Du kan gjøre mye for å unngå besøk av innbruddstyver i julen.

Julegleden blekner hos dem som etter et hyggelig selskap kommer hjem og oppdager spor etter ubudne gjester. Men det er ingen grunn til at du skal være blant de uheldige som opplever innbrudd. For det er en rekke ting du kan gjøre selv, for å gjøre innbruddstyven usikker. Også selv om du ikke rekker å sikre huset med bedre låser og effektive beslag (det kan du til gjengjeld vurdere å bruke litt av juleferien på).

Gjør tyven usikker

Hvis tyvene tror at du er hjemme, eller at du kanskje er hjemme, er det gode muligheter for at de velger et annet hus å bryte seg inn i. Derfor skal strategien din være å skape mest mulig usikkerhet:

  1. Sett tidsur på lys rundt i huset. Det er ikke nok at det lyser en enkelt pære i entreen. De fleste tyver finner fort ut at du neppe holder noen juletrefest i så fall. Velg flere lamper, i alle etasjer, gjerne med et mønster som ligner det du ville brukt hvis du var hjemme.
  2. Ha lys utendørs. Enten med bevegelsessensorer eller bare konstant, slik at tyvene ikke kan komme seg usett til huset.
  3. Rot litt i huset. Hvis tyvene kikker inn gjennom vinduene, kan det gjerne se ut som om du akkurat har gått opp i annen etasje, eller kanskje bare er en tur hos naboen: En avis på bordet, oppvask på kjøkkenet eller noen sko midt i entreen er nok.
  4. Trekk for gardinene på soverommet. En tyv på nattbesøk vil raskt slå fast at du ikke ligger og sover hvis sengen er tom.
  5. Allier deg med naboen Er naboene hjemme, så be dem om å gå en tur rundt huset ditt i løpet av kvelden. Enten når de lufter hunden, eller når de uansett skal ha litt frisk luft.
  6. La eventuelt en nabo parkere en bil i innkjørselen din.
  7. Lys innenfor En intelligent stikkontakt kan stoppe tyven. Se mer her

Og husk det viktigste hvis du vil unngå innbrudd i nabolaget: Vær åpen og vennlig, hils på alle du møter der du bor. En innbruddstyv du har sett i øynene og kan gjenkjenne, vil ofte foretrekke et annet nabolag å gjøre innbrudd i.