Slik behandler du et gulv med gulvlakk

Gulvlakk gir en sterk og holdbar overflate, og det krever nesten ikke vedlikehold. Se hvordan du bruker gulvlakk og hvilken type du bør velge!

Gulvlakk: En frisk og helt tett lakkfilm gir treet full beskyttelse

En frisk og helt tett lakkfilm gir treet full beskyttelse

God, gammeldags lakk er ikke til å komme utenom, hvis gulvet skal ha en sterk og langtidsholdbar overflate, som krever et minimum av vedlikehold. Det finnes flere forskjellige typer, og valget avhenger blant annet av hvor stor slitasjen på gulvet er.

Hva brukes gulvlakk til?

OVERFLATEBEHANDLING AV GULV
En gulvlakk av god kvalitet, som påføres etter alle kunstens regler, gir en sterk og langtidsholdbar overflate. Typisk går det 5-10 år før gulvet skal rebehandles. Til gjengjeld er det viktig å rebehandle før gulvlakken er helt gjennomslitt.

OVERFLATEBEHANDLING AV TRAPPER OG TERSKLER
Arealer med ekstra mye trafikk, for eksempel trapper, entré og dørterskler, krever en ekstra sterk overflate. Her er en sterk gulvlakk et opplagt valg. Også til andre treoverflater med stor slitasje, for eksempel et arbeidsbord, kan gulvlakk brukes.

Hvordan jobber man med gulvlakk?

Gulvlakk: Selve påføringen av lakken kan utføres med enten en gulvlakkpensel eller en langhåret rull.

Selve påføringen av lakken kan utføres
med enten en gulvlakkpensel eller en
langhåret rull.

På ubehandlede tregulv skal overflaten være helt ren, tørr og fri for støv. Alt slipestøvet fjernes først med en støvsuger, og deretter med en hardt oppvridd, fuktig klut og rent vann. Etter påføring av første lag slipes det med slipepapir med kornstørrelse 180 i lengderetningen, før alt slipestøvet igjen fjernes grundig.

På allerede lakkerte gulv vaskes det først med trerens, før det skal støvsuges og tørkes med en klut og rent vann.

Selve påføringen av gulvlakken kan utføres med enten en gulvlakkpensel eller en langhåret rull.

Lakkeringen kan også gjøres med malingssprøyte, men det krever håndlag og riktig utstyr. Produsentene anbefaler derfor at du overlater lakkering med sprøyte til profesjonelle.

Varianter av gulvlakk

VANNBASERT GRUNNLAKK Grunnlakk anbefales til slipte og ubehandlede tregulv før behandling med vannbasert gulvlakk, fordi det reduserer risikoen for at gulvbordene kleber seg sammen i sidene. Fås i klar og hvit.

VANNBASERT LAKK Luktnøytral lakk, som er elastisk og tørker raskt. Vannbasert lakk fås i blank, halvblank, matt og ultramatt. Den er sårbar overfor riper, som synes tydeligst i de blanke og halvblanke variantene.

OLJEBASERT LAKK Oljebasert lakk flyter godt sammen og blir hard. Den er ikke like sårbar overfor riper som vannbasert lakk. Kan også brukes til lakkering av korkgulv. Avgir organiske løsemidler under tørking.

POLYURETANLAKK Vannbasert polyuretanlakk, eller PU-lakk, gir en meget slitesterk overflate, som samtidig er elastisk. Denne typen anbefales til gulv med stor slitasje. Fås i halvblank, matt og ultramatt.

2-KOMPONENT EPOKSYLAKK Klar epoksylakk gir en robust og slitesterk overflate. Ikke la deg skremme av ordet epoksy. Å lakkere et gulv med epoksylakk, er en overkommelig gjør det selv-jobb.

SKLISIKKER LAKK Denne lakkvarianten gir en ru og sklisikker overflate. Den kan brukes både innendørs og utendørs, og egner seg godt på for eksempel en trapp og rundt et basseng

Mengder og glans

Når det gjelder mengder, er det selvsagt små avvik fra produsent til produsent. Men de fleste lakktypene fås i disse mengdene:

 • 3/4 liter
 • 2,5 liter
 • 5 liter
 • 10 liter

Også når det gjelder betegnelser for hvor blank gulvlakken er, er det forskjeller fra merke til merke. Men disse betegnelsene dekker de fleste:

 • Blank (glans 70-80)
 • Halvblank (glans 50-65)
 • Matt (cirka glans 20)
 • Ultramatt (cirka glans 10)

Gulvlakk og tørketid

Gulvlakk har typisk en tørketid på mellom 4 og 8 timer, avhengig av typen. Men den er først fullt herdet etter 3-7 dager – igjen avhengig av typen. Unngå derfor tung belastning til gulvet er gjennomherdet.

Det meste av gulvlakk ser kremfarget eller melkehvit ut når den er i emballasjen. Men den blir fargeløs etter tørking. Det er dog viktig å sørge for å røre eller riste gulvlakken grundig – både før og under bruk – for å sikre at alle komponentene blandes godt.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Materialer