Byggeveiledning
Lett
Vanskelig

Når familiens behov endrer seg, eller vi bygger om, hender det at det blir ei dør for mye. Du kan fjerne døra og tette igjen hullet, men det kan bli dyrt, og så er det en lang vei tilbake hvis du seinere ønsker å åpne døra igjen. Derfor er det praktisk hvis den gamle dørnisjen kan brukes til noe nyttig den perioden døra er blendet.

Døra

Ei dør har to sider, nisjesiden og den siden døra åpner ut fra. Her er det nisjesiden som gjelder. Døra er løftet av, hengslene demontert, og ei plate er skrudd fast i dørfalsen. Deretter er det fuget langs kanten og malt to til tre ganger før hyllene er montert. Du kan gjøre det enda lettere hvis du nøyer deg med å låse døra eller skru den fast. Vil du derimot gjøre døråpningen helt usynlig på den andre siden, skal du ta av døra og geriktene (listene rundt døra) og sette inn ei plate i plan med veggen. Sprekken mellom dørkarmen og veggen sparkler du ut slik at overgangen blir usynlig når du har malt eller tapetsert.

Hyllene

Du kan velge å montere glasshyller som her, eller du kan montere trehyller om du synes det passer bedre med stilen ellers. En tredje mulighet er kabelkanaler/bruer i aluminium. De fins i mange dimensjoner og gir et «rått» utseende. De kjøpes i byggevarehus eller hos el-installatør.