Reparer knekte stolbein

Knaaaark ... er lyden av et knekt stolebein. Men ikke kast stolen for det. Med litt lim, skrutvinger og lange treskruer kan du fikse stolen, slik at den er klar for en ny hagesesong.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 time
Pris
60 kroner

Intro

Du kjenner deg kanskje igjen? Når solen endelig har begynt å ta tak i gjen, skal det være kosestund på terrassen sammen med gode venner. Med rødvin i glasset, og en god biffpå grillen. Men sommerstemningen bremses raskt ned ved lyden av et knekt stolbein...

Når hagemøbler skal være billige, blir de laget mest mulig automatisk. Da blir det ikke alltid lagt vekt på hvilken retning årringene i treverket peker. Det betyr dessverre at lange, slanke stolbein fort kan knekke, fordi årringene i treet er skjeve i forhold til stolbeinet.

Men fortvil ikke. Med lim, lange treskruer og skrutvinger vender stolen tilbake til livet på terrassen igjen.

Problem

Stolbeinet på den nye hagestolen er knekt. Selv om stolen ser katastrofal ut, så kan den bli like fin som ny.

Løsning

Stolen får nytt liv ved hjelp av trelim og lange treskruer.

Tidsforbruk

Selve reparasjonen tar rundt én time. I tillegg kommer tørketid for lim og maling.

Pris

Hvis du allerede har trelim, skruer, maling og sparkelmasse, er reparasjonen gratis.

Vanskelighetsgrad

En veldig enkel reparasjon som alle kan utføre.

Veiledning

01
Slik gjør du 5 Trinn

1

Smør hvitt trelim på begge flatene der stolen skal limes. Ikke spar på limet. Det må gjerne tyte ut fra flatene når delene presses sammen.

Det er en fordel å adskille stolen så mye som mulig, slik at det ikke er noe spenn i den.

2

Bruk så mange skrutvinger som mulig når flatene skal presses sammen. Bruk tvinger med plasttupper, eller legg f. eks. et stykke papp eller masonitt mellom tre og skrutvinge, slik at du ikke lager merker. Tørk av overskytende lim med en fuktig klut.

3

Reparasjonen forsterkes med skruer når limet er tørt. Skruene skal nedsenkes, slik at det blir plass til sparkelmasse så reparasjonen blir usynlig. Deretter forbores det med et bor som er én millimeter mindre enn skruens diameter.

4

Skru i minst én skrue fra hver side. Bruk treskruer som er så lange som mulig. Begynn med å skru inn fra den “tynne” delen av skaden, slik at det er masse gods som skruen kan få tak i på den “tykke” delen av skaden.

5

Avslutt med sparkel masse, slipepapir og spraymaling. Reparasjonen er helt usynlig, og stolbeinet er i realiteten sterkere enn før det gikk i stykker! Husk å stramme til alle øvrige skruer igjen før du tar stolen i bruk.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Møbler