Plast: Bygg hele huset av plast

Plast er et genialt materiale som f.eks kan erstatte tre, metall, porselen, glass og gips - uten at det umiddelbart kan sees.

Har du tenkt over hvor mye i en bil som egentlig er laget av plast? Støtfangere, lykteglass, dekk, ratt, instrumentpanel, setepolstring, støtdempere, alskens slanger og mye mer er alt sammen laget av forskjellige typer plast, selv om de fleste av oss sannsynligvis tenker på bilen som et transportmiddel laget av metall.

Se også på alpinistene. De er faktisk utstyrt med plast fra innerst til ytterst. Det gjelder alt fra skiundertøyet, via den vind- og vanntette skidrakten, til ski, skistøvler, staver, briller og hjelm. Alt sammen er laget av forskjellige typer plast, med hver sine spesielle egenskaper. Det er nesten ikke grenser for hva plast kan brukes til, fordi det finnes så mange forskjellige typer, og det er mulig å skreddersy materialet til et bestemt formål.

I tillegg er plast generelt et billig materiale, som ikke veier særlig mye og er enkelt å bearbeide.

Erstatter tre, metall og glass

Derfor vinder plast også frem i gør det selv-verdenen, hvor materialer som fx træ, metal, porcelæn, glas og gips med fordel kan erstattes af plast – uden at det umiddelbart kan ses. En eller flere af plastens gode egenskaber udnyttes, fx til at gøre produktet lettere, til at give det form og farve, gøre det vedligeholdelsesfrit eller give det lang holdbarhed.

Tåler vann og variert vær

Det er for eksempel opplagt å utnytte det at plast tåler vann og variert vær til å lage vinduer og gjerder. Har du vinduer eller gjerder av tre, skal begge deler males jevnlig for å ha en lang levetid, og det er et ganske tidkrevende arbeid. Men det slipper du fullstendig hvis du velger vinduer eller gjerder i plast, som er tilnærmet vedlikeholdsfrie.

Last ned artikkelen og les mye mer om plast

I artikkelen kan du bli mye klokere på det geniale materialet og lese hvor og hvorfor du burde bruke plast. Du kan blant annet lese om hvorfor en fallstamme av plast er genial, og hvordan du slipper helt unna vedlikehold når du velger et gjerde av plast.