Slik lager du et fuktsikkert kjøkkengulv

Det er enkelt å oppdatere et gammelt kjøkkengulv med et lekkert og fukttett vinylklikkgulv, og det tar kun en helg å gjøre jobben selv.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
400 kr/m2
Slik lager du et fuktsikkert kjøkkengulv

Kjøkkenet ser friskt og lekkert ut, med et nytt laminatgulv i vinyl lagt oppå gamle fliser.

Intro

Kjøkkengulvet er gammelt, og det skal skiftes eller dekkes med noe annet.

Vi velger å legge et slitesterkt, vanntett vinylgulv oppå et tidligere kjøkkengulv av fliser.

Vi legger gulvet i et kjøkken som er uten fotlister. I stedet er det en flisrekke nederst på veggen rundt gulvet, som vi velger å bevare – men vi viser likevel hva du kan gjøre i stedet.

Vinyl som kjøkkengulv

Vi har valgt å legge et vinylgulv av flere årsaker. Materialet er for det første veldig slitesterkt og vannavvisende. Gulvet er med klikksystem og dermed enkelt å legge. I tillegg er vinyl meget rengjøringsvennlig.

Dessuten finnes vinyl i mange forskjellige design, som etter hvert også ligner stein eller tre overbevisende nok til at du nesten ikke ser forskjell.

Europeisk vinyl

Vinylgulv er laget av mykgjort PVC. Det betyr at du bør forsikre deg om at gulvet du kjøper er produsert innenfor EU. Da kan du være sikker på at det ikke er brukt skadelige mykgjøringsstoffer i produksjonen.

Veiledning

01
Forbered jobben 2 Trinn

Før du kan begynne å legge gulvet, skal du forberede jobben. Først skal vinylgulvet inn og venne seg til temperatur og klima i huset. Deretter skal du ta sokkellistene av bunnen på kjøkkenskapene, slik at det er plass til å legge gulvet under kjøkkenelementene.

Vinylgulvet skal legges på et vanntett undergulv av folietrukket skum. Undergulvet sikrer både at vinylplatene ligger på et jevnt underlag og at støynivået fra gulvet holdes nede.

1

Begynn med å ta inn vinylbordene. De skal ha tid til å venne seg til klimaet i kjøkkenet før gulvet legges. Bordene skal akklimatiseres i 48 timer.

2

Fjern sokkellistene fra kjøkkenskapene. Hvis det kan la seg gjøre, så fjern listene som dekker beina til kjøkkenskapene. Etterpå kan det nye gulvet avsluttes skjult under møblene.

02
Rull ut undergulvet 2 Trinn

1

Rull ut undergulvet. Sørg for at undergulvet ligger flatt uten bretter. Undergulvet utjevner helt små ujevnheter (2 mm) i flisgulvet - fordypninger over 2 mm må utbedres på forhånd med andre midler.

2

Skjær til undergulvet langs kantene. Det er viktig at undergulvet ligger tett mot veggen, så vær forsiktig når du skjærer. Bruk vanntett alufolieteip til å skjøte lengdene og til å hefte dem til kanten.

03
Skjær til bordene og legg dem ut 15 Trinn

Vinylbordene skal måles opp, skjæres til og legges ut. Hvis vinylet er preget med et mønster (her stein), skal du ta høyde for at bordene skal tilpasses noenlunde likt, slik at de ligger i et pent mønster.

Bordene klikkes sammen og legges under de avtagbare sokkellistene, som sitter på beina til kjøkkenelementene.

Til slutt fuges det der veggen møter gulvet. Etterpå er gulvet klart til å bli tatt i bruk.

1

Begynn å legge ut gulvet. Du skal legge det fra venstre mot høyre. Gulvet legges helst på langs av rommet - det er ofte penest. Legg det med fjæren inn mot veggen, slik at de neste lengdene kan klikkes i.

2

Lag plass til at du kan fuge senere. Det skal være 2-3 mm ledig plass til en elastisk fuge, slik at gulvet kan bevege seg når det er lagt. Bruk kiler, som du legger langs kanten for å sikre at det er plass.

