Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

12 myter om brann

Skriv ut Lagre artikkel

Brann

De fleste branner oppstår i kjøkkenet. Eller er det i senga, eller kanskje i verkstedet? Det finnes mange myter om brann og brannsikkerhet i hjemmet. Vi har samlet et par håndfuller med informasjon fra fagfolk og statistikker.

Logg inn kjøp tilgang til å se arbeidstegning

Logg inn kjøp tilgang til å se arbeidstegning

Varslere som redder liv

Kravet til røykvarslere, er at du minst skal ha én i hver etasje. De skal sitte slik at de høres fra alle soverom og oppholdsrom, også når dørene mellom dem er lukket, de skal sitte i taket og de skal plasseres minst 50 cm fra en vegg. Det finnes tre typer røykvarslere: ioniske, optiske og en hybridløsning, som er både optisk og ionisk. Alle anbefalinger i dag heller mot optiske røykvarslere. Grunnen er at de er vesentlig raskere til å reagere på ulmebrann, som skaper mye røyk og lite flammer. Ioniske er marginalt raskere til å reagere ved flammebrann, men denne forskjellen er ubetydelig. Har du en bolig med flere røykvarslere, bør de være seriekoblet. Da vil alle varsle, selv om bare en av dem oppdager en brann.

De billigste røykvarslerne fås fra ca 50 kroner.

Co-varsler

Kullos utvikles ved ufullstendig forbrenning, for eksempel fra ulmende brann ner eller grillkull. Kullos kan være dødelig i veldig små konsentrasjoner, helt ned til 6 prosent. Har du en gasskomfyr eller -steketopp, der for eksempel fugler kan bygge rede i avtrekket fra den, bør du montere en CO-varsler i nærheten.

5 effektive våpen mot flammene

Brannslukkingsapparat

Det finnes flere typer brannslukkingsapparat, men til hjemmebruk er det to typer som gjelder; skumapparat og pulverapparat. Kravet til brannslukkingsapparatet er at det minimum skal romme 6 liter og ha en såkalt effektivitetsklasse 21A. Men kjøp gjerne et med høyere klasse, f.eks 55A.

Brannteppe

Brannteppet er smart å ha i kjøkkenet, der det raskt kan kvele en væskebrann, for eksempel brennende frityrolje. Det kan et grytelokk også gjøre, men brannteppet beskyttelser deg bedre. Teppet fås fra omkring 150 kroner.

Branndør

Branndører hindrer en brann i å utvikle seg mellom forskjellige lokaler. Bor du i leilighet, er det faktisk et krav at den skal ha en branndør. Branndører har forskjellige klassifiseringer, avhengig av hvor de skal sitte og kravet til motstandsdyktighet mot flammer og røyk. Spør der du kjøper døren din.

Brannstige

Bor du i hus med flere etasjer, er det verdt å vurdere en brannstige, slik at du kan komme deg ut og ned uten å måtte ta deg gjennom hele huset. Du kan fastmontere en stige under et sove romsvindu. Men hvis du synes det er for dyrt eller skjemmende for huset, kan du også kjøpe en smart tau-eller foldestige. Brannstigen på bildet koster omkring 800 kroner.

Brannhemmende impregnering

Du får kjøpt sprayflasker med impregne-ringsvæske, som kan hemme flammeutviklingen med opptil 90 prosent. Den går av i vask, men kan med fordel brukes til telt, juledekorasjoner, møbler og annet som er spesielt utsatt for brann i perioder.

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel (abonnement): 12 myter om brann
Total pris: 149 kr
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake