Bygg hele huset av plast

Mange forbinder plast med billig skrammel, som raskt går i stykker. Men sannheten er at plast har mange gode egenskaper som gjør det til et smart materiale – også i gjør det selv-verdenen. Det kan med fordel erstatte både tre, metall, porselen, glass og gips.

Plast: Bygg hele huset av plast

Plast er et genialt materiale som f.eks kan erstatte tre, metall, porselen, glass og gips - uten at det umiddelbart kan sees.

Har du tenkt over hvor mye i en bil som egentlig er laget av plast? Støtfangere, lykteglass, dekk, ratt, instrumentpanel, setepolstring, støtdempere, alskens slanger og mye mer er alt sammen laget av forskjellige typer plast, selv om de fleste av oss sannsynligvis tenker på bilen som et transportmiddel laget av metall.

Se også på alpinistene. De er faktisk utstyrt med plast fra innerst til ytterst. Det gjelder alt fra skiundertøyet, via den vind- og vanntette skidrakten, til ski, skistøvler, staver, briller og hjelm. Alt sammen er laget av forskjellige typer plast, med hver sine spesielle egenskaper. Det er nesten ikke grenser for hva plast kan brukes til, fordi det finnes så mange forskjellige typer, og det er mulig å skreddersy materialet til et bestemt formål.

I tillegg er plast generelt et billig materiale, som ikke veier særlig mye og er enkelt å bearbeide.

Erstatter tre, metall og glass

Derfor vinder plast også frem i gør det selv-verdenen, hvor materialer som fx træ, metal, porcelæn, glas og gips med fordel kan erstattes af plast – uden at det umiddelbart kan ses. En eller flere af plastens gode egenskaber udnyttes, fx til at gøre produktet lettere, til at give det form og farve, gøre det vedligeholdelsesfrit eller give det lang holdbarhed.

Tåler vann og variert vær

Det er for eksempel opplagt å utnytte det at plast tåler vann og variert vær til å lage vinduer og gjerder. Har du vinduer eller gjerder av tre, skal begge deler males jevnlig for å ha en lang levetid, og det er et ganske tidkrevende arbeid. Men det slipper du fullstendig hvis du velger vinduer eller gjerder i plast, som er tilnærmet vedlikeholdsfrie.

I artikkelen kan du bli mye klokere på det geniale materialet og lese hvor og hvorfor du burde bruke plast. Du kan blant annet lese om hvorfor en fallstamme av plast er genial, og hvordan du slipper helt unna vedlikehold når du velger et gjerde av plast.

Smarte egenskaper

Råstoffene til fremstilling av plast kommer fra råolje og naturgass, som inneholder karbon og oksygen. Dermed har du grunnbyggesteinene i plast. Når disse byggesteinene reagerer med hverandre i en kjemisk reaksjon, dannes det lange molekylkjeder som kalles polymerer. Det er disse som gir plasten spesielle egenskaper.

De mest vanlige undergruppene av plast er PVC, polyetylen, polyuretan, polypropylen, polyamid og polystyren.

Det er tre hovedgrupper av plast:

  • TERMOPLAST kjennetegnes ved at den kan varmes opp til den smelter, før den kan formes og kjøles ned. Termoplast brukes til alt fra stukkaturkopier i hustak, til tekstiler, emballasje, væsketanker og plastposer, for å nevne noen av bruksområdene.
  • HERDEPLAST har makromolekyler, som er bundet sammen med sterke bindinger. Derfor er plasttypen hard og sterk, og kan ikke smelte etter at den er formgitt og herdet. Herdeplast brukes for eksempel til takplater, skistaver og karosserideler til biler.
  • ELASTOMERER har makromolekyler som er lange og fleksible, kun holdt sammen med spredde, stive knutepunkter. Det gjør at materialet blir elastisk og for eksempel kan klemmes sammen, før det vil vende tilbake til sin opprinnelige form. Denne plasttypen brukes for eksempel til rørskåler.

Detaljert stukkatur er enkelt å støpe i plast

Stukkatur finnes i mange forskjellige utforminger - noen ganske enkle, andre mer avanserte med mange detaljer.

Tidligere ble stukkatur laget av gips, men i dag er det meste stukkatur laget av plast, som er lett å støpe i mange forskjellige mønstre og utforminger.

Plast har også den fordelen at det er et billig og lett materiale, så det er lett å håndtere når det for eksempel skal festes i et tak. Plaststukkatur settes enkelt fast med et spesielt lim.

Den billigste plaststukkaturen er laget av polystyren, bedre kjent som isopor. De litt dyrere utgavene er laget av polyuretan, som er av bedre kvalitet, med en lenger holdbarhet. Plaststukkatur leveres ofte grunnet og formalt, slik at det bare krever et siste malingsstrøk etter montering.

Avløpsrøret kan ikke tæres opp

Tidligere var et avløpsrør typisk av støpejern. Det er både tungt og blir tæret opp med tiden. Nye avløps- og kloakkrør i dag er av plast, typisk PVC, som er lettere, billigere og har en veldig lang holdbarhet.

Det kan også la seg gjøre å renovere gamle, utslitte støpejernsrør med plast, slik at du slipper å skifte dem - noe som er både dyrt og krevende. I stedet kan rørene belegges innvendig med et lag plast, som sprøytes inn i rørene og gjør dem tette igjen. Jobben er noe som bare kan utføres av fagfolk.

Gjerdet skal aldri males

Det tar lang tid å male et tregjerde, og du er nødt til å gjøre det jevnlig hvis det skal ha en lang levetid. Velger du i stedet et plastgjerde, slipper du unna vedlikeholdet, og du er sikret en lang holdbarhet på gjerdet. Leverandørene har også lange garantier på gjerdene sine.

Plastgjerder finnes i mange forskjellige typer, for eksempel klassiske stakitt. Også stolper og stolpehatter fås i plast, typisk i PVC.

Forkromet dusjhode

Dusjhodet, som de fleste av oss står under i dusjen, er ofte laget av plast. Overflaten er forkromet så det ligner metall, men fordi plast er billigere, betydelig lettere og enkelt å støpe i riktig form, er det flere fordeler ved å bruke plast fremfor metall. Den lette vekten betyr for eksempel at plastdusjhodet ikke risikerer å gi deg et hull i hodet hvis det skulle falle ned. Eller at det ødelegger badekaret eller flisgulvet, hvis du uheldigvis skulle miste det.

Prisen på et dusjhode blir redusert mye ved å bruke plast fremfor metall. Utgiftene til transport blir også holdt nede når det brukes plast, fordi det ofte er vekten som avgjør hvor mye transporten koster. Jo lettere en vare er, desto billigere er den å transportere, og desto lavere vil prisen på varen være.

Et dusjhode av plast vil normalt være laget av den harde plasttypen polykarbonat.

Solid vask med farge

Svarte håndvasker er populære, og de er normalt laget av steinmel blandet med plast og fargestoff. Det er enkelt å farge plast ved bare å tilsette fargestoffi blandingsprosessen. Blandingen av plast og steinmel blir veldig hard og motstandsdyktig mot for eksempel kjemikalier. Det er derfor et godt materiale til kjøkkenvasker, som skal kunne tåle mye. I motsetning til en porselensvask, er den også meget motstandsdyktig mot slag.

Lune vannrør med plast

Hvis du skal isolere vannrør, for eksempel i kjelleren, kan du enten bruke steinull med folie rundt eller rørskåler av plast. Plast har nemlig også gode isolerende evner. Rørskålene er laget av polyuretan-skumplast, som er “myk” og fleksibel. Det er klart den enkleste og billigste måten å isolere rørene på.

Plastdeler tåler vann og avviser kalk

Et blandebatteri er som regel laget av forkromet metall - utenpå - men flere av de innvendige delene blir i dag laget av plast. Det erstatter i stigende grad messing, fordi plast har en “glatt” overflate, der for eksempel kalk har vanskelig for å feste seg, noe det enkelt gjør på messing.

Når de små mikropartiklene har vanskelig for å sette seg fast på de innvendige delene på blandebatteriet, får det en vesentlig lenger holdbarhet.

Det at delene er billigere, enkle å forme og veier mindre, er også vesentlige fordeler ved plast fremfor messing i blandebatterier.

Slagfast plastplate slipper inn lys

Plast har den fordelen at det også kan være gjennomsiktig. Derfor kan det erstatte glass og brukes som takplater, for eksempel over en terrasse, eller på et drivhus, der du ellers ville brukt glass.

Platen på bildet er laget av 4 mm polykarbonat - en hard og slagfast plasttype, som gjør den godt egnet som takplate, fordi den for eksempel kan tåle belastningen fra store mengder snø, eller hvis det skulle falle store greiner på det under sterk vind. Platen er glassklar og har en lysgjennomtrengelighet på cirka 90 prosent, omtrent som herdet glass.

Selv om polykarbonat er meget sterkt, er det forholdsvis lett. Det er en stor fordel på en takplate og stiller heller ikke så store krav til den underliggende konstruksjonen - i motsetning til plater av glass, som er ganske tunge.

Plast som brukes til takplater har ofte UV-beskyttelse på oversiden, ettersom sollys er noe av det som virker mest nedbrytende på plast.

Plastringer gjør døren knirkefri

Plasten her er en nylontype, med den spesielle funksjonen at den er selvs-mørende. Du unngår altså at døren knirker, og du slipper å smøre hengslene med olje.

Hvis en dør skal sitte helt rett, kan det være nødvendig å sette fast en hengselring på hengselet, slik at døren blir løftet litt. Tidligere ble disse ringene laget av messing. De finnes fortsatt, men nå lages de også i plast - som en liten, todelt ring, som klemmes sammen mellom hengseldelene.

    Akkurat nå leser andre ...