Lag en benkeplate av terrazzo

Når du støper en benkeplate av terrazzo selv, har du muligheten til å sette ditt eget personlige preg på platen, slik at den får akkurat det utseendet du ønsker.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3-4 uker
Pris
8.000 kroner

Intro

Denne terrazzoen inneholder både marmor, smykkestein, skjell og et dryss fargepulver i oker. Det måtte eksperimenteres litt for å finne frem til den riktige steinblandingen, men det ferdige resultatet er verdt innsatsen. For familien har fått en unik benkeplate på kjøkkenet.

Veiledning

01
Støpeformen 10 Trinn

Terrazzobenkeplaten skal lages i en form av forskalingsplate. Platen legges på et solid understell, slik at du støper benkeplaten på et godt understøttet fundament. Det sikrer at benkeplaten blir rett og pen.

Hvis du skal ha steketopp, vask og vannkran i benkeplaten, skal du sørge for å lage hull til det. De lages ved å feste isoporplater der hullene skal være.

Vær nøye med oppmålingen, og husk at det forsvinner 1 mm fra alle kanter når benkeplaten slipes til slutt.

1

Lag en ramme som støpeformen kan bygges oppå. Her lager vi den av 48 x 98 mm. Rammen plasseres på to kraftige bukker, slik at du har et solid underlag.

2

Sett fast en bunn av forskalingsplate oppå understellet. Platen skjæres til, slik at den passer til rammen.

3

Skru fast kantlister for å lukke støpeformen i sidene. Kantlistenes høyde tilsvarer benkeplatens tykkelse, her 3 cm. Listene skrus fast med 4 x 45 mm skruer, som det forbores til med undersenking.

4

Mål opp til steketoppen. Her skal den undersenkes så den ligger plant med benkeplaten. Derfor skal det lages en kant den kan ligge på. Det gjøres med en kryssfinér-plate som er litt større enn isoporplaten.

5

Sett fast isoporplatene. Også til vasken, der det ikke skal lages kant men bare være et hull. Det er viktig at du måler opp nøyaktig, og husk at bunnen av formen blir oversiden når platen er ferdig.

6

Isoporen skrus fast med en bred skive under skruene. Da kan du spenne til platene litt uten at de går i stykker. Sørg for at isoporen er formet så nøyaktig som mulig, for eksempel med runde hjørner til vasken.

7

Sett teip over alle skruene, så de ikke blir fylt med sement. Det gjør det lettere senere, når du skal fjerne kantlistene og frigjøre benkeplaten fra støpeformen.

8

Benkeplaten armeres. Armeringen skjæres til slik at den ligger 2,5 cm fra kanten og rundt kryssfinér- og isoporplatene. Sjekk at armeringen passer i formen, slik at det er klart når du begynner å støpe.

9

Husk å lage hull til armatur med isopor, hvis det skal plasseres separat i benkeplaten, som her. Ellers finnes det også vasker der armaturet er bygget inn i vaskens bakkant. Da slipper du å lage så mange hull i benkeplaten.

10

Støpeformen smøres med matolje før du fyller i terrazzoblandingen. Oljen sikrer at benkeplaten lettere slipper støpeformen når du skal ha den ut.

02
Støpeblandingen 4 Trinn

Slik gjør du: En benkeplate av terrazzo består av forskjellige steiner som blandes med sement og vann til en jevn masse, som fordeles i støpeformen. Til en plate på 1 x 2,7 meter har vi brukt dette:

40 kg hvit sement
4 ml fargepulver (oker)
50 g PP-fiber
80 kg marmorstein
50 g skjell
100 g smykkestein
Cirka 16 liter vann

PP-fibrene tilsettes til slutt. De motvirker krympesprekker i benkeplaten.

1

Finn ut hvilke steiner du ønsker i terrazzoblandingen. Det kan være alle mulige typer stein. I denne blandingen er det valgt marmorstein, smykkestein og skjell.

2

Blåskjellskall kan også brukes - det gjelder alle former for skjell.

3

Stein og skjell knuses til mindre stykker for å oppnå riktig effekt. Hvis du legger stein og skjell i en plastbalje og knuser dem der, har du god kontroll på dem. Bruk en hammer, og husk vernebriller!

4

Alle ingredienser blandes i et stort spann med blandevisp på en bormaskin. Det fylles i vann etter “oppskriften”, og blandingen røres godt til en jevn masse.

03
Støp benkeplaten 10 Trinn

Når du skal støpe benkeplaten, skal du i første omgang kun fylle formen halvveis opp. Deretter legger du armeringen på plass i formen, slik at den kommer til å ligge midt i benkeplaten. Deretter fyller du formen helt opp til kanten.

Det er viktig at støpeblandingen presses så godt ned i formen som mulig. Det gjelder nemlig å unngå lufthull i støpeblandingen - det vil svekke benkeplaten. For sikkerhets skyld bør du vibrere støpeformen grundig før du dekker den til og lar den stå og tørke et par uker, til platen er herdet.

1

Større stein og skjellbiter legges ut på støpeformen før støpemassen helles ned i formen. Disse steinene og skjellene blir ekstra tydelige, fordi platen jo vendes når den kommer ut, slik at bunn blir til topp.

2

Fyll bunnen av formen med støpeblandingen. Her legges blandingen forsiktig ut med en murerskje, slik at stein og skjell i bunnen holder seg noenlunde på den tiltenkte plassen. Fyll formen bare halvveis opp.

3

Legg armeringsnettet i støpeformen, slik at det kommer til å ligge midt i benkeplaten. Her er den 3 cm tykk, så armeringen skal plasseres når du har fylt formen 1,5 cm opp og fordelt massen så jevnt som mulig.

4

Fyll støpeformen helt opp til kanten, slik at det også er 1,5 cm av støpeblandingen på den andre siden av armeringen. Press støpeblandingen godt ned i formen, slik at du unngår luftlommer.

5

Terrazzoblandingen vibreres ved å presse en slagbormaskin inn mot støpeformen, både på sidene og på undersiden av formen. Det skal slå ut alle luftbobler, slik at du unngår små hull i benkeplaten.

6

Dekk støpeformen med plast, og la den stå tildekket i cirka 3 uker. Det er viktig at benkeplaten er herdet før du tar den ut av støpeformen.

7

Sjekk om benkeplatens bakside er plan. Er det noen små ujevnheter, er det smart å slipe dem vekk nå, før benkeplaten snus rundt. Fjern også polystyrenplatene til vasken og steketoppen.

8

Monter platestykker på tvers av benkeplaten midlertidig til kantlistene. Platestykkene gir støtte til benkeplaten når den tas ut av formen og snus rundt.

9

Kantlistene skrus av og forskalingsplaten fjernes når benkeplaten er snudd rundt. Den ligger nå oppå de fire platestykkene du satte på platen før den ble snudd rundt. Sørg for å ha godt med muskelhjelp når platen skal snus.

10

De siste restene av kryssfinérplaten fjernes. Hvis den sitter hardt, kan du skjære løs platen med en hobbykniv i kanten først.

04
Sliping & montering 5 Trinn

Slipingen er det magiske øyeblikket, der de forskjellige steinene i terrazzoen trer tydelig frem. De forholdsvis harde steinene slipes med diamantslipeskiver i tre forskjellige størrelser, først grovkornet, så mellomfint og til slutt helt fint, til overflaten er glatt.

Terrazzo vil være mottakelig overfor for eksempel rødvins- og rødbetflekker. Derfor bør du gi benkeplaten impregneringsvæske før du tar den i bruk.

1

Benkeplaten våtslipes med vinkelsliper og diamantslipeskiver i tre forskjellige grovheter. Begynn med den grove, deretter den mellomste og til slutt den fineste - slik at får du en glatt og myk overflate. Hell på vann fortløpende mens du sliper.

2

Kantene slipes med en slipekloss, også med diamantslipesåle til eksenterslipe-ren. Igjen brukes tre forskellige grovheter, fra grov til fin, for å få en lekker overflate.

3

Benkeplaten ettersparkles med en ren sementblanding. Det er vanskelig å unngå lufthull, og de synes ofte etter sliping. Etterpå finslipes platen, og støvet fjernes.

4

Gi benkeplaten impregneringsvæske. Det gjør den mer motstandsdyktig overfor flekker. Overskytende væske fjernes med en tørr klut.

5

Benkeplaten legges på kjøkkenskapene på en fullstendig plan flate. Koketopp, vask og vannkran monteres, og når det er på plass er det ikke nødvendig å feste platen ytterligere. Den er nemlig så tung at den holder seg på plass av seg selv.

05
Bland din egen terrazzo 7 Trinn

Det er morsomt og fascinerende å støpe sin egen terrazzo. Mulighetene til å leke med forskjellige steintyper og farger er nesten uendelige, så du kan virkelig sette ditt eget preg på prosjektet. Prøv deg frem, til du finner den helt riktige kombinasjonen!

OPPSKRIFT 1
■ 2 deler marmorstein, 5-8 mm: 50 deler Carrara, grå/hvit 50 deler Hvit Verona, hvit/rosa 10 deler Gul Mori, oker 5 deler Alpi, mørk grønn
■ 1 del hvit sement
■ 1 ml fargepulver (oker) per kg hvit sement
■ Blåskjellskall
■ Smykkestein

OPPSKRIFT 2
■ 2 deler marmorstein: 50 deler Gul Mori, oker, 5-8 mm 25 deler Hvit Verona, hvit/rosa, 5-8 mm 25 deler Carrara, grå/hvit, 1,5-3 mm 10 deler Carrara, grå/hvit, 5-8 mm 5 deler Rød Verona, rødbrun, 5-8 mm 5 deler Alpi, mørk grønn, 5-8 mm
■ 1 del hvit sement
■ 1 ml fargepulver (oker) per kg hvit sement

OPPSKRIFT 3
■ 2 deler marmorstein, 5-8 mm: 50 deler Gul Mori, oker 50 deler Carrara, grå/hvit 10 deler Hvit Verona, hvit/rosa 5 deler Rød Verona, rødbrun 5 deler Alpi, mørk grønn
■ 1 del hvit sement
■ 1 ml fargepulver (oker) per kg hvit sement

Hvor kan det kjøpes?

Hvit sement selges i byggvarehus rundt om, og fargepulver selges i enkelte hobby forretninger. Du finner flere på nettet hvis du søker på ”oksidfarger”.

Forskjellige steintyper finner du også hvis du leter litt, men de er litt vanskeligere å finne, og de som lager terrazzo profesjonelt selger ikke til privatpersoner. Det kan hende du får handlet via et lokalt murerfirma, hvis du spør. Ellers kan du også handle i Danmark, der terrazzo er mer vanlig enn her hjemme. For eksempel har nettbutikken murer-grej.dk alt du trenger, og de sender til Norge.

1

Større steiner bankes i stykker med en hammer. Det sterkeste resultatet fås med stein i forskjellige størrelser. Enkelte stein kan være opptil 20 mm, men ellers er de opptil 10 mm. Husk vernebriller!

2

Alle ingrediensene klargjøres. Regn ut hvor mye du skal bruke av hver til den mengden støpeblanding du har bruk for til prosjektet ditt, og vei det opp.

3

Bland alle tørre ingredienser sammen. Det gjøres lettest i et stort spann. Da får du en passe mengde å blande og jobbe med. Husk armeringsfibre hvis terrazzoen skal ha ekstra styrke, for eksempel til en plate.

4

Tilsett vann, og bland støpeblandingen godt sammen med blandevisp på bormaskinen. Massen skal være jevn og så flytende at den kan bearbeides og presses ned i for eksempel en støpeform.

Materialer

 • Terrazzostøpeblanding
 • 48 x 98 mm planker
 • 18 mm forskalingsplate
 • Trelister til kanter
 • Armeringsnett, 6 mm
 • Isoporplater
 • Skruer, 4 x 45 mm
 • Metallskiver

Spesialverktøy

 • Murskje
 • Blandevisp til bormaskin

Tidsforbruk

3-4 uker, inkludert tørketid.

Pris

Cirka 8.000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Det krever tålmodighet å lage sin egen terrazzoblanding, samt grundighet å støpe den og slipe overflaten glatt og lekker.

Video

Led vekk vannet fra endeveden

VINKELSLIPER

Skjærer i metall, stein og fliser

SKRUMASKIN

Når du skal skru, bore, slipe og polere

Betong uten lufthull

Tips & Triks

Lag en prøvestøping

Benkeplaten på kjøkkenet har en sentral rolle i et hvert hjem, og du vil se på den og bruke den hver eneste dag. Derfor er det god mening i å gi benkeplaten akkurat det utseendet du ønsker. Det er smart å prøve seg frem med forskjellige steinblandin-ger og eventuelt fargepulver, slik at du kan se hvordan steiner og farger spiller sammen. Først når de små prøvene er ute av formen og herdet, kan du se hvordan en blanding virker, og deretter gjøre valget ditt.

Terrazzo er en blanding av forskjellige steinmaterialer du kan sette ditt eget personlige preg på. Steinene her er marmorstein, smykkestein og skjell.

Lag et par ministøpeformer, der du kan støpe forskjellige blandinger. Da kan du se hvordan forskjellige steiner og farger virker, og dermed finne ut hva du liker best.

Prøveblandingene av stein blandes med hvit sement og vann. Her eksperimenteres det også med å tilsette litt fargepulver i oker.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...