Trådløs røykvarsler og kullossensor fra det Google-eide firmaet Nest

Trådløs røykvarsler og kullossensor fra det Google-eide firmaet Nest

Tiden med en stygg plastdings i taket, som kun gir lyd fra seg når det ryker fra brødristeren, er forbi. Det foregår en fortløpende utvikling av røykvarslere, og de mest avanserte på markedet kan mye mer enn bare å ule veldig høyt. Det er ikke snakk om bare smart utstyr, men funksjoner som skaper en større sikkerhet i hjemmet.

Nye intelligente røykvarslere

Det Google-eide firmaet Nest, som har alarmen vi viser på disse sidene, og alarmfirmaet Verisure har begge røykvarslere som kan styres eller avleses fra telefonen. I tillegg kan de kobles til kameraer og alarmsentraler.

Det er ingen tvil om at alle leverandører snart har det samme. Det er bra, for prisen er stadig litt høy. Mens de gamle, primitive røykvarslerne kan fås for en 50-lapp, må du regne med å spandere noen tusen, hvis du skal sikre hjemmet effektivt. Til gjengjeld virker de. Alltid.

Røykvarsleren alarmerer deg, naboen og alarmsentralen

Avhengig av hvilken røykvarsler du anskaffer, kan du få beskjed via telefonen når alarmen setter i gang. Du kan også sette den til å varsle naboen, slik at han kan sjekke hvis du er på ferie.

Er du tilknyttet en alarmsentral, kan du få røykvarsleren til å gi dem beskjed samtidig med deg (og naboen). Kan ikke sentralen få fatt i noen av dere når alarmen går, vil de sende ut brannvesenet.

Slutt på batterisjekk på røykvarsleren

Normalt skal du sjekke batteriene i røykvarslerne med jevne mellomrom. Gjør du det? Sannsynligvis ikke, men nye varslere sjekker heldigvis seg selv, og du blir ikke lenger vekket av batterialarmens høye piping midt på natten. Nå får du bare en sms som varsler at det er på tide å skifte batteri.

Den nye røykvarsleren tenner lys om natten

Alarmen fra Nest har innebygget bevegelsessensor, så hvis du står opp midt på natten, for eksempel for å se i kjøleskapet, tennes et orienteringslys når du går under alarmen. Det er smart – hvis du da helst ikke vil oppdages ...

Røykvarsleren sender bilder ved alarm

Røykvarsleren kan sende signaler til et eller flere overvåkingskameraer i huset. Det betyr at når alarmen setter i gang, starter kameraene, og du kan se bildene på for eksempel telefonen. Verisures system sender bildene direkte til en alarmsentral, som varsler brannvesenet ved behov, hvis du ikke er hjemme og gjør det selv.

Røykvarsleren skiller mellom røyk, gass og damp

Nests varsler bruker to bølgelengder av lys for å detektere røyk, noe som gjør den bedre til å oppdage røyken, uansett om den er langsom eller rask i utviklingen. I tillegg har den en innebygget kullossensor, som avslører den usynlige og dødelige gassen.

Den kan også avsløre damp, slik at alarmen ikke setter i gang bare fordi det er litt for mye damp på badet, eller fordi en gryte med vann koker på kjøkkenet.

Verisure har en spesiell kjøkkenalarm, som ikke reagerer på røyk fra brødrister og komfyr, men på høye temperaturer.

Røykvarsleren forteller deg hvor i huset røyken er

I tillegg til ulingen, så snakker alarmen med menneskestemme når den oppdager røyk et sted i huset. Den gir beskjed til de andre alarmene, som setter igang og forteller deg hvor i huset røyken er. Ligger du på soverommet mens det er røykutvikling på kjøkkenet, forteller alarmen det.

Alt kan styres fra telefonen

Med til de moderne røykvarslerne, hører naturligvis en app til smarttelefonen. Fra appen kan du stoppe alarmen hvis den for eksempel er utløst av en brødskive i brødristeren. Du trenger altså ikke å vifte vilt med et håndkle, eller styrte hjem fra jobben for å stoppe alarmen. Det er bare å trykke på appens stoppknapp.

Fra telefonen kan du også sjekke romtemperaturer, luftfuktighet og overvåkingskameraer når du ikke er hjemme. Faktisk kommer det konstant til nye ting. Snart vil det muligens la seg gjøre å starte oppvaskemaskinen og justere varmen, lyset, radioen m.m. via telefonen og alarmsystemet du har.