Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sett spotlys på vinduet

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Små LED-spotter over vinduet er ren hygge. Her viser vi hvordan du monterer blomsterbrett, lister og utforinger – og hvordan du setter spotlys over vinduene.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
6 timer
Pris
700 kroner

Intro

Hele rommet skulle pusses opp med gipsplater på veggene og utforinger rundt vinduene, blant annet. Og så oppsto ideen med å sette små spotlys oppe over vinduene. Som ren hyggebelysning.

Valget falt straks på LED-spot, fordi de er billigere i drift enn halogenspotter. Fattige 1 watt bruker hver spot. Den største bakdelen ved LED-spot ernormalt å få skjult transformatoren. Men her var det ikke noe problem, fordi hele rommet likevel skulle pusses opp. Derfor kunne vi strekke ledninger og gjøre plass til transformatoren, før veggene ble kledd med gipsplater.

Vi var så heldige at det satt et lampeuttak rett over vinduet, og vi fant en transformator som passet rett i “hullet”. Ellers hadde vi vært nødt til å bygge enkasse inne i veggen - f.eks. rett bak den øverste utforingen - og sette en lem på kassen, slik at man enkelt og raskt kunne komme til transformatoren.

Ulempen ved å velge transformatoren som passet inn i lampeuttaket var at den ikke kunne fås i et samlet sett. Transformator og spotter ble kjøpt separat. Dermed sier reglene at det er en elektriker som skal stå for installasjonen. De spottene vi har brukt er fra det svenske firmaet Hide-a-lite. Samme firma har et samlet sett (som du selv kan installere ) med tre spot og en firkantet transformator. Dette settet kan kjøpes til cirka halvparten av prisen for den løsningen vi valgte.

Norsk distributør er Nortronic AS, tlf.: 66 81 38 60. Se www.nortronic.biz for å finne en forhandler nær deg.

Veiledning

Blomsterbrettet

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Disse vinduene har ingen utfresninger for innfelling av vanlige utforinger, derfor blir monteringen av utforinger litt mer tungvinn enn den kunne vært - men resultatet blir like bra.

Det nederste blomsterbrettet skjæres til og monteres før du setter opp utforinger på sidene og lister rundt vinduet.

De fleste bruker hobbyplate som blomsterbrett, men her hadde vi tilgang til 45 x 220 mm furu, som vi brukte.

TIPS: Når du skal måle avstanden fra vinduets karm til veggens ytterkant, er det enklest å bruke et skråstilt vater. Da er det lett å avlese dybden (trinn 2).

1

Mål avstanden fra vinduets karm til veggens ytterkant. Mål avstanden i alle fire hjørner. Du skal kjenne dybden for å beregne størrelsen på både blomsterbrett og utforinger.

Start med å skrape karmen ren for gammel maling. Du trenger ikke å skrape helt inn til rent tre.

2

Skjær til blomsterbrettet (A) i lengden - vi lar det stikke cirka 20 cm lenger ut i hver side. Merk opp vindusåpningen slik at blomsterbrettet passer inn i hakket. Sag til brettet.

3

Bruk vater og tommestokk til å kontrollere at brettet er i vater og følger vinduets karm. Bruk små brikker av høvlet tre eller masonitt hvis det er nødvendig å klosse opp brettet.

4

Nå skal du flnne eksakt lengde på blomsterbrettet. Plasser en bit av utforingen (B) og en vinduslistbit (gerikt) (C) på blomsterbrettet. Vi velger å la brettet stikke 3 cm lenger ut enn listene. Marker, og sag til brettet.

5

Blomsterbrettet er skåret til, og kanten er profilert med en overfres. Brettet legges på plass og skrus fast med seks 6 x 80 mm skruer.

Utforing og led-lys

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Utforinger og profilerte lister passer fint til den måten nordmenn flest har innredet husene sine på. Og så kan de brukes til å skjule små skjevheter i veggen.

Her bruker vi høvlet furu som utforinger. Hvis de likevel skal males, kan det være enklere å bruke stykker av glatt mdf med deres glatte overflate, hvis du får tak i slike plater.

LED-lys kjøpes i samlet sett med spot og transformator, eller som enkeltdeler. Her har vi valgt å kjøpe dem separat, derfor skal de de installeres av en elektriker. Elektrikeren var på besøk to ganger - første gang for å trekke opp ledninger, før vi satte opp utforinger og lister, andre gang for å koble til spottene.

1

Mål opp til utforingene (B). Skru dem fast med 4 x 55 mm skruer. Bruk eventuelt avstandsklosser til å forsikre deg om at de monteres i lodd.

TIPS: Mål opp til hver utforing flere steder, slik at du kan ta høyde for skjeve vegger.

2

Mål opp og sag til den øverste utforingen, og mål opp til de hullene spottene skal sitte i. Det er enklest å bruke en vinkel til å overføre målet.

Bor ut for spotter. På spottenes emballasje står det hvilken størrelse du skal bruke på boret.

3

Monter vinduslistene (C) med 14/25 mm dykkert. Bruk en dor for å slå dykkertene helt inn. Dermed er alt klart til maling. Tett sprekker med akrylfugemasse, og forsegle kvister med kvistlakk før du grunner og maler.

4

Trykk hver spot på plass i det forborede hullet.

VIKTIG! Hvis du ikke har kjøpt et samlet sett med spotter og transformator, skal LED-lysene installeres av en elektriker.

Materialer

• Blomsterbrett (A), her av 45 x 220 mm høvlet furu (du kan også bruke en hobbyplate)
• Utforinger (B), her av 21 mm høvlet furu (du kan også bruke hobbyplater)
• Vinduslister (C), her av 15 x 95 mm profillister
• Pyntelist (D)
• LED-spot og transformator (E), her Hide-a-lite Dot, varmhvit 45 grader hvit, og PTD 350 Mtransformer. Samlet pris: cirka 1000 kroner. Men du kan fint få et samlet sett med tre spot og en transformator for halvparten.

Dessuten:
• Blank dykkert, 14/25 mm
• Treskruer, 4 x 55 og 6 x 80 mm
• Akrylfugemasse
• Kvistlakk
• Grunning og maling

Tidsforbruk

5-6 timer (pluss male- og tørketider).

Pris

Lister, blomsterbrett og utforinger koster ca 200 kroner. Et sett med tre LED-spotter og transformator fås for cirka 500 kroner.

Vanskelighetsgrad

Jobben krever ikke spesielle forutsetninger, men du skal forsikre deg om at blomsterbrettet ligger helt vannrett.

Tegning

Logg inn kjøp tilgang

Tips & Triks

Valg av transformator

Her har vi valgt en transformator som passser til det lampe uttaket som sitter rett over vinduet. Senere er den skjult med et lokk, som enkelt kan tas av hvis transformatoren skal skiftes. Hvis du velger en transformator med en annen utforming, skal du bygge en kasse med lokk i veggen til den - eller la transformatoren være synlig.

1

2

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Sett spotlys på vinduet
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake