Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

SLIK: Montering av grep

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Nye grep på dører og skuffer skal sitte med nøyaktig samme avstand. Det kommer de til å gjøre, hvis du bruker en mal. Det krever litt nøyaktighet å måle opp til malen, men det lønner seg. For når det først er gjort, tar det kun kort tid å sette på grepene.

Nye grep på dører og skuffer

PRESISJON: Selve monteringen av grepene er enkelt. Arbeidet ligger i oppmålingen, og den skal være nøyaktig.

PAPPMAL TIL VANNRETTE GREP

1. Metoden med pappmalen kan brukes hvis alle grep skal sitte vannrett og midt på alle dører og skuffefronter. Først markeres midten på dørene og skuffene.

2. Den enkle pappmalen, med midtmarkering og markeringer til de to skruehullene til grepene, plasseres så den flukter med dør-/skuffekanten, og hullene markeres med en syl.

3. Når hullene til grepene bores i døren/ skuffefronten, kan du med fordel holde mot med en list på baksiden. På den måten unngår du at treet fliser seg opp.

LES OGSÅ: Få oversikt over skaphengsler

Boremal til ikeas kjøkkenfronter

Handler det om montering av kjøkkenelementer fra Ikea, lønner det seg ikke å lage sin egen boremal til grep på dører og skuffefronter. For bare ni kroner kan du kjøpe en boremal som kan brukes til alle grep fra Ikea. Når du har funnet riktig plassering, kan hullene bores mens malen holdes på plass.

Redaksjonen anbefaler: Nye kjøkkenfronter: 9 enkle løsningerNye grep på dører og skuffer

Fleksibel mal til både vannrette og loddrette grep

Grepene på dører og skuffer skal sitte helt likt – akkurat midt på og like høyt, slik at de flukter vannrett og loddrett. Den beste måten å sikre det på, er ved å bore alle hullene gjennom en boremal.

Har du skapelementer i forskjellige bredder, kan du selvfølgelig lage en mal
til hver skuffebredde og en til alle dørene. Men du kan faktisk lage en mal som du kan tilpasse underveis, og som derfor kan brukes til alle oppgaver.

Hvordan du lager den fleksible malen, viser vi nederst på siden. Her viser vi hvordan du bruker malen på en kjøkkeninnredning, der det er skapelementer med forskjellige bredder, samt skuffefronter både med og uten freste profiler.

1. Start med hullene til den bredeste skuffefronten. Her er den 60 cm, så midtmarkeringen er derfor 30 cm inn. Det sikrer at hullene til grepet plasseres like langt til begge sider.

2. Grepet skrus fast fra innsiden av skuffen med de medfølgende skruene. Er skruene for lange, kan de kappes med ei baufil.

3. Ved skuffer med profiler og rammer, skal grepet plasseres slik at det sitter mest harmonisk. Du bruker den samme malen som før, men borer nye hull – tettere mot overkanten.

4. Nå er turen kommet til skuffer som er smalere enn de som er boret til nå (her 40 cm). Endestykket på malen skrus derfor av, og malen kappes slik at midtmarkeringen igjen er sentrert.

5. Samme mal brukes til slutt til dørene. Endestykket skrus igjen av, og malen kappes slik at det øverste hullet sitter like langt fra over- og sidekanten.

Slik ser malen ut:

Nye grep på dører og skuffer

Få forklaringen på tallene nedenfor

1. Det er plass til flere høydemarkeringer, for eksempel hvis du har lave skuffer uten profiler og høye skuffer med profiler.

2. Markering som angir midten på skuffen. Her er det 30 cm inn, som passer til en 60 cm bred skuff.

3. Malen kan tilpasses skuffer/dører i flere bredder. Du begynner med den bredeste, og fjerner etterpå endestykket og kapper malen så den passer den smaleste.

4. Malen lages av et platestykke og to lister, som skal stikke ut på begge sider av platen. Dermed virker den på både høyre- og venstrehengte skapdører.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel: SLIK: Montering av grep
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake