Hyller med skjulte oppheng kan bare bære lette ting – hvis de da ikke hviler på innbygde oppheng.

Hyller med skjulte oppheng kan bare bære lette ting – hvis de da ikke hviler på innbygde oppheng.

Vi gir gjerne skruen og veggen skylden, hvis en hylle faller ned. Men ofte er feilen at vi har valgt feil oppheng. Noen oppheng virker som brekkjern, andre hjelper skruen med å bevare grepet i veggen. Velger du riktig oppheng, faller hyllen aldri ned igjen.

Jo lenger opphenget er, desto mer kan hyllen bære

Det kan høres rart ut, for hvorfor skulle de samme skruene og de samme pluggene få bedre feste i den samme veggen, bare fordi hylleknekten er større? Det gjør de heller ikke. Forklaringen er at større hylleknekter reduserer trekket ut av veggen som akkurat de samme bøkene på den samme hyllen gir.

Forklaringen ligger i vektstangsprinsippet, og ingeniører og matematikere kan regne videre på det, men i det daglige er det nok for oss å huske at jo lengre en hylleknekt – eller en annen form for oppheng – rekker ned på veggen, desto mer kan hyllen bære. Du ønsker jo bare å vite om hyllen kan bære tunge bøker, en vase med blomster eller kun et lite bilde.

LAST NED HELE ARTIKKELEN og få en veiledning til hvordan du velger riktig oppheng.

Redaksjonen anbefaler: Sjekk veggen med en veggskanner før du borer!

Når du skal henge opp noe på en vegg, må du vite nøyaktig hvor ledninger og rør går. Vi kjenner til mange historier om gjør det selv-ere som har boret inn i strømledninger og vannrør. Med vannskader og dyre håndverkerregninger som følge.

Men det kan du heldigvis unngå om du bruker en veggskanner.

AKKURAT NÅ: Du får 2 nummer av Gjør Det Selv og en 6i1 multidetektor med veggskanner for kun 89 kroner. Du sparer 465 kroner!

Ja, takk: Vis meg det gode tilbudet NÅ!

Se de 5 andre funksjonene: Her ser du en video av 6i1 multidetektoren og dens seks forskjellige funksjoner.