Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Legg linoleum på bordet

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Et bord kledd med linoleum er fint, robust og lett å holde rent. Her viser vi hvordan du fester linoleumen på bordet, og hvor elegant og enkelt kanten kan lages.

Intro

Mange forbinder linoleum med ei mønstret overflate. Men linole- um kan fås i mange utgaver, blant annet en med matt, ensfarget overflate, som ikke gir ubehagelig gjenskinn.

Samtidig er overflata svært robust mot smuss og riper, og den er varm og fjærende når du berører den.

Du kan feste linoleum på nye MDF- plater, sponplater eller kryssfinerplater, men du kan også pusse opp ei bordplate du alt har. Det eneste kravet er at den er helt jevn. Alle ujevnheter vil nemlig vises gjennom linoleumen. Når linoleumen er festet, bør du lage en kant.

Fine framkanter

Vi har laget tre forskjellige alternativer til hvordan kanten kan utformes: alt fra ei smal list som bare dekker kanten, til ei bred skinne av rustfritt stål. Skinna brukes i kombinasjon med en forsterkning av bordplata slik at den blir stivere og tåler et lengre spenn.
Kantlister i edeltre som teak og ma- hogni kan du vanligvis kjøpe eller bestille i et trelastutsalg. Du kan også bestille dem på et snekkerverksted eller hos en båtbygger.

Bestill på mål

Linoleum er vanligvis ikke å få kjøpt i et byggmarked. Det må du til en spesialforretning for å få. Vi har brukt merket Desk Top som du bestiller i den størrelsen du skal bruke. Linoleumen er 2 mm tykk og leveres vanligvis i en rull med en bredde på 183 cm. Den koster 250–350 kroner per kvadratmeter, alt etter mengden.

Spisebord med kant av teak

Skrivebord med stålkant

Tegneplate med rund kant

Veiledning

Slik festes linoleumen på plata

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Med disse fem enkle trinnene som rettesnor er det en enkel sak å legge linoleum på ei plate. Metoden kan brukes til alle de tre kantløsningene vi viser på de følgende sidene. Linoleumskanten kan du fjerne på forskjellige måter.

Fordel limet over flata med en fintannet tannsparkel. Husk at linoleumen skal legges på innen 20 minutter.

Linoleumen skjæres til slik at den er litt større enn plata. Legg den i det våte limet, og trykk den fast.

Det er viktig at eventuelle luftlommer blir fjernet. Fra midten av plata og ut mot kantene kan du for eksempel rulle en rundstokk eller et rør.

Dagen etter kan du fortsette. Den overflødige linoleumen kan fjernes med en overfres utstyrt med et kantfresejern.

Alternativt kan du bruke ei bordplate i overstørrelse. Kanten kan da sages ren med ei sirkelsag fra baksiden. Den styres av ei føringsskinne eller et rett bord.

Spisebord med kant av teak

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Spisebordet er laget helt fra bunnen. Den robuste overflata tåler både fett og kaffe. Etter en såpebehandling er bordet som nytt igjen.

Spisebordet på 1 x 2 meter består av ei billig sponplate kledd med linoleum. Kanten er forsterket med et bord slik at konstruksjonen blir stiv. Bordbeina er en standardtype av rustfritt stål som kan kjøpes hos Ikea og andre møbelforretninger. De koster omkring 550 kroner for 4 stk, og skrus opp i bordet.

Kanten avsluttes med fine teaklister. Teak-ved inneholder så mye olje at du ikke behøver å behandle kantlistene med olje eller lakk. Listene kan vaskes med såpa som du behandler linoleumen med.

Slik lager du bordet

Lim linoleum (A) på ei plate (B). Monter bord (C) under bordplata med lim og skruer slik at de stikker 2 cm ut over kantene. Skru bordbeina opp i bordene. Med lim og skruer monterer du de to teaklistene (D og E). Sag listene på skrå i hjørnene, og prøv dem på bordet. Juster avstanden mellom teaklista (D) og bordet (C) med pappbiter slik at vinkellista ligger i nivå med linoleumen. Vinkellista monteres nå med lim og skruer nedenfra gjennom bordet (C). Mens vinkellista festes, kan du spenne den inn mot kanten med skrutvinger rundt bordet (C). Når limet er tørt, pusses teaklistene, og bordet er klart til bruk.

