Sikker trapp med ny baluster

En trapp som mangler en eller flere balustre kan være farlig. Derfor bør du bytte ut en ødelagt baluster og montere en ny, slik at trappen blir trygg igjen. Jobben er fort gjort.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 time
Pris
50 kroner
Baluster

Det ser ikke bare penere ut. Rekkverket blir også tryggere når alle balustrene er på plass.

Intro

Hvis du har ødelagte balustre i trappegelenderet, kan du raskt skifte dem ut og gjøre trappen trygg igjen. Det er viktig at du måler nøye opp, slik at du kan feste den nye balusteren i hullene der den gamle, ødelagte satt.

I denne guiden viser vi deg hvordan du måler opp den nye balusteren og hvordan du lirker den på plass i hullene.

Sag ut selv eller kjøp den ferdig

Her har vi valgt å skjære ut balusteren selv, av en høvlet planke ved hjelp en bordsirkelsag. Hvis du ikke har en slik, kan du også kjøpe ferdige balustre som bare skal monteres. De finnes i mange forskjellige former og dimensjoner, så selv om du kjøper dem, er det viktig at du måler dem opp og tilpasser dem til riktige mål.

Veiledning

01
Slik gjør du 7 Trinn

Før du kan komme til for å sette fast en ny baluster, skal du fjerne restene fra den gamle - både i vangen nederst og i håndlisten øverst. Det gjør du enklest med et skarpt stemjern.

Når du måler opp til den nye balusteren, tar du utgangspunkt i en av de andre. Det er høyden på en baluster som sitter på plass, pluss dybden av hullet i vangen. Mål også tykkelsen på balusteren, og sag den ut litt på overmål. Da har du litt å ta av når du sliper den til. Her sager vi ut balusteren av en høvlet planke, men du kan også kjøpe en ferdig baluster.

1

En av trappens balustre er knekt, slik at det er blitt et større hull i rekkverket. Det kan være farlig hvis det er mindre barn i huset. Sjekk tilstanden på de andre balustrene, og skift dem ut hvis de er løse.

2

Fjern restene av den gamle balusteren, både nederst og øverst. Restene fjernes med et stemjern, slik at det blir plass til en ny baluster. Fjern eventuelle spiker først, så du ikke risikerer å ødelegge stemjernet.

3

Mål opp til den nye balusteren. Mål en av de andre balustrene, slik at du kan lage en ny med akkurat samme størrelse. Mål høyden, og legg til den fulle dybden av hullet i vangen.

4

Mål tykkelsen på en baluster, og legg til et par milllimeter. Da har du litt å slipe vekk, slik at den nye balusteren får en lekker, jevn flate etter at du har slipt den.

5

Sag til den nye balusteren. Her sager vi den ut av en høvlet planke. Den lages litt på overmål - det er med vilje, slik at den kan slipes helt glatt med eksentersliperen.

6

Balusteren slipes glatt og jevn. Spenn den godt fast, for eksempel i en høvelbenk. Slip først med slipepapir korn 80, deretter korn 120 med rolige og lange bevegelser. Husk å spisse balusteren litt i den ene enden.

7

Sett fast balusteren. Trykk den ned i bunnen av hullet, og lag en strek ved håndlisten. Kapp den til, og legg lim på endene. Sett den ned i hullet igjen, og løft den opp i håndlisten, slik at den sitter i begge hullene.

Materialer

  • 1 høvlet planke i passe tykkelse
  • Slipepapir, korn 80 og 120
  • Trelim

Spesialverktøy

  • Bordsirkelsag
  • Stemjern

Tidsforbruk

Cirka én time per baluster.

Pris

Cirka 50 kroner per stk.

Vanskelighetsgrad

Vær nøye når du måler opp - er du det, er prosjektet enkelt.

Video

Slik bruker du bordsirkelsagen

I denne videoen lærer du hvordan du bruker bordsirkelsagen. Sagbordet og alle innstillingene gjør det mulig å sage lange, presise snitt – både rett, i vinkel og i forskjellige dybder og bredder. Du kan derfor splitte lister og bord på langs, lage spor i bord, skjære mindre plater nøyaktig til, og mye mer.

Video

Slik bruker du eksentersliperen

I denne videoen lærer du alt om eksentersliperens muligheter. Den er det opplagte valget når du skal slipe større vannrette flater, uansett om du skal fjerne gammel lakk og maling, eller om du skal glattslipe samlinger og ubehandlet tre. Men den klarer også finere polering, for eksempel hvis kjøkkenbenken skal ha ny olje.

Video

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Innvendig trapp