Video
Lett
Vanskelig

SLIK GJØR DU:

1. Fjern de gamle listene

Det gjør du lett ved å slå ned et sløvt stemjern under listen. Trekk ut eventuelle spiker, og skrap av malingsrester. Den gamle listen var en kvartstafflist. De nye listene er flatere og høyere, slik at de dekker godt.

2. Forsterk skjøtene med skruer

Ofte er skjøtene på skapene blitt litt løse. Derfor er det en god idé å forsterke dem med 4 x 50 mm skruer. Husk å forbore, slik at treet ikke sprekker. Skruene blir skjult av de nye listene.

3. Kapp listene

med et skrått snitt i hjørnene i gjærekassen, slik at du får noen pene skjøter. Her brukes en finérsag, men du kan også kappe dem med en snekkersag eller en kapp-/gjærsag.

4. Lim fast listene

Et moderne snekkerlim er sterkt, og sikrer at de nye listene ikke blir revet av. Legg lim bak på listene, og ut på de skrå skjøteflatene. Det lønner seg ikke å spare på limet.

5. Sett fast listene med dykkert

Her brukes 25 mm lange dykkert. De skal ikke være for store, da sprekker listen. Når limet er tørt, blir listen uansett sittende veldig godt. Slå dykkertene ned i listene med en dor.

6. Mal listene

Stryk dem først med akrylgrunning. Slip listene lett når grunningen er tørr. Avslutt deretter med to strøk akrylmaling. Hvis hele skapet trenger ny maling, vasker du det med grunnrens og sliper det før du maler.

Det er en fordel å velge nye lister som er litt bredere enn de gamle. Da vil de dekke eventuelle skrammer.