STOPP! Hva maler du kjellerveggen med?

Drømmen om flott malte kjellervegger kan ende som et mareritt av avskallet maling og nedbrutt murverk, hvis du ikke velger riktig maling. Og den skal ha én spesiell egenskap.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 timer
Pris
100 kroner.

Intro

Du har garantert sett det i en fuktig kjeller, eller i hvert fall sett bilder av det: maling som skaller av veggene og drysser ned på gulvet. Det skjer ofte - ikke fordi du ikke kan male en fuktig kjellervegg, men fordi du ikke kan male en kjellervegg med hvilken type maling som helst.

Når den vanlige veggmalingen fint kan brukes oppe i stuen, men ikke vil henge fast på kjellerveggen, skyldes det fukt. Hvis du ikke har drenering og fuktsperrer på yttersiden av kjellerveggen, vil det uunngåelig sive inn vann i veggen.

Og fordi murverk er porøst, vil fukten fortsette inn på veggens innside. Her fordamper den, med mindre det er snakk om mye fukt. I så fall skal du vurdere drenering på utsiden, og en utvendig isolasjon med fuktsperre.

Men hvis du maler med en vanlig akrylveggmaling, dekker du i realiteten den fuktige veggen med et lag plast. Dermed stenger du vannet inne i veggen - men kun til vannet får malingen til å skalle av. Vannet vinner nemlig alltid.

Pustende maling er løsningen
Derfor bør du male kjellerveggene med med kalk- eller silikatmaling. Silikat, eller vannglass, som det også kalles, binder seg til murverket, men lar vannet passere. Malingen er populært sagt pustende, eller diffusjonsåpen på fagspråket, slik at vannet kan trenge gjennom og deretter fordampe i en velventilert kjeller.

Hva er veggen malt med?

Hvis veggen på forhånd er malt med en akrylmaling (plastmaling), kan du ikke male over med silikatmaling; det vil bare skalle av. Akrylmalingen må fjernes helt, og det betyr dessverre en stor jobb med stålbørste og slipemaskiner. Men kanskje er du så heldig at det tidligere er malt med silikatmaling eller kalkmaling.

Veiledning

01
Mal veggen med silikatmaling 6 Trinn

Det finnes flere produsenter av silikatmaling. Hvilket merke du velger er ikke så vesentlig, men hvis du som her har behov for å begynne med en sperre-grunning, fordi det siver farge gjennom veggen, så er det en god idé å bruke sperregrunning av samme fabrikat som silikatmalingen. Da er du trygg på at de to produktene kan jobbe sammen.

Før du kan male, skal du reparere de verste hullene og fjerne gammel maling og løs puss, slik at malingen kan få godt tak i murverket.

1

Rens veggen for løs puss mv. Veggen skal også være ren for eventuell svertesopp. Har du mistanke om sopp, så kjøp et soppmiddel og begynn med å sprøyte det på.

2

Støvsug veggen, slik at støvet forsvinner. Malingen kan ikke henge fast på et løst underlag.

3

Fyll hull med sparkelmasse. Velg en hurtigtørkende utgave, slik at du raskt kan komme videre. Det finnes et hav av sparkelmasser på markedet.

4

Gjør deg flid med sparkelmassen, slik at den blir så jevn og usynlig som mulig. Da slipper du å slipe den når den er tørr.

5

Hvis veggen er veldig porøs, eller det er en tendens til at det trenger gjennom farge fra murverket, kan det være en god idé å begynne med en sperregrunning.

6

Mal med silikatmaling. Du kan enten pensle eller rulle den på, avhengig av veggens beskaffenhet og hva du foretrekker. Etterpå holder malingen i årevis.

Materialer

  • Silikatmaling
  • Eventull sperregrunning
  • Eventuell sparkelmasse

Tidsforbruk

Selve malerarbeidet tar få timer.

Pris

50-100 kroner per kvadratmeter.

Vanskelighetsgrad

Det er teknisk sett en ganske enkel oppgave - men må du fjerne gammel plastmaling fra veggen, må du forberede deg på hardt arbeid.

Magasin-artikel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Kjeller