Fiks løse skaphengsler

Sitter skaphengslene løst? Det skyldes sannsynligvis underlaget. Med stemjern, slipepapir og litt kjemisk tre kan du fint løse problemet. Du trenger bare å ta av hengslene, forsterke underlaget med kjemisk tre og sette på hengslene igjen.

Intro

Egentlig er det ikke hengslene det er noe galt med. De sitter løst fordi sponplaten skapet er laget av er blitt mør, slik at skruene som holder hengslene ikke lenger har et skikkelig feste.

Løsningen er enkel. Først skal skruene ut, og hengslene skal legges til side. Når du har fått tilgang til skrueunderlaget, skal du fjerne alt av løst melaminbelegg og sponplatebiter, som sitter rundt de gamle skruehullene. Fjern gjerne litt mer enn det løse. Ellers risikerer du at reparasjonen blir for svak.

Hullet skal sparkles med kjemisk tre. Det danner et nytt, solid skrufast underlag, som du kan skru fast hengselet til igjen.

Før du setter hengselet på plass, skal fyllingen av kjemisk tre slipes og eventuelt males. I tillegg skal det forbores til skruene, før de skrus inn igjen.

Dette skal du bruke

Utover litt kjemisk tre, krever ikke oppgaven noe annet enn litt vanlig verktøy.

Du skal bruke:

  • Stemjern
  • Skrumaskin
  • Kjemisk tre
  • Sparkel
  • Slipepapir K120

Veiledning

Slik gjør du

1

Rens hullet grundig. Bruk et stemjern eller kanskje en fil til å fjerne alle løse spon og melaminstykker. Målet er en fordypning med kompakte overflater, uten løse flak.

2

Fyll hullet med kjemisk tre. Bland litt kjemisk tre, og fyll hullet. Trykk massen godt inn med en sparkel. Du har cirka 20 minutter å jobbe med massen på, etter at du har blandet filler og herder til kjemisk tre.

3

Slip etter fem minutter. Allerede fem minutter etter at du har fylt hullet, er kjemisk tre-massen herdet nok til å kunne slipes. Bruk K120-slipepapir til å lage en glatt overflate, som er plan med skapsiden.

4

Merk opp til nye hull. Overfør hullmål fra naboskapet, og tegn nøyaktig opp hvor de nye skruehullene skal være. Det er viktig å være nøyaktig her. Bruk en skarp blyant, og tegn et tydelig kryss. Det gjør det enklere å sikte med bormaskinen.

5

Bor ut til nye hull. Du skal bruke et bor som er cirka 0,5 mm mindre enn de skruene du skal skru inn. Sørg for å bore dypt uten å bore gjennom skapets ytterside.

6

Sett hengslene på plass igjen. Nå er du ferdig, og kan sette hengslene både pent og solid på plass igjen.

Video

LØSE SKAPHENGSLER

Video

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Skap