30 eksperttips om gips

Gipsplaten er en gave til gjør det selv-eren. Den er rask og enkel å jobbe med, og den gir sterke og helt glatte overflater. Her har vi samlet våre aller beste tips.

.

1. Legg tre i stolpene
Skal du sette inn en dør i en ny vegg av stålstendere, er det en god idé å legge inn en trelekt i profilen på begge sider av døren. Treet forsterker stålprofilen og gir deg et godt underlag å skru fast dørkarmen til.

2. TO LAG ER BEST
Gipsplater er relativt billige, og ofte lønner det seg å bygge med to lag gips i stedet for ett. Konstruksjonen blir sterkere, det isolerer bedre mot støy, veggen blir jevnere og den kan bære tyngre ting.

3. LA TUSJEN LIGGE
Til oppmerking er en vanlig blyant klart best. Tømrerblyantens brede strek kan gå utover presisjonen, og streker av kulepenn og tusj kan være vanskelige å dekke med maling.

4. VELG RIKTIG SKRUE
Et trompetformet hode er viktig for å kunne undersenke skruen uten å skade gipsplaten. Til hard fibergips er hodene smalere, og ofte har disse skruene motsattrettede fresegjenger under hodet, slik at hodet lettere undersenkes i de harde platene. Hvor fine gjengene skal være, avhenger av om du bygger skjelettet i stål eller tre. Uansett skal du kjøpe skruer som er laget for materialene du bruker.

5. BRUK GIPS I STEDET FOR Å KJEMPE MED PUSS
Er en innvendig murvegg hullete og ujevn, er det ofte enklere å rette den opp med en gipsplate fremfor å gi seg i kast med å pusse eller sparkle veggen jevn. Ofte vil det også være billigere.

6. HELT RETT MED STÅL
Selv om tre har mange fine egenskaper, er det sjelden helt rett. Bygger du skjelettet til en vegg eller en himling med trelekter, vil treets krumming kunne synes på den ferdige overflaten. Stålprofiler er derimot helt rette. Og selv om de tynne profilene kan virke skrøpelige, så gir kombinasjonen av stive gipsplater og profilerte stålstolper en rett og sterk konstruksjon. Stålprofilene er litt dyrere, men veier mindre og er enklere å håndtere.

7. STREK OPP TIL SKRUENE
Mens du har platene på bukker, kan du med fordel streke opp hvor skruene skal sitte. Da unngår du å bomme når du setter skruene i stenderne midt på platen.

8. UNNGÅ FALS I HJØRNER
Gipsplatenes lange kanter har en fals, som du skal unngå å begynne en flate med. Falsen er fin når to plater møtes, for den har plass til armering og sparkelmasse. Men støtes platen inn i et hjørne, skjæres falsen vekk. Derfor skal avstanden mellom veggen og første stolpe være mindre enn mellom de resterende stolpene.

9. FIBERGIPS KAN LIMES
Har fibergipsplatene dine sparkelkanter som andre gipsplater, settes de sammen med armeringsstrimler i sparkelmassen. Har fibergipsplatene i stedet rette kanter uten fals, limes de sammen med et spesielt lim, som holder platene sammen. Limte sammenføyninger sparkles uten bruk av armeringsstrimler.

10. KLIPP TIL STÅLPROFILENE
Bygger du skjelettet av stålprofiler, er en platesaks helt uunnværlig. For selv om profilene kan sages over, går det både raskere og enklere med saksen. Vær oppmerksom på at de fleste sakser finnes i både en høyre- og venstrevendt utgave.

11. STÅLPROFILER SETTES SAMMEN MED EN TANG
Profilene kan settes sammen med spesielle selvskjærende skruer med flatt hode, som ikke sitter i veien når platene skrus utenpå. En raskere løsning er dog å bruke en fiksertang, som kan kjøpes fra omkring 500 kroner.

12. MÅL OG MERK OPP MED SAMME VERKTØY
Tallmeteret er et smart gipsverktøy, som minner mye om et vanlig målebånd. Men her kan båndet låses, slik at du enkelt kan overføre et mål direkte på gipsplaten, uten at du må huske målet. Under tallmeteret sitter det to spisser, som du kan risse platen med.

13. SKJÆR PLATENE MED EN HOBBYKNIV
Det er ingen grunn til å sage de rette sidene med en sag. Platene tilpasses mye enklere ved å skjære gjennom pappen på den ene siden med en hobbykniv, og deretter knekke platen over en skarp kant.

14. FÅ HJELP TIL TAKET
Det er tungt arbeid å sette opp gipsplater. Og når du skal skru dem i et tak, er det så godt som umulig å bakse platene på plass og skru samtidig. Men med en gipsheis kan du enkelt løfte platen på plass mens du har begge hender ledig til å skru. Du kan kjøpe en heis fra rundt 1500 kroner eller leie deg en.

15. HENG OPP SÅ DET HOLDER
Skal du henge opp tunge hyller, skap eller lignende på en gipsvegg, er det en god idé å bruke en spesialplugg, som former en “stjerne” på baksiden av platen.

16. STØTT KANTER UTEN FALS
Er du nødt til å sette gipskanter uten fals mot hverandre, skal skjøten være understøttet, slik at den enten ligger oppå en lekt eller er sikret med for eksempel et stålbånd mot neste platelag. Hold en avstand på et par millimeter mellom platene, og avfas kanten med en skarp kniv, slik at det blir plass til sparkelmasse.

17. BRUK PLATENE SOM ARBEIDSBORD
Et par bukker med et par lekter mellom er en perfekt arbeidsplass når du skal tilpasse platene. Legg 8-10 plater gips opp på lektene, slik at bukkene står godt og stabilt under vekten. Når du skjærer til den øverste platen, er det lett å trekke snittet ut til kanten og knekke platen. Den neste platen ligger deretter klar. Når det bare er et par plater igjen, fylles stabelen opp igjen.

18. GJØR JOBBEN ENKLERE MED SMALE PLATER
Vanlige gipsplater fås i to standardbredder, 120 cm og 90 cm. De brede platene gir færre sammenføyninger som skal sparkles. Men til små oppgaver, oppgaver med mange tilpassinger eller der tilgangen er vanskelig, kan det være en fordel med mindre plater, som er enklere å håndtere.

19. ØK STYRKEN MED PAPIR
For å få en glatt flate og en sterk vegg skal sparkelfalsen i sammenføyningene fylles opp. Legger du en armeringsstrimmel av papir sammen med sparkelmassen, unngår du at sammenføyningen sprekker, hvis platene beveger seg. Du kan også bruke en strimmel med selvklebende fibernett, som dog ikke er like sterk som en papirstrimmel.

20. PLATENE LEGGES PÅ HØYE VEGGER
Normalt skrus gipsplater opp stående. Men hvis de ikke kan rekke kan hele veien fra gulvet til taket, kan det være en fordel å skru dem på liggende. På den måten slipper du å sette lekter bak sammenføyningen av kortsidene, som ikke har sparkelfals og derfor skal understøttes. Ved å legge dem, skjøtes kortsidene nemlig over en lekt. Bygger du i to lag, kan du variere mellom plater på langs og på tvers.

21. LAG SKRUFAST VEGG MED KRYSSFINÉR
Vet du på forhånd at det skal henge tunge ting på veggen, gjør du det mye enklere for deg selv ved å legge en treplate bak gipsplatene eller erstatte det innerste laget med en 12 mm kryssfinérplate.

22. BØY GIPSEN
Selv om gipsplaten er flat, kan du sette den på en buet vegg. En vanlig 13 mm gipsplate kan bøyes til en bue med en radius på 350 cm, uten at pappen brister. Fukter du den med rent vann, kan den bøyes ned til en radius på 200 cm. En 6 mm gipsplate kan bøyes helt ned til en radius på 60 cm, hvis den fuktes med såpevann.

23. STERKE HJØRNER PÅ RULL
Fordi gipsveggers utvendige hjørner er sårbare, skal de forsterkes. I stedet for å velge en klassisk hjørneprofil i stål, som klipses eller skrus fast, har blant annet Gyproc laget en smart modell som kommer på rull. Den klippes enkelt til med en saks og limes opp med vann.

24. LUFTTETT ER LYDTETT
En stor fordel ved gips i to lag, er at du enklere kan gjøre veggen lufttett og mye mer lydtett. Det første laget skrus opp, slik at det er 10-15 mm luft i alle sider. Fugen fylles helt med akrylfugemasse, og mens den fortsatt er våt, skrus det andre laget opp så det går helt til kanten.

25. PERFEKTE SKJØTER I ALLE RETNINGER
Vanlige gipsplater har forsenket sparkelfals på langsidene og tilskårede kanter uten fals på de korte. De er altså bare å sparkle sammen på langsidene. Til tak, der skjøter på kortsidene ikke kan unngås, kan du få gipsplater med sparkelfals på alle de fire sidene.

26. GIPSSKO TIL STORE PLATER
Det innerste laget gips skal løftes opp fra gulvet, og det kan by på problemer når du samtidig skal ha hendene ledig til å holde platen på plass og skru. Med en “gipssko” kan du løfte platen med foten, slik at du har begge hendene ledige til å skru og holde platen.

27. STOPP SKRUEN I TIDE
Gipsskruens hode skal så langt ned at du kan sparkle over det. Men det skal ikke gå så dypt at det bryter gjennom pappen. Skjer det, kan ikke skruen holde ordentlig på platen. Men med en spesiell bits til gipsplater plasseres skruen i riktig dybde hver gang.

28. SETT FART PÅ SKRUENE
Med en gipsskrueautomat, kan du for alvor skru opp tempoet. Her sitter skruene nemlig på et bånd – klare til å bli skrudd inn. Det eneste du skal gjøre, er å presse automaten mot platen – så klarer maskinen resten. Da tar det mindre enn ett sekund per skrue.

29. BRUK EN GIPSBOKS TIL BREDE SPARKLER
En lang boks med en skarp og rett kant av stål eller hard plast er til god hjelp. Selv en bred sparkel kan løfte opp sparkelmassen av den, og du kan stryke sparkelen ren på den harde kanten.

30. SETT FART PÅ SLIPEARBEIDET
Skal du slipe mer enn én enkelt vegg, kan det være en god idé å kjøpe eller leie en giraffsliper. “Giraffens” runde slipetallerken gir med litt øvelse raskt et jevnt, glatt resultat. Dessuten har du muligheten til å montere en støvsuger direkte på maskinen.

    Akkurat nå leser andre ...