Byggeveiledning
Lett
Vanskelig
_**Etter.**_ Det nye gulvet gjør en stor forskjell. Det gir rommet et helt annet inntrykk, og er samtidig også mye enklere å holde rent.

Etter. Det nye gulvet gjør en stor forskjell. Det gir rommet et helt annet inntrykk, og er samtidig også mye enklere å holde rent.

Et flott gulv er virkelig noe som kan løfte inntrykket av boligen. Derfor kan betydningen av tilstanden til gulvene nesten ikke overvurderes. Har du et gammelt tregulv, vil en gulvsliping ofte gjøre underverker, men hvis gulvet er gammelt og har vært slipt ned flere ganger, kan det være på tide å tenke i nye baner. Du kan selvfølgelig bryte opp gulvbordene og legge nye oppå de gamle bjelkene eller tilfarerne. Men det kan bli en stor jobb, særlig hvis det som her dreier seg om et kjøkken, der det i så fall også vil være nødvendig å fjerne alle kjøkkenskapene.

Redaksjonen anbefaler: De 8 beste gulvene til kjøkkenet

Flytende gulv

I slike situasjoner kommer de såkalte “flytende gulvene” til sin rett – for de legges oppå det eksisterende gulvet. Dermed unngår du det tunge rivingsarbeidet, samt all forsøplingen og bortkjøringen av det gamle gulvet.

Begrepet “flytende” betyr at gulvet skal kunne bevege seg – altså gi seg noen millimeter etter temperatur og fuktighet. Derfor er et ikke et flytende gulv festet noen steder til underlaget, men ligger helt løst oppå. Du skal passe på å holde en avstand til vegger og sokler på cirka 1-1,5 cm. Sprekken dekkes av en list når gulvet er lagt.

Før du legger gulvet

Det går fort å legge gulvet når du først er i gang – én dags tid for dette gulvet, som er cirka 22 m2. Det kan likevel være forberedelser som forlenger prosessen litt. Undergulvet skal være noenlunde jevnt. Hvis det faller eller stiger mer enn 3 mm per meter, skal det sparkles ut, og sparkelmassen skal selvsagt ha tid til å tørke.

Last ned hele artikkelen og se hvordan det gjøres.

_**Før.**_ Det gamle kjøkkengulvet er nedslitt og trist å se på.

Før. Det gamle kjøkkengulvet er nedslitt og trist å se på.