Slik forebygger du innbrudd

Det er rystende enkelt å bryte seg inn i et vanlig hus. Tenker du etter, er det sikkert mange punkter som kunne vært bedre sikret også hjemme hos deg. Men erfaringer fra utlandet viser at du enkelt kan unngå innbrudd i hjemmet – særlig ved å gjøre tilgangen til huset vanskelig for tyver.

Tyverialarm er ikke nok for å unngå innbrudd

Selv om en tyverialarm etter hvert er i ferd med å bli standardutstyr i mange norske hjem, har vi fortsatt for mange innbrudd. Hvert døgn skjer det gjennomsnittlig rundt 85 innbrudd og tyverier som er så store at de blir meldt til forsikringsselskapene, ifølge Finans Norge. Men det finnes tilsynelatende en løsning som er mye enklere enn mer politi i gatene, flere tyverialarmer og lenger fengselsstraffer for innbruddstyvene.

Slik forebygger du innbrudd

Vi skal en tur til Nederland for å finne en løsning som kan sikre norske hjem mot innbrudd. Her føyde de nemlig til et eget kapittel om innbruddssikring i byggforskriftene allerede i 1999.

Kort fortalt skulle alle nybygde hjem være så sikre, at det ville ta en innbruddstyv med standardverktøy minst 3 minutter å bryte seg inn. Og det virket. I dag er risikoen for innbrudd i hjem som oppfyller de nye kravene minst 25 prosent lavere enn tidligere.

Men går så tyven over til naboen i stedet? Ikke hvis også huset til naboen oppfyller de samme kravene. Alle undersøkelser i Nederland viser at antallet innbrudd i private hjem faller drastisk, også når det tas høyde for at innbruddsraten i nybygde områder normalt vil være lavere enn i eldre boligområder.

Hva kan du gjøre selv for å unngå innbrudd?

Du skal se på huset ditt med samme øyne som en innbruddstyv:

  • Hvor er det enklest å bryte seg inn?
  • Hvor kan du stå uforstyrret og jobbe i fred?
  • Hvor og hvordan kommer du lettest ut med tyvgodset?

I praksis kan enkle beslag, gode låser og kanskje enkelte laminerte ruter være nok. For selv om 3 minutter høres ut som kort tid, føles det veldig lenge når du er i ferd med å bryte deg inn i et hus.