Velger du Kerrock fremfor Corian, får du en billigere benkeplate.

Velger du Kerrock fremfor Corian, får du en billigere benkeplate.

1. Kerrock i stedet for Corian

Synes du at en benkeplate av Corian er i dyreste laget? Da skal du spørre etter Kerrock i stedet. Kerrock er et komposittmateriale, som blant annet består av akryl, og det er litt billigere enn Corian.

Kerrock er motstandsdyktig mot UV-lys, og er derfor også egnet til utendørs bruk. De fleste bruker det dog til benkeplater på baderom og kjøkken, der det kan tåle både høy temperatur, skarpe kniver og de vanligste rengjøringsmidlene.

Kerrock har også en så høy pH-verdi, at kalk ikke binder på det. Det er enkelt å vedlikeholde med vann og rengjøringsmiddel, mens små riper kan fjernes med flytende skurepulver eller annet egnet middel. Akkurat som Corian, fås Kerrock i mange farger og mønstre, som marmor, granitt og terrazzo.

FORDELER: Billigere enn Corian. ULEMPER: De samme som Corian (for eksempel vanskelig å skjære til selv).

2. Betongstein i stedet for teglstein

Klassiske teglstein er flott på taket, men betongstein er også flott, og koster mindre. Vi har nemlig en lang tradisjon for sement- og betongproduksjon i høy kvalitet, og det samme gjelder betongtakstein, som kan kjøpes for under 100 kroner per kvadratmeter. Teglstein er vanskelig å finne til under 200.

Betongstein fås i mange farger og fasonger, både med og uten glasering – akkurat som klassiske teglstein. Som for teglsteinstak, handler det om at du skal kjøpe stein i god kvalitet, hvis du ikke vil ergre deg over nedbryting, mose, alger og frostsprenginger og – i ytterste konsekvens – at du må legge nytt tak igjen altfor tidlig.

FORDELER: Lavere pris enn tegl. ULEMPER: Litt kortere holdbarhet og tyngre enn teglstein (ekstra krav til konstruksjonen).

Det er ekte stein – men i en tynnere utgave.

3. Steinplater i stedet for stein

I stedet for å bruke evigheter av tid på å mure opp en original tørrmur, kan du i løpet av mye kortere tid sette opp steinplater som ser nesten ut som originalen.

Løsningen er å bruke steinplater, som for eksempel fås som 20 x 54 x 5 cm store plater. De har irregulære kanter, og du får kjøpt tilpassede hjørnestein, så det nesten er umulig å se skjøtene mellom steinene.

Prisen per kvadratmeter for materialene er kanskje bare 20 prosent lavere, men tiden du bruker på å sette opp platene i stedet for en steinmur er vesentlig kortere, dermed blir besparelsen mye større enn bare materialprisen. Steinplatene på bildet heter Valdres, og koster cirka 800 kroner per kvm.

FORDELER: Enkle å sette opp. ULEMPER: Like vanskelig å rengjøre som en ekte steinmur.

LAST NED HELE ARTIKKELEN og se også de rimeligere alternativene til eikegulv, fliser, skifer og fyllingsdører.