Tema: Slik arbeider du med betong

Solid og betong er ord som henger sammen. Men betong er mye mer, og flott kan fint nevnes i forbindelse med mye av det du kan støpe selv. Enkelt og billig er betong også, samtidig som det er motsetningsfylt: hardt og silkemykt, rått og elegant. i tillegg er det trendy og lett å like.

Hvor mye sement skal det være i betongen? Hvordan unngår du at platen knekker? Og burde du egentlig kjøpe betongen ferdig eller blande den selv? Få alle svarene her.

Betong er sterkt. Likevel har det bruk for forsterkning. Det virker umiddelbart selvmotsigende, men det finnes en forklaring.

Hopp for eksempel på en fortaus-helle av betong. Kjør en bil over den. Hvis hellen er understøttet av jord på hele undersiden, vil den sikkert holde. Betong kan nemlig tåle tunge trykk.

Men legger du hellen mellom to steiner, slik at den bare er støttet i sidene, vil den knekke av litt belastning. I hvert fall hvis du kjører en bil over den. Betong tåler nemlig ikke mye strekk.

Strekket oppstår når betonghellen, eller betongbenkeplaten, blir trykket ned. På oversiden oppstår det et trykk, men på undersiden blir det et strekk. Og det har den lite fleksible betongen problemer med å motstå.

Når du likevel kan bygge både benke plater, fundament og til og med broer i betong, skyldes det armering, enten i form av jern eller fibre. Jernstenger tåler mye strekk, og derfor avlaster de betongen når de er støpt inn i benke platen, fundamentet eller broen. Fibre har noenlunde samme virkning.

Støper du heller, tykke plater eller en markplate, er jern et opplagt valg. Har du behov for å holde tykkelse og vekt nede, for eksempel i en tynn benkeplate, kan fibrene være veien å gå.

Betong er fleksibelt

Betong er flytende, og derfor også veldig fleksibelt.

Støper du rundt en ball, former betongen seg etter ballen og danner en uthuling. Støper du inne i en halv ball, blir resultatet en halvkule. Og vil du for eksempel ha hull til en vask i en benke plate, bygger du en hindring i vaskens form; da renner betongen rundt og etter later et hull i den ferdigherdede platen helt av seg selv.

Du kan fritt velge farge

Lag noen små støpeprøver, før du velger farge. Mål opp fargepulveret helt nøyaktig.

Betong forbindes oftest med fargen grå. Men du kan også blande betong som er svart, rød eller gul. Ved å tilsette fargepulver, bestemmer du resultatet selv. Da kan du lage fargerike kreasjoner eller en dypsvart betongbenk, hvis du har lyst. Fargepulveret er såkalte oksidfarger, og én kilo fargepulver rekker til cirka 20 kilo betong. Det kjøpes i spesialbutikker, og svart pulver koster cirka 200 kroner for én kilo.

Du kan lage helt unike løsninger

Du bestemmer selv bredde, tykkelse, lengde, og antallet vasker. Du kan få det akkurat slik du vil ha det.

Betongen former seg etter dine ønsker. Så alt avhenger av formen du tømmer den flytende betongen i. Lager du en form med rette hjørner, får du rette hjørner på betongen. Legger du en buet list langs kanten på formen, får du en buet kant i stedet. Det er kun fantasien som setter grenser.

Flotte kombinasjoner med treverk

Betongens harde overflate og rustikke ytre spiller veldig godt sammen med treverk. Mykt, mørkt tre er for eksempel opplagt å kombinere med støpte elementer.

Du skal ikke støpe treet direkte fast i betongen (da risikerer du å få fuktproblemer), men metall kan festes til begge materialene; i treverk med skruer og i betong ved nedstøping.

Støpearbeidet er enkelt

En murerbalje er fin som form til støpeprøver, men kan også være form til for eksempel bordplaten til et lite kafébord.

