Det er de færreste av oss som foretrekker tunge og besværlige løsninger i arbeidet vårt. Og hvis vi får et alternativ som gjør oppgaven lettere, vil vi nok gå for den. Den tanken om arbeid deler vi med mange andre - også innbruddstyvene. Så vil du holde tyvene borte fra døren, må du gjøre arbeidet deres så besværlig og stressende som mulig. Her får du tre konkrete tips.

1. Er det noen hjemme?

De fleste innbruddstyvene foretrekker arbeidsro. Derfor bryter de seg inn der hvor det ikke er noen til å forstyrre arbeidet. En overgrodd hage, et hus i mørke og en postkasse fylt med reklame er et klart signal til tyven om at det ikke er noen hjemme.

Men er det noe lys eller musikk som går av og på, en velstelt hage og rot på terassen, skaper det usikkerhet: er det noen hjemme?

2. Hvordan kommer jeg inn?

Det er stressende for en tyv å stå utenfor og være i ferd med å bryte seg inn i et hus. Kanskje det snart kommer noen forbi? Kan naboen se noe som beveger seg ved døren?

Om du sikrer huset ditt med gode låser, ekstra beslag på vinduene og en låst terassedør, gjør du det vanskelig for tyven å bryte seg inn. Internasjonale undersøkelser viser at du minimerer risikoen for innbrudd betydelig om du klarer å forsinke tyven i minimum tre minutter.

3. Blir jeg oppdaget?

Risikoen for å bli oppdaget midt i arbeidet er også svært stressende. Verst er nysgjerrige naboer som hilser og spør om de kan hjelpe til med noe. For en tyv betyr det at noen nå har et klart signalement, og da er det ikke like interessant lenger.

En alarm i kombinasjon med forebyggende belysning og gode låser kan være med på å gjøre huset ditt uattraktivt for tyvene. Det samme gjelder et overvåkningskamera: Det øker risikoen for å bli oppdaget. Og det er stressende.

LES OGSÅ: Gjør huset sikkert med et overvåkningskamera