Skrivebord med stålkant

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

En høy framkant av børstet, rustfritt stål gir et solid og robust inntrykk. Samtidig trenger du ikke være så nøye når du skjærer til linoleumen.

Denne bordplata sitter mellom to vegger og har et spenn på 220 cm. For å gjøre plata stiv nok forsterket vi den med lekter i fram- og bakkant.

Den brede og ikke helt pene kanten av trelister er skjult bak ei skinne av rustfritt stål. Den er egentlig beregnet til å avslutte kanter på vegger av glassbyggesteiner. Skinna kan kjøpes hos forhandlere av glassbyggestein og koster omkring 100 kroner per meter. Den er 80 mm bred, og falsene er 10 mm.

Dette alternativet er svært lett å gjennomføre fordi den øverste falsen dekker kanten av linoleumen som derfor ikke trenger å være helt nøyaktig tilskåret.

Slik lager du bordet

Begynn med å feste linoleumen (A) på ei plate (B). Fest den ene planken(C) langs framkanten med lim og skruer. For å gjøre plata stivere gjorde vi det samme i bakkant. De nederste listene (D) ble bare montert for å gi stålskinna (E) støtte i full høyde. (Det kan bli nødvendig å tilpasse tykkelsen på lista (D) for at det skal passe med bredda på stålskinna.) Skjær deretter til stålskinna i riktig lengde med ei baufil, og fjern gradene med ei fil. Monter stålskinna på kanten med tre pølser monteringslim.

Tegneplate med rund kant

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Skråplata er behagelig når du for eksempel sitter og tegner. Vi har satt avrundede lister på kanten av plata.

Ei skråstilt plate gir en god arbeidsstilling i mange situasjoner. Denne plata er 70 x 100 cm, men du kan selvsagt lage den i akkurat den størrelsen du ønsker.

Skråstillinga oppnår du ved å skru et 21 x 95 mm bord bak på plata. Sett to gummiknotter under slik at du ikke får riper i bordplata.

Kanten på skråplata trenger ikke avstivning. Den har vi derfor dekket med ei halv-stafflist i samme tykkelse som plata. Lista kan monteres med lim og dykkertspiker, men du kan også feste den med ei løs fjær og lim som vist. Det er litt vanskeligere - men finere.

Slik lager du bordet

Lim linoleum (A) på ei plate (B). Med en håndoverfres freser du 6 mm dype 4 mm noter inn i kanten av sponplata samt i mahognilistene (C). Sag 1 cm brede løsfjærer (D) av kryssfineren. Sag listene på skrå i hjørnene, og monter dem på plata med lim og løsfjærer. Når limet er tørt, pusses listene, og du kan eventuelt gi dem en mørkere farge med olje.

Materialer

Spisebord med kant av teak

• Linoleum (A), 100 x 200 cm
• 19 mm sponplate (B), 93 x 193 cm
• 21 x 95 mm høvlet furu (C), 600 cm
• 21 x 21 mm teaklist (D), 600 cm
• 15 x 45 mm teaklist (E), 605 cm
• Casco Proff Extra 3444 lim
• 4 stk. bordbein
• 4 x 35 mm skruer
• Trelim (PVAc)

Pris:

Cirka 2400 kroner.

Skrivebord med stålkant

• Linoleum (A), 75 x 225 cm
• 19 mm sponplate (B), 220 x 70 cm
• 45 x 95 mm planke (C), 440 cm
• 15 x 45 mm høvlet furu (D), 440 cm
• Stålskinne (E), 220 cm
• Casco Proff Extra 3444 lim
• 4 x 60 mm og 4 x 30 mm skruer
• Trelim (PVAc)
• Monteringslim

Pris:

Cirka 1200 kroner.