Hvis du vil skape noe i tre, krever det verktøy og erfaring avhengig av kompleksiteten i prosjektet. Betong krever ofte ikke særlig mer enn en blandevisp på en bormaskin, før du er i gang. Du kan velge en ferdig støpeform, for eksempel et murerspann eller en annen beholder med glatte sider, eller du kan lage en mer avansert form, alt etter ønsker og evner. Feiler du, prøver du bare igjen.

Silkemyke overflater

Hvis du polerer betongen med voks, får du en glatt og lekker overflate.

Betong er selvsagt hardt, men du kan behandle over-flaten, slik at den føles silkemyk ved berøring. Støping av en glatt overflate, og voks som poleres ned i den, gir både en god følelse og en effektiv beskyttelse av betongen.

Et solid materiale

Betong er noe av det mest solide du kan bygge med. Når det først er herdet, skal det kraftig verktøy til, hvis du for eksempel vil skjære i det. Vinkelsliperen må ha et diamantblad, og boret i bormaskinen skal være med herdet spiss.

Et billig materiale

Lekre betongheller til innkjørselen kan raskt beløpe seg til tusenvis av kroner, men du kan støpe dem selv for en brøkdel av prisen. Betong koster så lite at du har råd til å prøve deg frem, feile, kaste og støpe igjen, til du er fornøyd. En sekk med 25 kilo ferdigbetong koster typisk fra rundt 50 kroner. Skal du støpe mye, kan du redusere prisen ved å blande betong av grus, sement og småstein selv.

Gi betongen styrke

Derfor skal du armere

Trykket ovenfra kan betongen tåle fint. Men når betongen buer, blir det et strekk på undersiden, og nettopp strekk er betongens akilleshæl. Derfor er det behov for ekstra styrke.

JERNARMERING

Tradisjonell armering kalles også strekkarmering, og består av jern støpt inn i betongmassen. Jernet plasseres slik at det opptar de belastningene betongen utsettes for, for eksempel når det legges vekt på.

Armeringen består ofte av mer eller mindre fin-maskede nett, som er tilpasset den belastningen betongen utsettes for. Nettene består av lange jernstenger som er sveiset sammen, og selges som armeringsnett. Nettene kan suppleres med jernstenger som bindes til nettene med bindetråd. Til utendørs konstruksjoner skal armeringen være dekket av minst 5 cm betong for å hindre rustdannelse i den.

Armeringsnettet gir seg når hellen belastes. Det redder betongen fra å knekke.

HER VIL DU TYPISK BRUKE JERNARMERING:

  • Markplater og fundament
  • Støpte kjøreheller
  • Støpte hagebenker
  • Benkeplater (kraftige)
  • Støpte murer og vegger

FIBERARMERING

Fibrene binder betongen sammen. Når det oppstår små -sprekker på grunn av belastning, danner fibrene bro over sprekkene.

Fiberarmering er på ingen måte nytt. Teknikken er i bunn og grunn den samme som da man for flere tusen år siden fant på å blande halm i leire til murstein, eller da man senere blandet dyrehår (fra hest og storfe) i mørtel.

Moderne fibre er enten syntetiske eller av stål. I gjør det selv-sammenheng er syntetiske mest relevant. Fibrene er ganske små, men blandes de i betong i det rette forholdet, tilfører de betongen elastisitet. Det betyr at betongen kan tåle å bøye seg litt, uten at den sprekker. Også selv om betongen bøyes mer enn den i seg selv kan tåle. Når det oppstår små sprekker i betongen, henger fibrene sammen over sprekkdannelsene.

Mens armering av jern plasseres presist i betongen, fordeler fibrene seg tilfeldig. Fiberarmert betong inneholder ikke stein, men kun sement, sand/grus og vann, i tillegg til de små fibrene.

Armeringsfibre kan være litt vanskelig å skaffe, men spør du hos et byggvarehus for profesjonelle, kan de kanskje hjelpe deg. Både Sika og Mapei har det i proffsortimentet sitt. Alternativt kan du kjøpe ferdigblandet fiberamert mørtel, og bruke det i stedet. Men får du tak i løse fibre, vil det være en billigere løsning.

