Via et nettbrett eller en telefon, kan du skifte farger og lysstyrke i Philips Hue-systemet. Pærene er det eneste som er skiftet ut for å oppnå de smarte funksjonene.

Via et nettbrett eller en telefon, kan du skifte farger og lysstyrke i Philips Hue-systemet. Pærene er det eneste som er skiftet ut for å oppnå de smarte funksjonene.

Du sier “lys”‚ og det blir lys. Kommandoen formidles av en smarttelefon, som sender beskjed videre til tre pærer i stuen, som tenner med et rent, hvitt lys. Men de innebygde chipene i pærene kan mer enn det, og hvis du senere ser en film på en Philips-TV, følger de samme pærene fargene på bildet på samme vis som de innebygde lampene i TV-ens såkalte ”ambilight”-system.

Det høres avansert ut, og mulighetene i Philips Hue er også like endeløse som eventyrlige. Men systemet er helt enkelt å installere i sin grunnleggende form, og du velger selv fritt når du vil investere i mer utstyr.

For 2000 kroner er du i gang med de første pærene, som fjernstyres. Hver ekstra pære koster cirka 250 kroner for en hvit og cirka 600 kroner for en farget, men så holder de også 10-20 år.

Skift en pære, så er du i gang

Du installerer den mest avanserte fjernstyringen av lyset på den enklest tenkelige måten: Ved å skifte pæren. I tillegg skal det henges en liten styreenhet på veggen, en såkalt bro, men også det gjøres enkelt og greit, uten å endre noen faste installasjoner.

Så er det bare å leke. Philips Hue tilbyr en lang rekke programmer med hver sine muligheter, som du laster ned til en smarttelefon. Systemet følges opp av andre, slik at det per i dag finnes mer enn 300 forskjellige apper.

Tre system styrer lyset

Systemene, vi ser på i denne artikkelen, bygger alle på de kablene som allerede ligger i veggene. Det er tre strategier:

1. Sett i støpselet og kom i gang: Sett et adapter i stikkontakten, og styr lampen eller apparatet som settes i adapteret med en fjernkontroll eller gjennom en sentral med timermuligheter.

2. Nye trådløse kontakter: Bytt ut kontakter og lampeuttak med nye, smarte enheter. Ved å trykke på en fjernkontroll, kan du skru lyset opp og ned.

3. Lys og farger via mobilen: Bytt ut pærene og bevar installasjonen uendret. Her er det de nye pærene som tenner, slukker eller demper seg selv, mens de gamle lampeuttakene og kontaktene bare leverer strøm som de pleier. Alt styres trådløst.

LAST NED HELE ARTIKKELEN og les alt om de nye systemene.