Tegneplate med rund kant

• Linoleum (A), 75 x 105 cm
• 19 mm sponplate (B), 70 x 100 cm
• 9 x 21 mm halvstafflist i mahogni (C), 350 cm
• 2 løsfjærer á 1 x 100 cm, og 2 á 1 x 70 cm av 4 mm kryssfinér (D)
• Casco Proff Extra 3444 lim
• 21 x 95 mm glattkant, 80 cm bord
• 2 stk. gummiknotter
• 5 x 100 mm skruer og trelim

Pris:

Cirka 360 kroner.

Tegning

Spisebord med kant av teak

Prinsippet i dette alternativet er ei vinkellist laget av to lister av teak som hviler mot et furubord som både holder vinkellista og stiver av bordplata.

Logg inn kjøp tilgang

Skrivebord med stålkant

Ei stålskinne til glassbyggesteiner kan også brukes til bordkant. Linoleumen kan da avsluttes et par millimeter fra kanten av plata fordi stålskinna dekker den.

Logg inn kjøp tilgang

Tegneplate med rund kant

Her har vi valgt ei list i mahogni, men du kan selvsagt også bruke andre typer tre. Halvstafflista bør være like bred som bordplata med linoleum.

Logg inn kjøp tilgang

Video

VERKTØY: Slik bruker du overfresen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker overfresen til å lage perfekt finish når du jobber med tre. Det finnes utallige forskjellige fresestål, slik at du kan lage alt fra flotte profilerte forkanter, til noter til skjulte plateskjøter og utfresinger til hengsler. Vi gjennomgår de forskjellige typene fresestål og viser hvordan du bruker dem.

VERKTØY: Slik bruker du sirkelsagen

I denne videoen lærer du alt om om sirkelsagens muligheter, sagblad og funksjoner. Sirkelsagen er knallsterk og kan med riktig innstilling sage alt fra grove til helt fine snitt – både rett og i forskjellige vinkler. Med riktig sagblad kan du bruke sagen i både tre, metall, porebetong og kunststoff.

TIPS: La sirkelsagen skjære i underlaget

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Logg inn
Datasikkerhetshendelse hos Bonnier Publications
Vi har dessverre oppdaget at en person har skaffet seg uautorisert tilgang til et av våre systemer. En konsekvens av dette er at enkelte brukeres innloggingsinformasjon kan ha blitt delt. Så vidt vi vet, er ikke dette tilfelle, men for sikkerhets skyld har vi valgt å tilbakestille passordene til disse brukerne i systemet.

Hva må du gjøre?
Hvis du ikke lenger kan logge inn med det vanlige brukernavnet og passordet ditt, oppretter du et nytt passord ved å klikke på «Glemt passord».

Hva har vi allerede gjort?
Den uautoriserte tilgangen er blitt rapportert til Datatilsynet. Vi har tatt alle forholdsregler og i samarbeid med relevante sikkerhetseksperter arbeider vi hardt for at en lignende situasjon ikke skal skje igjen.

Har du spørsmål, er du velkommen til å kontakte oss på [email protected].

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Legg linoleum på bordet
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Datasikkerhetshendelse hos Bonnier Publications
Vi har dessverre oppdaget at en person har skaffet seg uautorisert tilgang til et av våre systemer. En konsekvens av dette er at enkelte brukeres innloggingsinformasjon kan ha blitt delt. Så vidt vi vet, er ikke dette tilfelle, men for sikkerhets skyld har vi valgt å tilbakestille passordene til disse brukerne i systemet.

Hva må du gjøre?
Hvis du ikke lenger kan logge inn med det vanlige brukernavnet og passordet ditt, oppretter du et nytt passord ved å klikke på «Glemt passord».

Hva har vi allerede gjort?
Den uautoriserte tilgangen er blitt rapportert til Datatilsynet. Vi har tatt alle forholdsregler og i samarbeid med relevante sikkerhetseksperter arbeider vi hardt for at en lignende situasjon ikke skal skje igjen.

Har du spørsmål, er du velkommen til å kontakte oss på [email protected].

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake