Gulvlakk: En frisk og helt tett lakkfilm gir treet full beskyttelse

En frisk og helt tett lakkfilm gir treet full beskyttelse

Hvordan jobber man med gulvlakk?

ubehandlede tregulv skal overflaten være helt ren, tørr og fri for støv. Alt slipestøvet fjernes først med en støvsuger, og deretter med en hardt oppvridd, fuktig klut og rent vann. Etter påføring av første lag slipes det med slipepapir med kornstørrelse 180 i lengderetningen, før alt slipestøvet igjen fjernes grundig.

På allerede lakkerte gulv vaskes det først med trerens, før det skal støvsuges og tørkes med en klut og rent vann.

Selve påføringen av gulvlakken kan utføres med enten en gulvlakkpensel eller en langhåret rull.

Lakkeringen kan også gjøres med malingssprøyte, men det krever håndlag og riktig utstyr. Produsentene anbefaler derfor at du overlater lakkering med sprøyte til profesjonelle.

Gulvlakk: Selve påføringen av lakken kan utføres med enten en gulvlakkpensel eller en langhåret rull.

Selve påføringen av lakken kan utføres med enten en gulvlakkpensel eller en langhåret rull.

Gulvlakk: Mengder og glans

Når det gjelder mengder, er det selvsagt små avvik fra produsent til produsent. Men de fleste lakktypene fås i disse mengdene:

  • 3/4 liter
  • 2,5 liter
  • 5 liter
  • 10 liter

Også når det gjelder betegnelser for hvor blank gulvlakken er, er det forskjeller fra merke til merke. Men disse betegnelsene dekker de fleste:

  • Blank (glans 70-80)
  • Halvblank (glans 50-65)
  • Matt (cirka glans 20)
  • Ultramatt (cirka glans 10)

Husk å bruke trerens før du påfører gulvlakk

En bunn som er helt ren for voks, fett, polish og såperester er avgjørende. Er det mye skitt, kan du bli nødt til å slipe ned til rent tre. Men i de aller fleste tilfeller kan du klare deg med en grundig rengjøring med trerens/gulvrens.

Viktig: Gulvlakk og tørketid!

Gulvlakk har typisk en tørketid på mellom 4 og 8 timer, avhengig av typen. Men den er først fullt herdet etter 3-7 dager – igjen avhengig av typen. Unngå derfor tung belastning til gulvet er gjennomherdet.

Det meste av gulvlakk ser kremfarget eller melkehvit ut når den er i emballasjen. Men den blir fargeløs etter tørking. Det er dog viktig å sørge for å røre eller riste gulvlakken grundig – både før og under bruk – for å sikre at alle komponentene blandes godt.