Gi stolen stabile bein

Når den gamle spisestuestolen holder på å falle fra hverandre, kan du ofte få den stabil igjen bare ved å gi sammenføyningene nytt lim.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 timer
Pris
40 kroner

Intro

PROBLEM
Stolen er lealøs overalt.

LØSNING
Sammenføyningene bankes fra hverandre, renses omhyggelig og limes sammen igjen.

Veiledning

01
Nytt lim 3 Trinn

1

Slå stolen forsiktig fra hverandre med en gummihammer. Det er sjelden nok å løsne en enkelt sammenføyning, og det er bedre å lime en sammenføyning for mye enn en for lite. Du kan også bruke en vanlig hammer på en slagkloss.

2

Alt gammelt lim fjernes fra tapper og hull, og de smøres med nytt lim. Skrap først sammenføyningene med et hoggjern, og slip deretter alle flatene med grovt slipepapir slik at det nye limet - et vanlig pva-snekkerlim - sitter godt.

En kloss med skarpe kanter hjelper slipepapiret helt inn i hjørnene.

3

Spenn sammen de limte sammenføyningene - så mange som mulig på en gang. Sett store tvinger på alle sammenføyningene, og la dem sitte et døgns tid. TIPS: Her bruker vi spenntvinger, men du vil få større press med skrutvinger.

02
Nye plugger 3 Trinn

1

Er tappen knekt, forsterkes sammenføyningen med treplugger. Avhengig av dimensjonene bruker du 6 eller 8 mm plugger - gjerne to i hver sammenføyning. Bor først helt vinkelrett ned i ryggens loddrette del i halv plugglengde.

2

Pluggmarkøren viser hvor du skal bore i emnet. De små pluggene av metall stikkes ned i hullene i den loddrette delen, og delen over trykkes ned slik at det blir merker der du skal bore. Her borer du 3 mm dypere enn pluggens halve lengde.

Kragen på pluggmarkøren hindrer den i å gli helt ned i hullet.

3

Plugger og sammenføyninger smøres med lim, og delene monteres. Pluggene bankes først i bunn i de korte hullene med lim, deretter trykkes stykket over på plass. Alt spennes sammen mens limet tørker, evt. med ei båndtvinge.

Akkurat nå leser andre ...