Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skjær ut til koketopp  

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

I den nye kjøkkenbenkeplaten skal det felles ned en ny koketopp. Koketoppen skal nedsenkes her hvor den gamle komfyren har stått. For å være helt sikker på plasseringen, streker håndverkeren opp langs skuffelementene på baksiden av den nye platen.

Den nye benkeplaten skal dessuten gjøres litt smalere, fordi det ellers er for vanskelig å åpne skuffene. Det må skjæres av 2,5 centimeter i hele platens lengde.

For å lage alle oppstrekinger samtidig, markerer håndverkeren samtidig hvor de to skjøtebeslagene, som skal holde de to platene sammen, skal sitte. Han måler 10 cm inn fra den ene siden.

Og likeså 10 cm inn fra den andre. Han markerer målene både på den nye benkeplaten og på kjøkkenelementets overside. Markeringene på kjøkkenelementets overside sikrer at han kan se målene og overføre dem når den andre benkeplaten skal monteres i vinkel på den første.

Nå må det måles nøyaktig opp til utskjæringen av den nye koketoppen. Det er ganske stor forskjell på størrelsen av koketopper, men det følger alltid med en mal eller et nøyaktig mål.

Og det er viktig å holde disse målene, da det ofte er en forholdsvis smal kant som skal holde koketoppen fast på benkeplaten. Før håndverkeren måler opp og skjærer ut til koketoppen, vil han først sage til platen i bredden. Da sikrer han seg at han ikke får feilplassert dybden på utskjæringen til koketoppen.

Han markerer de 2,5 centimeter tre steder langs platekanten, så han er sikker på å skjære helt rett.Med en føringsskinne er det ikke nødvendig å streke opp.

Det gjelder bare å holde skinnen på plass, så den flukter med de tre merkene. Skinnen hjelper ham samtidig til å holde sagen på rett kurs. Når det skal skjæres så langt som her, er det nærmest umulig å få et godt resultat med en håndsag.

Så hvis du ikke har en håndsirkelsag, er det en god idé enten å leie en eller få platen tilskåret i byggemarkedet. Når man skjærer med en sag på denne måten, er det viktig med et godt underlag.

Bruk en lekte til å støtte med, og plasser den slik at den delen av sagbladet som går gjennom benkeplaten skjærer ned i lekten. Det gir god støtte til både benkeplate og sag. Vi har valgt å plassere koketoppen midt på benkeplaten.

Dermed oppnår vi også litt mer enn den 5 centimeters avstanden til bakveggen som anbefales av de fleste koketopp-produsenter. Deretter følger håndverkeren nøyaktig de målene som produsenten har opplyst om, og bruker konstant vinkelen.

Da er han sikker på at oppstrekingen blir helt rett, og holder samme avstand til bordkanten både foran og bak. Det bores et 10 mm hull i det ene hjørnet av oppstrekingen.

Hullet må bores slik at det holder seg like innenfor strekene i hjørnet. Det bores et hull mer diagonalt overfor det første hullet. Hullene er så store at stikksagbladet uten problemer kan komme ned i dem, og håndverkeren kan starte utsagingen.

Du behøver ikke å bore et hull i alle fire hjørnene, da du kan sage ut to sider fra hvert hull. På den måten unngår du de vanskelige snittene hvor du må snu bladet i hjørnene.

Støtt platen med et par lekter, så stikksagbladet ikke går ned i bordet. Og følg oppstrekingen nøye. Det stykket av benkeplaten som er skåret ut kan du f.eks. bruke til en skjærefjøl. Slip av kantene, så utskjæringen blir helt ren. Dermed er du sikker på at koketoppen vil komme til å ligge helt tett inntil benkeplaten.

Det er ikke så mye hokus-pokus ved å montere koketoppen. Det skal verken brukes silikon eller gummilister, da det må kunne komme luft innunder. Koketoppen skal ikke festes. Den er montert med klemmer, som automatisk låser den fast til benkeplaten når den legges ned i utskjæringen.

LES OGSÅ: Dykksag

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Video: Skjær ut til koketopp  
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake