Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

GUIDE: Lister til kjøkkenbenken

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

En pen kjøkkenbenk krever en flott avslutning inn mot veggen. Det kan være en hulkillist, en enkel kvadratisk list eller kanskje bare en fuge. Det er mange muligheter, og valget er ditt

lister - kjøkkenlister - guide

TAKLIST, RUND

(For eksempel 21 x 34 mm)

Taklist

En tradisjonell list med nøytral utforming. Kan brukes bak enhver type kjøkkenbenk. Utgaven i furu er ganske rimelig, og den kan males eller beises. Du får også listene i andre størrelser, og flere tresorter (eik for eksempel), og den finnes også i plast. Listene kan settes opp utenpå fliser eller på en naken vegg.

FORDEL: Billig. Delvis fleksibel, slik at den kan følge vegger med små skjevheter.

ULEMPE: En avskrånende overkant på en relativt bred list, betyr det at det ikke blir pent å sette fliser på veggen over listen.

FEIELIST

(For eksempel 9 x 15 mm)

Feielist

Den smale listen gir en nesten anonym avslutning. Finnes i flere størrelser og tresorter, også som ferdigmalt hvit. Den kan enkelt males eller beises. Brukes på glatt vegg (glassfilt/malt) eller på fliser. Listen kan med fordel limes på plass.

FORDEL: Billig. Meget fleksibel. Kan følge små skjevheter i veggen, og derfor limes helt tett inn mot den.

ULEMPE: Tynn (9mm) list, som bare kan dekke en smal sprekk mellom benkplaten og veggen.

HULKILLIST TIL KJØKKENBENK

(For eksempel 33 x 33 mm – må spesialbestilles)

Hulkillist

Denne typen er en spesiell hulkillist til kjøkkenbenker. Den har en smal kant mot benkeplaten og en bred kant øverst. Listen kan legges utenpå veggkledningen, men den brede overkanten gir deg også muligheten til å bygge fliser oppå listen, med en silikonfuge mellom. Listen må spesialbestilles på et snekkerverksted, og da får du den i akkurat den tresorten du vil. Eventuelt kan du bruke en symmetrisk oppbygget hulkillist, som er lagervare i de fleste byggvarehus.

FORDEL: Virkelig flott avslutning, som du kan få i samme tresort som benkeplaten. Det er mulig å sette fliser på veggen fra overkanten av listen.

ULEMPE: Må spesialbestilles, så prisen blir høy.

BAKKANT HULKILLIST

(For eksempel 33 x 33 mm – må spesialbestilles)

Bakkant hulkillist

Som navnet indikerer, skal listen sitte på bakkanten av kjøkkenbenken før benkeplaten monteres. På den måten fortsetter benkeplaten ut i rundingen uten en synlig kant, og det ser ut som om listen og benkeplaten er i ett stykke. Det er en elegant løsning, som krever stor presisjon når listen skal monteres. Det gjøres med skruer gjennom listen, inn i platen. Du skal forbore, og sammenføyningen krever lim som tåler vann. Kan brukes utenpå, eller som støtte til fliser.

FORDEL: En meget elegant måte å forbinde en benkeplate og hulkillist på. Kjøkkenbenken blir litt dypere (listens tykkelse).

ULEMPE: Må spesialbestilles, så prisen blir høy. Monteringen krever at du er veldig nøyaktig.

FUGE MELLOM BENK OG VEGG

(Som oftest en silikonfuge).

Fuge mellom benk og vegg

Det vanligste i norske kjøkken er ikke å ha en list mellom benkeplaten og veggen. I stedet nøyer de fleste seg med en fuge, som oftest av en silikonfugemasse. Metoden gjør det mulig å rette opp forholdsvis store skjevheter (opptil 1 cm) i sprekken mellom benkeplaten og veggen. Dekk til både benkeplaten og veggen med maskeringsteip. Legg et bakstopp for fugen, og legg fugen på overkanten av benkeplaten, mot veggen. Trekk fugen glatt med en finger dyppet i såpevann, slik at det blir en hulkil i fugemassen.

FORDEL: Enkel og billig løsning.

ULEMPE: Fugen (særlig en hvit) kan bli fort stygg. Spesielt bak en platetopp og bak vasken.

IKKE ALLE LISTER ER AV TRE

Det finnes etter hvert en del alternativer til de tradisjonelle trelistene. Listene finnes for eksempel i metall eller laminat, som matcher benken.

Blant det siste vi har sett (ikke bare i Norge), er lister til kjøkkenbenken i både aluminium og laminat. De er forholdsvis tynne. Hulkilene er 14 x 14 mm, slik at de vil ligge som en elegant ”stripe” mot veggen.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
null: GUIDE: Lister til kjøkkenbenken
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake