Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

La skybruddet sive ned gjennom "flisene" i innkjørselen

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Voldsomme regnskyll truer i økende omfang huseierne. Men ved å droppe den faste steinbelegningen til fordel for nesten usynlig gressarmering, kan du ta opp kampen mot overvann.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag/5 m2
Pris
400 kr/m2

Intro

Vi vil så gjerne ha fast grunn under bilhjulene og føttene. Derfor lager vi solide innkjørsler og flotte terrasser i stein og betongprodukter på stadig større deler av tomta. Men vi glemmer regnet – som mange mener vi vil få stadig mer av.

I gamle dager rant vannet ned gjennom grusen i innkjørselen, eller utenom de to smale rekkene med stein opp til huset. Men mot solide belegninger, med nesten ugjennomtrengelige fuger, kjemper vannet forgjeves. Regnet faller i stadig større mengder, og når det renner av steinene, ender det i avløpssystemene. Under kraftige regnskyll må disse gi tapt. Dermed ender vannet i kjellere, uthus og andre steder vi ikke vil ha det.

Men du kan faktisk få fast grunn samtidig som du lar regnet sive gjennom belegningen din. Løsningen er gressarmering. Velger du den grønne løsningen vi viser her, får du en armert gressplen som både er pen å se på og praktisk å ferdes på – som i tillegg lar regnvannet fortsette ned i bakken til grunnvannet, der det gjør nytte fremfor skade.

Armering i plast

Du kan fint kjøpe stein med riller og hull til en grønn belegning. Men flisene i armert, grå plast er mindre synlige og mer åpne. Produsenten av Ecoblock lover at flisene med riktig underlag lar minimum 70 % av regnet passere direkte ned i bakken. Ecoblock leveres i 30 eller 50 mm høyde, med forskjellige belastningsegenskaper, alt etter behov. Flisene klikkes sammen til en sammenhengende armering av gressarealet. Armeringen legges ut på et bærende, men rotvennlig underlag, og fylles med sandholdig jord (30 % sand og 70 % jord). Det skal avrettes, men ikke like nøye som til fast stein.

Veiledning

Bygg opp bærelaget

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Et sterkt bærelag under en belegning betyr normalt at vannet har vanskelig for å trenge gjennom. Det er bra til en fast belegning, men her vil vi ha vannet til å sive ned i bakken.

Skjelettjord består av 32-64 mm grus, iblandet cirka 25 % jord.

Dette gir en god balanse mellom bæreevne og evnen til å lede vekk vannet, og det gir gresset gode vekstbetingelser. Til vanlig gang- og biltrafikk skal bærelaget, før avretningen med finere grus, være minimum 20-30 cm tykt. Det er en god idé å legge ut et geonett for å minimere risikoen for kjørespor.

1

Grav vekk jordsmonnet. All jorden skal vekk, ned til råjorden. Utgravingen skal være minimum 30-40 cm dyp og ganske plan i bunnen.

TIPS: Ren jord kan spares, og senere blandes inn i bærelaget.

2

Legg et geonett i bunnen av utgravingen. Nettet skal dekke hele arealet. Det åpne plastnettet kan lett tilpasses med en god saks eller en avbiter, og holdes på plass med litt grus.

3

Fyll 20-30 cm grus i utgravingen, og fordel den jevnt. Bland inn cirka 25 % jord i grusen i et par omganger underveis. Fyll opp, til det er igjen 10 cm til ferdig høyde på belegningen.

Denne grusen er i størrelse 32-64 mm.

4

Fyll etter med jord. Rak og vann jorden ned mellom steinene til det er fylt opp. Komprimer steinene med en platevibrator. På små flater kan du stampe med en stokk eller annet som egner seg.

5

Legg et 4-5 cm lag finere grus blandet med jord øverst. Planér med en rive, og rett eventuelt av med et bord og et par lirer, slik at det blir så plant som du kan få det med denne størrelsen på steinene.

Grusen er i størrelse 8-11 mm.

Legg armeringen

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

1

Legg ut gressarmeringsflisene på området. Snu elementene med låsetappene fram i leggeretningen.

TIPS: Flisene kan skæres til med en håndsag, hvis det er nødvendig.

2

Sett sammen flisene. De klikkes sammen ved å legge neste fis i en rekke inntil den foregående, med rillene ut for låsetappene. Flisene tråkkes sammen.

3

Fyll cellene med en blanding av jord og sand. Fordel jorden med baksiden av riven eller en kost. Fyll helt opp. Deretter kan du så gress.

Materialer

• 32-64 mm grus til bærelaget
• 8-11 mm grus til avretningslaget
• Sandholdig jord til fyll
• Geonett til armering av jorden
• Ecoblock til armering av gress

Dessuten:
• Gressfrø

Spesialverktøy

• Eventuell platevibrator
• Eventuelt stamperedskap

Tidsforbruk

Regn med en dags tid for 4-5 m2, hvis du klarer gravingen for hånd.

Pris

Cirka 300 kroner per m2 for armering og geonett. Cirka 100 kroner per m3 for grusen.

Vanskelighetsgrad

“Flisene” er lettere å legge enn en steinbelegning.

Tegning

Så mye vann slipper gjennom

Det faller i gjennomsnitt over 1000 liter vann årlig på hver eneste kvadratmeter av Norge, og mange mener denne mengden vil stige. Ved å erstatte bare 10 m² tett stein-belegning med gress og armering, sparer du hardt belastede kloakkanlegg og andre avløpssystem for minimum cirka sju tonn vann på ett år. Dette fordi omkring 70 % av vannet vil sive ned i grunnen i stedet for å ende i kloakksystemet.

Logg inn kjøp tilgang

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: La skybruddet sive ned gjennom "flisene" i innkjørselen
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake