Byggeveiledning
Lett
Vanskelig
Med ventilatoren montert i taket, får du bedre arbeidsplass, samt lys og luft over kokeplatene.

Med ventilatoren montert i taket, får du bedre arbeidsplass, samt lys og luft over kokeplatene.

Fjern den store, klossete og støyende ventilatoren, som henger ned og blokkerer for en kubikkmeter luft i kjøkkenet, og monter en takintegrert modell i stedet.

Det smarteste er å kjøpe en med ekstern motor. Da kan motoren nemlig monteres oppe på loftet, langt unna selve ventilatoren. Dermed slipper du det meste av støyen.

Sett støysenderen på loftet

En takintegrert ventilator fungerer stort sett som de vanlige typene, ved at de suger røyk og damp ut av kjøkkenet og ut gjennom et avtrekk – i veggen eller på taket. Men fordi du ikke kan rekke dem fra gulvet, må de styres med en fjernkontroll.

De er også litt mindre effektive, spesielt når ventilatoren skal suge opp oljebasert stekeos. På den lange veien fra stekepannen og opp til ventilatoren i taket, rekker nemlig de bittesmå oljepartiklene å bli så avkjølte at de kondenserer, klumper seg sammen og faller ned igjen.

Den største fordelen ved å velge en ventilator med ekstern motor, er at den støyende motoren fritt kan plasseres et eller annet sted på veien mellom ventilatoren og avtrekket – og dermed langt vekk fra hyggen på kjøkkenet.

Hvis du i tillegg også sørger for å koble sammen de tre delene (ventilator, motor og avtrekk) med spirorør, er du sikker på et effektivt sug. Spirorørene er laget av tynn aluminium, og i motsetning til myke flexislanger holder de formen når det dannes undertrykk i dem. Derfor blir suget sterkere.

Spirorøret kan være litt vanskeligere å tilpasse, men på de neste sidene kan du se hvordan det skal gjøres.

Last ned gjør det selv-veiledningen og se hvordan det gjøres

Å lage hull i taket og trekke spirorør er en voksen gjør det selv-oppgave, men i denne veiledningen kan du se hvordan det gjøres.

Vi viser trinn for trinn hvordan du:

  • forbereder monteringen
  • klargjør ventilatoren
  • lager rørføringen.