Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ny front til dørene

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Er du lei av dørene dine, behøver du ikke alltidå bytte dem ut. For rundt en hundrelapp kandu raskt gi dem en ny forkledning.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 timer/dør
Pris
100 kroner/dør

Intro

For noen årtier siden var det moderne med dører med lameller. I dag synes de fleste av oss at slike dører er både ulekre og upraktiske støvsamlere. Likevel kvier mange seg for å bli kvitt dem. De er jo solide, og feiler heller ikke noe – kanskje bortsett fra at de er blitt løse i skjøtene og derfor “henger” litt. Men ved hjelp av noen høvlede furulister og masonittplater, kan du raskt og enkelt gi dørene en ansiktsløfting som skjuler lamellene og gir en helt ny stil.

Veiledning

Gjør døren klar og start med fremsiden

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

I vårt tilfelle skifter vi ikke hengsler eller låseblekk. Vi setter på nye håndtak, men du kan også velge å gjenbruke de gamle.

På fremsiden av dørene legges en frontplate (B) av masonitt og rammelister (A) av furu. Sag rammelistene (A) så de får samme lengde som dørens ramme (D). Målet til frontplaten (B) finnes ved å måle innsiden av dørens ramme (D).

1

Ta dørene av skapene, og skru av hengslene. Det kan eventuelt gjøres raskt med en krok i skrumaskinen.

2

Skal håndtakene skiftes, sparkles hullene på baksiden med kjemisk metall. Det utmerker seg ved å tørke lynraskt, slik at du kjapt kan komme videre.

3

Slip sparklingen når den er hard. Gå videre med å slipe hele rammen (D) - både foran og bak med fint slipepapir. Slipingen skal sikre en god heft for limet.

4

Ramme (D) og frontplate (B) skal være i nivå før rammelisten (A) monteres. Legg eventuelt brikker av tre eller plast oppå lamellene hvis rammen (D) ligger høyere enn kanten av forplaten (B).

5

Lag nå en “mal” av en plate med to helt vinkelrette lister skrudd på. Legg døren i malen, og rett den opp mot listene. dermed er døren helt vinkelrett, og du kan legge på forplaten (B).

Sett frontplate og rammelister på fronten

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Slik skjules lamellene

I vårt prosjekt ligger lamellene (E) cirka 3 mm inne i rammen (D). Derfor kan front-platen/masonittplaten (B) legges direkte på lamellene. Frontplaten holdes fast av rammelisten (A). Bakplaten (C) dekker baksiden. Bakplaten (C) er trukket inn fra kanten av rammen (D), slik at det er plass til låseblekk og skapsider. Ta mål til bakplaten (C) på innsiden av skapåpningen.

Når frontplaten (B) ligger som den skal, helt plant med rammen (D), er det på tide å montere rammelistene (A) over. Undersøk om rammelistene (A) passer i lengdene før du smører på lim.

Smør lim på rammen (D) og langs kanten av frontplaten (B). Rammelistene (A) settes heretter på med spikerpistol - eller spikre dem fast med dykkert og hammer. Husk hele tiden å holde døren opp mot den vinkelrette malen.

1

Ha to striper lim på rammen (D), og en stripe lim langs kanten av frontplaten (B). Vær helt sikker på at rammelistene (A) passer perfekt i lengdene før du begynner å smøre på lim.

2

Legg på den første av rammelistene (A) slik at den overlapper rammen (D) og frontplaten (B). Stift den fast - eller slå den på med dykkert.

3

De neste rammelistene (A) monteres på samme måte. Sørg hele tiden for å holde døren mot den vinkelrette malen.

Sag til bakplaten og sett den fast

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Når alle fire rammelistene (A) er på plass på fremsiden, vender du døren. Når du skal måle opp til bakplaten (C), er det viktig å påse at den er trukket så langt inn fra kanten av rammen (D) at den går klar av låseblekk og skapsider. Siden masonittplatene med tiden kan komme til å bule litt, er det også en veldig god idé å sprøye et par klatter pu-skum inn mellom lamellene (E) før baksiden (C) settes på.

1

Masonittplatene kan komme til å bule litt med tiden. Dette forhindrer du med et par klatter pu-skum. Skummet “sveiser” frontplaten (B) og bakplaten (C) sammen med lamellene (E).

2

Ha på lim langs kanten på bakplaten (C), og stift den bak på rammen (D). Men først må sentreringsmål merkes av på rammen (D), slik at bakplaten (C) går klar av låseblekk og skapsider.

3

Spikerhullene sparkles på begge sider av døren. Ikke sparkle over skjøtene på rammelistene (A). Slip sparklingene når de er tørre, og slip kantene i nivå med grovt slipepapir.

4

Monter nå kroker i de to hullene til hengslene. Hullet er sannsynligvis for stort, så putt en fyrstikk i hullet sammen med kroken. Brekk av fyrstikken.

5

Nå kan døren henges opp i krokene på en snor. Mal forsiden og kantene mens døren ligger. Heng deretter opp døren, og mal baksiden.

Materialer

Materialer til en dør

8 x 55 mm høvlet, firkant furu:

 • 4 rammelister (A)

3,2 mm masonittplate:

 • Frontplate (B)
 • Bakplate (C)

Dessuten:

 • Snekkerlim
 • 20 mm dykkert
 • Evt. pu-skum
 • Akrylsparkel
 • Akrylgrunning
 • Akrylmaling
 • Kjemisk metall (Plastic Padding)
 • Evt. nye håndtak

Spesialverktøy

 • Evt. spikerpistol
 • Evt. kappsag til lister
 • Evt. sirkelsag til plater

Tidsforbruk

Cirka to timer pr dør (pluss tørketid)

Pris

Ca. 100 kroner for en 40 x 60 dør (pluss evt. nye håndtak)

Vanskelighetsgrad

Når du først har fått satt produksjonen i system, og du ellers er nøye med målene, er dette ukomplisert.

Tips & Triks

Andre typer dører

Har du lyst til å fornye dørene dine, kan det gjøres på mange forskjellige måter. Nedenfor viser vi hvordan du lager en helt glatt dørfront, og hvordan du kan montere frontplate (B) og rammelister (A) - uten et stabilt underlag. Legg merke til at bakplaten (C) er trukket inn fra kanten, slik at den går klar av låseblekk og skapsider.

Ønsker du en helt glatt dørfront, plasseres frontplaten (B) bare helt ut til kanten. Her kan du med fordel velge en tynn mdf-plate (6 eller 9 mm).

Hvis det ikke er noe stabilt å støtte frontplaten (B) på, kan du lage en fals i rammelisten (A).

Lag en boremal

Skal du sette nye håndtak på flere dører, kan det lønne seg å lage en mal å bore etter. Malen sikrer at håndtakene blir sittende på nøyaktig samme måte på alle dørene. Du kan lage boremalen av en platestrimmel og to lister. Sørg for at de to listene stikker ut på begge sider av platen, for da kan malen brukes på begge sider av døren.

Helt til slutt monteres det nye håndtaket med skruer gjennom hullene.

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Ny front til dørene
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
  • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
  • Du kan si opp abonnementet når som helst.
  • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake