Fiks den nedslitte benkeplate

Benkeplater av tre velges vekk av mange fordi de krever vedlikehold. Men vedlikeholdet er slett ikke vanskelig. Selv gamle og stygge benkeplater kan vekkes til live igjen. Og når de er slipt og oljet, er de enkle å holde pene.

Intro

En benkeplate av tre er utrolig flott – i hvert fall når den er ny.

Mange glemmer dog at det er nødvendig å vedlikeholde den. Det skal faktisk ikke så mye til. En lett sliping med korn 400 og en omgang med olje et par ganger i året er i virkeligheten alt som kreves. Er skaden likevel skjedd, finnes det heldigvis håp.

En av de fine tingene med en benkeplate av tre, er nemlig at den (nesten) alltid kan fikses. Det krever litt pågangsmot og tålmodighet, men til gjengjeld får du noe som ligner en splitter ny benkeplate, uten å skifte ut noe som helst.

Vi viser deg hele prosessen fra start til slutt: Vi viser hvordan du renser platen enklest, hvilke slipemaskiner du skal bruke, hvilket slipepapir som er det riktige – og vi forteller deg selvfølgelig også hvordan en benkeplate oljes riktig, slik at du vet hvordan den skal vedlikeholdes i fremtiden.

Dette skal du bruke:

Benkeplaten kan selvsagt slipes for hånd, men resultatet blir unektelig bedre med elektrisk verktøy.

Dette skal du bruke:

  • En trekantsliper
  • En eksentersliper
  • Et skrapejern

Veiledning

Slik gjør du

1

Rens benkeplaten. Begynn med å vaske benkeplaten grundig. Bruk trerens og en skuresvamp for å være sikker på at alt fett og skitt fjernes. Trerensen skal blandes med lunkent vann før den brukes.

2

Et skrapejern er tingen, hvis overflaten er veldig fettete. Uten jernet vil det koste deg mye ekstra tid og slipepapir.

3

Begynn å slipe når flaten er tørr. Bruk en eksentersliper til de store flatene. I hjørnene kan det med fordel brukes en trekantsliper. Begynn med å slipe med korn 60-80, til du treffer rent treverk.

4

Når benkeplaten er slipt til bunns med det grove slipepapiret, er det tid for å slette slipesporene. Begynn med å mellomslipe platen med korn 120, tørk av flaten med en fuktig klut, og slip deretter hele benkeplaten igjen – denne gangen med korn 180. Fremgangsmåten fortsettes til du er fornøyd. Rekkefølgen kan for eksempel være 80, 120, 180, 240, 320, 400.

5

Før du oljer skal alt støv fjernes. Støvsugeren fjerner det meste, men de siste, fine partiklene skal fjernes med en hardt oppvridd, fuktig og lofri klut.

6

Fordel et jevnt lag olje på benkeplaten. Masser oljen ned i platen, og la den tørke i cirka 20 minutter. Deretter poleres platen med en tørr klut, til overflaten er glatt. Gjenta prosessen til platen er helt mettet.

Video

REPARASJON: Nedslitt benkeplate

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...