12 myter om brann

De fleste branner oppstår i kjøkkenet. Eller er det i senga, eller kanskje i verkstedet? Det finnes mange myter om brann og brannsikkerhet i hjemmet. Vi har samlet et par håndfuller med informasjon fra fagfolk og statistikker.

Multimedia

Multimedia

Varslere som redder liv

Kravet til røykvarslere, er at du minst skal ha én i hver etasje. De skal sitte slik at de høres fra alle soverom og oppholdsrom, også når dørene mellom dem er lukket, de skal sitte i taket og de skal plasseres minst 50 cm fra en vegg. Det finnes tre typer røykvarslere: ioniske, optiske og en hybridløsning, som er både optisk og ionisk. Alle anbefalinger i dag heller mot optiske røykvarslere. Grunnen er at de er vesentlig raskere til å reagere på ulmebrann, som skaper mye røyk og lite flammer. Ioniske er marginalt raskere til å reagere ved flammebrann, men denne forskjellen er ubetydelig. Har du en bolig med flere røykvarslere, bør de være seriekoblet. Da vil alle varsle, selv om bare en av dem oppdager en brann.

De billigste røykvarslerne fås fra ca 50 kroner.

Co-varsler

Kullos utvikles ved ufullstendig forbrenning, for eksempel fra ulmende brann ner eller grillkull. Kullos kan være dødelig i veldig små konsentrasjoner, helt ned til 6 prosent. Har du en gasskomfyr eller -steketopp, der for eksempel fugler kan bygge rede i avtrekket fra den, bør du montere en CO-varsler i nærheten.

5 effektive våpen mot flammene

Brannslukkingsapparat

Det finnes flere typer brannslukkingsapparat, men til hjemmebruk er det to typer som gjelder; skumapparat og pulverapparat. Kravet til brannslukkingsapparatet er at det minimum skal romme 6 liter og ha en såkalt effektivitetsklasse 21A. Men kjøp gjerne et med høyere klasse, f.eks 55A.

Brannteppe

Brannteppet er smart å ha i kjøkkenet, der det raskt kan kvele en væskebrann, for eksempel brennende frityrolje. Det kan et grytelokk også gjøre, men brannteppet beskyttelser deg bedre. Teppet fås fra omkring 150 kroner.

Branndør

Branndører hindrer en brann i å utvikle seg mellom forskjellige lokaler. Bor du i leilighet, er det faktisk et krav at den skal ha en branndør. Branndører har forskjellige klassifiseringer, avhengig av hvor de skal sitte og kravet til motstandsdyktighet mot flammer og røyk. Spør der du kjøper døren din.

Brannstige

Bor du i hus med flere etasjer, er det verdt å vurdere en brannstige, slik at du kan komme deg ut og ned uten å måtte ta deg gjennom hele huset. Du kan fastmontere en stige under et sove romsvindu. Men hvis du synes det er for dyrt eller skjemmende for huset, kan du også kjøpe en smart tau-eller foldestige. Brannstigen på bildet koster omkring 800 kroner.

Brannhemmende impregnering

Du får kjøpt sprayflasker med impregne-ringsvæske, som kan hemme flammeutviklingen med opptil 90 prosent. Den går av i vask, men kan med fordel brukes til telt, juledekorasjoner, møbler og annet som er spesielt utsatt for brann i perioder.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Brannsikring