Fjern skjolder og små riper i bordplaten

Med et par timers arbeid kan den gamle bordplaten bli så god som ny. Her behandler vi en finert teakplate, men fremgangsmåten er den samme om bordplaten er finert med en annen type edeltre.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 timer
Pris
150 kroner

Intro

Har du et eldre spisebord eller salongbord av edeltre, er platen ofte finert. Da er det gjerne bare den ytterste millimeteren som er av edeltre. Overflaten er behandlet med lakk, olje eller polish.

Med tiden blir en slik bordplate ødelagt. Men den kan bli flott igjen! Du trengere bare å avfette overflaten, slipe den lett og gi den ny olje. Er bordet lakkert, skal det slipes og gjenbehandles.

Har bordplaten fått dype riper og svimerker, kan du ikke regne med at de lar seg slipe bort. Her avfetter vi med cellulosefortynner. Du kan også bruke grunneller trerens, men da får du en lengre tørketid før du kan slipe.

Problem

Det er kommet svimerker, fettmerker og riper i bordplaten.

Løsning

Bordplaten slipes og får et lag robust kjøkkenbenkolje.

Tidsforbruk

Et par timer - pluss tørketid

Pris

Vi har brukt materialer for cirka 150 kroner.

Vanskelighetsgrad

Oppgaven er enkel. Det krever bare tålmodighet å oppnå et pent resultat. Men vær forsiktig hvis du sliper et bord av finere edeltre - ofte er fineren bare 1 mm tykk.

Veiledning

01
Slik gjør du 4 Trinn

1

Fett og olje vaskes bort med cellulosefortynner. Arbeidet bør bare utføres utendørs, siden cellulosefortynner er helseskadelig! Smør på rikelig med en pensel, og tørk etter med en klut.

2

Når platen er tørr, slipes den med plansliper eller eksentersliper. Først slipes bordplaten med korn 100. Deretter skal det slipes med korn 200. Fjern alt slipestøvet med en tør klut.

3

Nå kan bordplaten oljes. Hell ut litt olje, og fordel den med en klut - eller som her, med en grytesvamp. Sørg for at det er godt med olje overalt på bordplaten i cirka 20-30 minutter.

4

Nå skal bordplaten bare poleres. Det kan gjøres med en tørr klut av bomull, men platen blir ekstra flott hvis den maskinpoleres. Her bruker vi en polermaskin. Dagen etter er bordet klart til bruk.

Video

VERKTØY: Slik bruker du eksentersliperen

I denne videoen lærer du alt om eksentersliperens muligheter. Den er det opplagte valget når du skal slipe større vannrette flater, uansett om du skal fjerne gammel lakk og maling, eller om du skal glattslipe samlinger og ubehandlet tre. Men den klarer også finere polering, for eksempel hvis kjøkkenbenken skal ha ny olje.

TIPS: Legg oljekluten i en tett beholder

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Bord