3

Mål gulvet på tvers. Hvor mange ganger går bredden på bordene opp med gulvets bredde? Hvis den siste rekken blir smalere enn 10 cm, skal du også splitte rekke én på langs - første og siste rekke lages da like.

4

Marker karmlister, radiatorrør m.m. Når du møter hindringer som ikke kan fjernes, skal de i stedet tegnes opp på vinylet og skjæres ut. Bruk en tømrervinkel og en skarp blyant. Ta høyde for fugebredden.

5

Marker omkretsen av det som skal fjernes. Bruk en skarp hobbykniv, og riss tydelig langs kanten av markeringen.

6

Knekk løs vinylstumpen med fingrene eller med en tang. Hobbykniven har svekket vinylbordet nok til at du kan knekke av stumpen. Sjekk at bruddflatene er noenlunde rene. Rens etter med kniven, hvis det er nødvendig.

7

Legg på plass det neste vinylbordet. Hold fjæren inn mot noten, og drei bordet på plass. Hvis det er vanskelig å få på plass, så begynn med et enkelt hjørne, og lirk bordene sammen.

8

Gi sammenføyningen et lett slag. Når du vet at sammenføyningene er rette, slår du dem lett ovenfra med hånden eller med en gummihammer.

9

Mål resterende avstand til veggen. Du er nesten ferdig med første lengde vinylgulv. Mål avstanden til endeveggen før du legger det siste stykket.

10

Lag en passe vinylstump. Overfør målet du tok til et vinylbord, og bruk igjen hobbykniven til å risse i streken.

11

Vinylbordene kan knekkes. Når vinylet er risset opp, kan du enkelt knekke av det stykket du skal bruke ved å legge bordet på tvers av låret og trykke på begge sider.

12

Begynn neste lengde. Hvis den overskytende stumpen vinylbord er mellom 40 og 90 cm, så bruker du den til å starte neste rekke. Bordene skal ligge i forband, med minst 30 cm mellom sammenføyningene.

13

Heretter er jobben bare gjentakelser. Men pass på at du ikke lager et stygt mønster, som ødelegger illusjonen av et steingulv.

14

Gå over sammenføyningene. Når du har lagt gulvet, kan du med fordel gå over sammenføyningene med en gummihammer. Hvis det er noe som ikke sitter som det skal, kan det bankes på plass med hammeren.

15

Tilpass den siste lengden, og legg den. Den siste rekken vinylbord forsvinner under sokkellistene, som skjuler beina på kjøkkenelementene. Vinylbitene her er cirka 15 cm brede. De er enkle å få på plass, fordi det er plass under skapene.

Materialer

  • Vinylklikkgulv
  • Fukttett undergulv
  • Damptett alufolieteip

Tidsforbruk

Én dag til et lite kjøkkengulv.

Pris

Cirka 400 kroner per kvadratmeter

Vanskelighetsgrad

Hvis du husker å ta mål ofte og sikrer at gulvet ligger rett, så er dette et enkelt prosjekt.

Tips & Triks

Sokkel eller fotlister

Det gamle flisgulvet hadde en sokkel med fliser nederst på veggen, som vi avslutter dette gulvet mot. Men du har flere muligheter.

Du kan selvfølgelig fjerne flissokkelen og heller sette opp fotlister av tre. Men hvis du lar flisene sitte og bruker dem som lister, skal det bare legges en fleksibel fuge mellom vinylgulvet og flisene på veggen.

Et annet alternativ er en fleksibel fotlist i gummi, som klebes fast. Den finnes i forskjellige varianter. Her bruker vi en fra Logoclic.

Fleksibel fotlist i gummi. Logoclic, som har produsert gulvet vi legger, lager også en fleksibel gummifotlist.

Fotlisten er selvklebende. Den er dermed et godt alternativ i rom med en sokkel av fliser nederst på veggen, fordi du slipper å lage hull i flisene. Du ruller bare listen stramt ut og kleber den fast.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Kjøkkengulv