En veldig enkel oppbygging
At du i dag kan bygge opp ytterveggen av de massive porebetong-blokkene og møte alle veggens utfordringer på én gang, skyldes et lykkelig samspil mellom teknologisk utvikling og skjerpede krav til isolering.
Helt grunnleggende er oppskriften på de moderne høyisolerende pore-betongblokkene og etterkrigstidens gassbetong nøyaktig den samme: Du tar en passende mengde kalk, sand og vann, rører det godt sammen og setter det til heving med en knivspiss aluminiumspulver, slik at du får en betongstein som er fylt med luft.
Den første store forskjellen på en moderne porebetongstein og den vi kjenner fra sekstitallets villaer, er finheten. Kalk og sand males til et så fint pulver, at støpemassen hever til opp mot fire ganger sin egen størrelse når det tilsettes vann og aluminumspulver. Tidligere vokste den bare til dobbelt størrelse. Den mye lettere steinen isolerer to-tre ganger så godt, og den helt jevne strukturen i de bittesmå porene gir den også en vesentlig større styrke i forhold til vekten.
Den andre store forskjellen er tykkelsen. For å leve opp til nåtidens energikrav er vi nødt til å bygge yttervegger som typisk er rundt 40 cm tykke. Når man lager en slik stein 40 cm tykk, får den en enorm styrke i forhold til de gamle steinene - både gassbetongblokkene på 16 og 24 cm og de høye veggelementene som skjult bak teglfasader og gipsplater bærer mange moderne bygg fra de siste årtiene. Ikke bare i forhold til det direkte presset ovenfra, men i enda større grad i forhold til vindpress og vridning. Samlet betyr det at du kan bygge veggen utelukkende av de superlette og høyisolerende blokkene, selv om de bare veier halvparten av de tidligere utgavene, og du kan forenkle byggverket ved å unnlate en masse av de avstivningene og sammenbindingene som kreves i de mer sammensatte ytterveggene. Og dette gjelder også i høyden: Det bygges boliger i flere etasjer med dette lette materialet.
Isolasjonsevnen stiger når vekten faller
Jo mer luft og mindre porer porebetongen inneholder, desto bedre isolerer den. Styrken minker naturligvis også, men det oppveies av tykkelsen på veggen.
I grove tall kan man sammenligne porebetongens evne til å isolere med tabellen her. Jo lavere varmeledningstall (lambda-verdi), desto bedre isolerer materialet - og desto tynnere kan veggen være og likevel leve opp til de aktuelle isolasjonskravene.
LES MER: Hva er lambda-verdi?