Video
Lett
Vanskelig

De fleste gamle betongtrapper må repareres på et tidspunkt. Det skyldes at den betongen som ble brukt tidligere, ofte kunne være av tvilsom kvalitet. For eksempel fordi det ikke ble blandet tilstrekkelig med sement i betongen. Hvis trappen har blitt pusset opp med sementmørtel senere, som er betydelig sterkere, blir trappen "pakket inn" i et tettere pusslag.

Ved den minste sprekk i dette pusslaget, trenger det inn vann. Ved hard frost fryser vannet og utvider seg. Resultatet er at pussen presses av trappen. Dermed har fukten enda lettere tilgang til betongen. Derfor gjelder det å reparere hullene før skadene blir større.

FJERN ALL LØS PUSS:

1. Fjern all løs puss med hammer og meisel

Hugg helt inn til absolutt fast bunn. Bank på pussen. Hvis det er et område som lyder hult, skal det hugges av.

2. Slip betongflaten helt inn til hard betong

Slip også pusslaget, slik at det har en fast, skrå kant hele veien rundt hullet. En vinkelsliper med en diamantslipekopp er utrolig effektiv.

3. Slip også på undersiden av de ytterste flisene

Fordi flisen på hjørnet sitter godt fast, er det ikke noen grunn til å løsne den. Men det er også viktig å fjerne eventuell løs puss fra undersiden.

4. De siste løse partiklene fjernes med en stiv stålbørste

En koppstålbørste, som monteres på vinkelsliperen, er veldig effektiv.

FYLL HULLET:

1. Fukt reparasjonsstedet med vann

eller enda bedre: slemmemørtel. Det er viktig at det blir fuktet godt. Sørg for å komme godt inn i alle kroker. Slemme-mørtelen sikrer bedre vedheft.

2. Bland reparasjonsmørtelen

Her brukes en reparasjonsmørtel som skal blandes opp med vann. Den blandes i tre minutter. Da har du cirka 20 minutter til å få den på plass, avhengig av temperaturen.

3. Fyll hullet med mørtelen

Fyll godt opp i alle kroker. Du kan fylle opptil 5 cm dype hull med mørtelen i ett lag. Overfyll hullet med cirka 5 mm, slik at du har noe å slipe vekk.

4. Glatt ut mørtelen

til en pen, jevn flate, så godt du kan. Jo bedre du får glattet ut, desto mindre er slipearbeidet. Her brukes en plastikksparkel. Du kan også bruke en murskje.

5. Slip flaten glatt når mørtelen er tørr

Hvis du venter til neste dag, er du sikker på at mørtelen er gjennomherdet. Da kan du enkelt slipe den glatt og i ønsket fasong med diamantslipekoppen.

6. Nå kan du male

det reparerte området med en diffusjonsåpen (pustende) sokkelmaling. Hvis det er avskallet maling på trappen, bør du slipe ned alt og male på nytt.