HER VIL DU TYPISK BRUKE FIBERARMERING:

  • Tynne bord- og benkeplater
  • Støping med tynne kanter/sider
  • Modellerte figurer og andre steder der det er vanskelig å bøye til jernarmering
  • Andre steder der du vil holde tykkelsen og/eller vekten på betongen nede

Bland selv?

Noen ganger er det en god idé å blande betong til støpeoppgaver selv. Andre ganger er det enklere (men dyrere) å kjøpe en ferdigblanding. Til de store jobbene bør du ringe etter en betongbil. I de fleste tilfeller er det fritt valg. Du må bare avgjøre om du vil betale eller jobbe deg til løsningen.

SMÅREPARASJONER

  • BLAND SELV
    Til småreparasjoner vil det ikke lønne seg å blande selv. Hvis du da ikke har grus og sement liggende, blir det for tungvint og for dyrt å skulle kjøpe materialer til å blande selv.

  • FERDIGBLANDET (tørrbetong)
    KC 50/50/700 (tørrbetong) eller ferdigblandet reparasjonsmørtel.

Cirka 100 kroner for 5 kilo.

HELLER

  • BLAND SELV
    Betong til heller du støper selv, blandes i forholdet betong og sand 1:3 (glatte heller uten for mye slitasje) eller betong, sand, stein i forholdet 1:3:5 (grovere betongheller). Husk armering hvis det skal kjøre biler på hellene.

  • FERDIGBLANDET (tørrbetong)

  • Tørrbetong 0-8 mm.

Cirka 150 kroner per m² i 3 centimeters tykkelse.

BENKEPLATE

  • BLAND SELV
    Bland i forholdet 1:2:3 (sement, sand, stein), hvis du armerer benkeplaten med jern eller armeringsnett. Hvis du armerer med fibre, skal du kutte ut steinene i betongen.

  • FERDIGBLANDET (tørrbetong)
    Tørrbetong 0-4 mm + fiber.

Cirka 200 kroner per m² i 3 centimeters tykkelse.

TRAPPER

  • BLAND SELV
    Til trapper blandes betongen i forholdet 1:2:3 (sement, sand, stein). Til utendørstrapper skal du legge lecakuler eller et annet kapillær-brytende lag i bunnen.

  • FERDIGBLANDET (tørrbetong)
    Tørrbetong 0-8 mm.

Cirka 5000 kroner per m3.

GULV

  • BLAND SELV
    Bland sement, sand og stein i forholdet 1:2:3.
    Utendørs: Legg ut lecakuler eller et annet kapillærbrytende lag i bunnen.
    Innendørs: Ved større gulv bør du støpe ett stykke om gangen, så betongen ikke tørker mens du støper.

  • FERDIGBLANDET (tørrbetong)
    Tørrbetong 0-8 mm. På større arealer bør du støpe ett stykke om gangen, så betongen ikke herder under arbeidet.

Cirka 5000 kroner per m3.

  • FERDIGBLANDET FRA BIL Bestill betong til det spesifikke formålet. Når du bestiller betong fra bil, må du betale for en mini-mumsmengde. Trenger du mindre, blir prisen per m3 høy.

Fra cirka 1500 kroner per m³.

FUNDAMENT

  • BLAND SELV
    Et støpt fundament krever en sterk betong. Bland i forholdet 1:3,5:5 (sement, sand, sten).
    Til mindre fundament kan du blande selv. Til større fundament, der du skal bruke mye betong, anbefaler vi at du kjøper betongen tilkjørt og ferdigblandet.

  • FERDIGBLANDET (tørrbetong)
    Støpesand (ferdigblandet grus og småstein).

Cirka 3000 kroner per m3 for støpemiks i storsekk og sement.

  • FERDIGBLANDET FRA BIL Bestill betong til det spesifikke formålet. Når du bestiller betong fra bil, må du betale for en mini-mumsmengde. Trenger du mindre, blir prisen per m3 høy.

Fra cirka 1500 kroner per m³.

    Akkurat nå leser andre ...