begynner å skjære til laminatbordene, er det viktig at de venner seg til klimaet innendørs. Derfor skal du ta inn materialene i det rommet de skal legges minst 48 timer før bruk.

2

Fjern det gamle limet med en sparkel. Du kan også bruke en multikutter til å skjære løs restene.

3

Slip trappen helt ren med slipepapir. Når du har fjernet lim og tepperester, skal du slipe trappen til overflaten blir helt jevn. Hvis du etterlater limrester, kan ikke laminatbordene legges pent.

4

Monter underdelen av kantlistene. Disse kantlistene (fra tyske Küberit) består av to deler. Bunnlisten skal skrus på trinnkantene. Kapp under- og overdelen samtidig. Da vet du at de passer perfekt sammen.

02
Skjær ut rette trinn 3 Trinn

1

Det er tid for å skjære til de første trinnene. Begynn med de trinnene som ligner rettvinklete rektangler. Mål trinndybden i begge sider av trinnet før du skjærer. Da kan du kompensere for eventuelle skjeveheter.

2

Mål laminatbordene slik at de passer akkurat til trinnet, minus en 3 mm fuge i hver ende. Bruk en vinkel til å sikre rette vinkler. Skjær også ut stusstrinnene (de loddrette). Lag dem 3 mm for korte.

3

Laminatbordene er ikke brede nok, derfor må det skjæres til en stump. Det er viktig at stumpen ligger bak det hele laminatbordet som støter mot kantlisten.

03
Lim fast trinnene 4 Trinn

Nå er det tid for å lime fast de første trappe- og stusstrinnene. Når de er på plass, kan du begynne jobben med de mer kompliserte vinklede trinnene, som krever mer oppmåling og nøyaktig tilskjæring.

Når du limer fast laminatstykkene, er det viktig at du velger et limprodukt som kan hefte på underlaget. Du skal også vite om limet du velger krever at du maler på et grunningsprodukt for at limet skal kunne hefte riktig.

1

Lim fast de første trinnene. Sørg for at limet er fordelt jevnt, enten lagt ut i et rutenett eller smurt på med tannsparkel. Du kan bruke både monteringslim og parkettlim - bare limet passer til underlaget.

2

Sett sammen laminatstykkene til én bit før du legger dem på plass på trappetrinnet. Legg det sammensatte laminatstykket slik at det støter inn mot kantlisten.

3

Stusstrinnet monteres etter trappetrinnet. Når du har lagt et trappetrinn, påføres det tilsvarende stusstrinnet lim, og presses på plass på den loddrette flaten bak trinnet.

4

Lag plass til en ekspansjonsfuge. Det er viktig at du sørger for et par millimeters avstand mellom trappe- og stusstrinn. Det gjør du ved å stille stusstrinnet på 3 mm avstandsklosser.

04
Kapp og tilpass de vinklede trinnene 3 Trinn

1

Nå skal vi lage de vinklede trinnene. Akkurat som ved de enklere rektangulære trinnene, skal du begynne med bunndelen av kantlistene. De skjæres til så de passer på de vinklede trinnene, og skrus fast.

2

Skjær ut trinnbordene. Det er viktig for sluttresultatet at trinnene er skåret ut nøyaktig, så vær tålmodig når du måler opp og overfører resultatene. Oppgaven klares enklest med en smygvinkel.

3

Monter resterende trappe- og stusstrinn, et sett om gangen. Husk 3-5 mm avstand til fuger i alle sammenføyninger.

05
Avslutt med topp­lister og fuger 5 Trinn

Nå er jobben nesten ferdig. Det gjenstår bare å montere den øverste delen av listene, som skrus på underdelen med de medfølgende skruene.

Etterpå skal det lages elastiske fuger i innvendige hjørner. Det betyr mellom trappetrinn og stusstrinn, og langs veggene i trappeløpet. Fugene mellom to laminatdeler lages i silikon, mens fugene langs veggene lages i akryl.

1

Den øverste delen av kantlistene skal nå skrus fast. Topplisten legges på bunnlisten, slik at skruehullene i topplisten ligger oppå det tilsvarende gjengehullet i den underliggende listen. Deretter skrus topplisten på plass med de medfølgende skruene.

2

Legg en akrylfuge mellom veggen og trinnet. Velg en farge som passer til veggen. Husk å maskere kanten av trappetrinnet med maskeringsteip før du fuger.

3

Bruk en silikonfugemasse i gapet mellom trappe- og stusstrinn. Her bør du velge en fugemasse i en farge som er diskret i forhold til fargen på laminatet.

4

Bland vann og oppvaskmiddel i en sprayflaske. Sprut litt av blandingen på silikonfugen.

5

Trekk silikonfugen ren med en fugebrikke. Hvis du bruker en brikke av silikon etter at du har sprutet på oppvaskmiddel, er det enkelt å trekke en flott profil i fugen.

Materialer

  • Laminatgulv
  • Kantlister
  • Monteringslim eller parkettlim - limet skal passe til underlaget.

Tidsforbruk

Jobben gjøres i løpet av en helg.

Pris

400-600 kroner per meter, avhengig av dybden på trappen.

Vanskelighetsgrad

Det skal en del nøyaktige målinger og skarpe snitt til for å lage flotte trinnbord og kantlister.

Video

Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

Slik bruker du stikksagen

I denne videoen lærer du alt om om stikksagens muligheter, sagblad og funksjoner. Med riktig innstilling, kan sagen klare nesten alle oppgaver: kurvede snitt, rette snitt, vinklede snitt og raske, grove snitt. Og med riktig sagblad kan du sage i både tre, plast, metall og sårbare overflater.

Forleng fugemassens levetid

Tips & Triks

Spar penger med andre kantlister

Kantlistene vi bruker i denne artikkelen er smarte, men de er både dyre og vanskelige å skaffe. Billigere varianter, som også fungerer godt, koster kanskje bare en fjerdedel.

Hvis du bruker en annen variant hjemme hos deg, er det bare å justere veiledningen og sørge for at gulvbordene skjæres til, slik at trappetrinnene og stusstrinnene møtes riktig mot den listen du velger.

Todelt list

Diskret list

Enkel kantlist

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Innvendig trapp