Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fiks de skjeve steinene i innkjørselen

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Når steinene synker, er det ikke bare stygt. Du får glatte felt om vinteren, og hele året siver det ned vann som svekker belegningen. Så opp med steinene, rett opp bunnen, og legg steinene tilbake. Med et smart hjelpeverktøy, er jobben raskt unnagjort.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 timer
Pris
20 kroner
Belegningen

Bordet avslører det: Steinene har satt seg. Etter hvert vil det bare bli verre.

Intro

Du har sikkert sett det hundrevis av ganger. Stein eller heller i en innkjørsel ligger gapende skjevt. Årsaken er som regel at underlaget har satt seg, fordi det ikke er laget for å tåle tung trafikk. På mindre belastede steder, kan forklaringen også være at det ikke er tilstrekkelig drenering i underlaget, slik at frost og telehiv har løftet steinene.

Uansett årsak, er det kun en ting å gjøre: Belegningen skal rettes opp, før skjevhetene blir enda verre. Stein eller heller skal løftes opp, og bunnen rettes, før de legges tilbake. Steinene skal også legges litt høyere, slik at du kan stampe dem godt ned i sanden.

LES OGSÅ: Finn veiledning og inspirasjon til en innkjørsel som passer til dine behov.

Oppgaven er enkel og raskt unnagjort, hvis du lager deg et lite hjelpeverktøy. Det består av et bord du skjærer til, slik at det kan føres frem og tilbake i hullet mens du trekker av sanden i riktig høyde.

Veiledning

Slik gjør du

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

1

Steinene der belegningen buler, løftes opp. Den første er alltid vanskelig å få opp, men bruker du to gamle skrutrekkere, kan du lirke den opp rolig og forsiktig. Det kan være litt vanskelig, så smør deg med tålmodighet.

2

Fyll litt ekstra sand i hullet. Her bruker vi settesand (0-8 mm). Stamp sanden litt med spaden eller en stampestokk. Da er du sikker på at det ikke synker for mye.

3

Settesanden rettes opp, slik at den ligger i plan, 5-8 mm høyere enn undersiden av de andre slik at den ligger i plan, 5-8 mm høyere enn undersiden av de andre steinene. Det gjør du ved å lage et bord med hakk i begge sider, så det passer i dybden når du trekker det over steinene på begge sider av hullet.

4

Steinene legges tilbake. De blir liggende litt høyere enn steinene rundt dem. VIKTIG: Steinene børstes først rene for sand og grus, slik at du kan legge dem helt tett, og helt ned på den nye bunnen.

5

Steinene stampes ned i plan med den øvrige belegningen. Legg et bord mellom, og dunk med en stor hammer eller en stampestokk, til de nylagte steinene ligger i høyde med steinene rundt dem.

6

Frisk fugesand feies ned i fugene, gjerne over flere dager, slik at kornene blir bundet tett sammen. Det gjør at vannet renner av belegningen. Den vil dermed ikke sette seg igjen, og ugress har vanskelig for å slå rot.

Materialer

Det eneste materialet du skal bruke, er litt sand. Har du ikke en spade eller to, er det sikkert noen i nabolaget som har det.

Tidsforbruk

2 timer

Pris

20 kroner

Video

TEKNIKK: Fuging av stein og heller

Med riktig fugesand blir belegningen solid

Tips & Triks

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Reparasjon: Fiks de skjeve steinene i innkjørselen
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake