Usynlig lapp i kjøkkenbenken

Stavlimte benkeplater av tre er enkle å reparere for små og store skavanker – og lar du reparasjonen følge skjøtene i platen, synes det ikke at det tidligere har gått både ett og to rør gjennom benkeplaten.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 time
Pris
0 kroner

Intro

Med et stemjern og et reparasjonsstykke, kan du tette hull i benkeplaten, slik at reparasjonen ikke synes. Du skal bare sørge for at de lange kantene følger skjøten mellom to staver.

PROBLEM:
To vannrør er lagt inn i veggen, men hullene i benkeplaten gaper mot oss.

LØSNING:
En firkantet lapp av tre legges ned i benken, slik at den ligger på samme måte som stavene i benken.

Tidsforbruk

En liten time, pluss tid til å slipe og olje benken.

Pris

Gratis, hvis du ikke må kjøpe litt tre, lim eller olje.

Vanskelighetsgrad

Dette er en enkel oppgave.

Veiledning

1

En rektangulær fordypning stemmes ut i benkeplaten, slik at rørhullene blir helt omfattet. Langsiden følger stavene i benken. Er hullene bredere, lages to hull med forskjøvede ender, slik at stavmønsteret bevares.

2

Hullet stemmes ut så det er cirka 7 mm dypt. Pass på at treet ikke sprekker i kanten. Bunnen kan du stikke flat, dvs. skjære ren uten å bruke hammer.

TIPS: Lag først hullet 1 mm kortere i begge ender, og rett opp lengden til slutt.

3

Lappen skjæres ut av et trestykke som ligner mest mulig. Det beste er å finne en rest fra platen den gangen vasken ble skåret ut. Men fordi stavene varierer noe i farge, er litt forskjell ikke noe problem. Lag lappen en liten millimeter tykkere enn hullet.

4

Lappen limes fast med trelim. Fordi det er en benkeplate på kjøkkenet, er det best å velge en utgave til utebruk. Da kan den tåle litt vann uten problemer. Limet fordeles jevnt.

5

Lappen legges i og settes i press. Det er ikke alltid mulig å komme til for å presse lappen - som en snekker kaller en lus - fast med en limtvinge. I så fall må du improvisere. Her lager vi spenn opp mot taket med en pinne og to kiler.

6

Lappen slipes i plan med benken når limet er herdet. Vil du lage reparasjonen helt usynlig, sliper du hele platen med slipepapir korn 180, og gir den treolje. Oljen slipes inn i treet, og etter 20 minutter polerer du med en tørr klut.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Benkeplater