Byggeveiledning
Lett
Vanskelig
Motoren til ventilatoren er satt på utsiden av veggen. Da støyer den minst mulig i kjøkkenet.

Motoren til ventilatoren er satt på utsiden av veggen. Da støyer den minst mulig i kjøkkenet.

En mindre støyende kjøkkenvifte sikrer stemningen

Osen fra stekepannen sprer seg rundt i kjøkkenet, og kjøkkenviften bråker og kjøres på full styrke. Det er nesten så du ikke får ført en samtale med gjestene dine eller får tenkt klart. Det er et scenario de fleste kjenner seg igjen i. Men du kan få ro på kjøkkenet og bli kvitt både støyen og osen fra stekepannen om du monterer en mindre støyende kjøkkenvifte.

Flytt støyen fra kjøkkenviften

Du få en en mindre støyende kjøkkenvifte ved å flytte selve motoren til kjøkkenviften bort fra kjøkkenet og til et sted hvor støyen ikke sjenererer. Du skal altså investere i en ekstern motor til kjøkkenviften for at det skal lage mindre støy. En ekstern motor til en kjøkkenvifte kan skaffes for noen få tusen kroner.

På loftet, taket eller veggen

Når du har bestemt deg for at du gjerne vil investere litt penger for å få en mindre støyende kjøkkenvifte, må du velge hvor du vil plassere den eksterne motoren. I vårt tilfelle har vi valgt en løsning hvor den eksterne motoren til den mindre støyende kjøkkenviften er plassert på yttermuren av huset. Du kan også velge å plassere motoren på loftet, og hvis det ikke er plass der så kan du også kjøpe motorer til mindre støyende kjøkkenvifter som kan monteres på taket.

Slik optimerer du en mindre støyende kjøkkenvifte

Når du har bestemt deg for hvor du vil plassere den eksterne motoren, kan du ytterligere optimere den mindre støyende kjøkkenviften.

Røret som skal transportere matosen ut fra kjøkkenet har nemlig stor innflytelse på hvor mye den mindre støyende kjøkkenviften kommer til å bråke. Luft bråker nemlig når det beveger på seg. Derfor er det viktig at røret til den mindre støyende kjøkkenviften blir ført så direkte som mulig ut til motoren og uten for mange bøyer.

Velg det riktige røret til den mindre støyende kjøkkenviften

Du bør også velge et rør med en stor diameter. Det gir mindre lufthastighet, som resulterer i mindre støy og dermed en mer støysvak kjøkkenvifte. Det optimale valget er et brannsikkert aluflexrør. Det har en veldig lav bølgehøyde som reduserer luftmotstanden minst mulig. Ikke velg plastflexrør. De har store folder som gir mer luftmotstand, og dermed mer støy.

Når du skal montere en mindre støyende kjøkkenvifte

Når du monterer en mindre støyende kjøkkenvifte, er det i første omgang viktig at du er nøyaktig med oppmålingen. På den måten er du sikker på at kjøkkenviften din for det første kommer til å sitte riktig over komfyren, og at du for det andre ikke borer hullet i veggen på feil sted.

Krever et spesielt bor

Hvis du, som oss, velger å montere motoren til den mindre støyende kjøkkenviften på yttersiden av veggen, vil du få bruk for et såkalt kjernebor til å lage hullet i muren.

Kjerneboret kan ikke nå hele veien gjennom muren på en gang, så du skal først bore med et langt murbor, og så bruke kjerneboret fra innsiden, inntil du er halvveis gjennom veggen – og til slutt kan bore det siste stykket fra utsiden. Men det er også det vanskeligste ved å montere en mindre støyende kjøkkenvifte, så hvis du vil bli kvitt støyen fra kjøkkenviften, er prosjektet relativt enkelt.

Last ned den utførlige trinn for trinn-veiledningen til hvordan du måler opp, borer ut, monterer og fører slangen til den mindre støyende kjøkkenviften her på siden.

Last ned hele artikkelen og se hvordan det gjøres.