LED-pæren er genial når det handler om energiforbruk i forhold til den gammledagse glødepæren, som stort sett er pensjonert. Men det kan være vanskelig å finne riktig modell, den som gir riktig lys og den lysstyrken vi ønsker.

Stor forskjell fra pære til pære

LED har ikke den samme varme gløden som tradisjonelle glødepærer, men de nyeste modellene er godt på vei i riktig retning. Hvis du skjønner beskrivelsen på emballasjen, vil du være godt rustet til å finne riktig LED-pære; den med lysstyrken og den såkalte fargetemperaturen som du har behov for i rommet pæren skal lyse opp. På minussiden er markedet for LED-pærer mildt sagt uoversiktlig.

Det betyr at det i praksis er umulig å lage en fasitliste for valg av LEDpærer. For i motsetning til glødepæren, kan det være stor forskjell fra pære til pære, selv om spesifikasjonen på pakken er den samme.

LED-spotter med en Ra-verdi på minst 90, sikrer at du kan se riktige farger når du lager mat.

LED-spotter med en Ra-verdi på minst 90, sikrer at du kan se riktige farger når du lager mat.

Du må prøve deg frem

Helt generelt – og i motsetning til glødepærene – er alle eksperter enige om at du ikke bare kan velge en merkevareprodusent, og tro at du har valgt det beste. Det er nemlig masser av gode eksempler på at billigere modeller klarer seg fremragende.

Et av de største er IKEA, som utelukkende selger lamper med LED-pærer i dag. Og deres LED-pærer har i praksis, gjennom flere år, vist at de klarer seg minst like godt som de tradisjonelle merkene fra Philips, Osram og andre.

Så prøv deg frem med et par pærer, før du fyller huset med flere av samme type. For selv om det står de samme verdiene på to forskjellige pærene, kan de oppleves forskjellig i både lysstyrke og farge.

Last ned hele artikkelen, og få en guide til hvordan du velger riktige LED-pærer til lampene dine.

LES OGSÅ: Så MYE sparer du med LED-pærer