Monteringslim er knallsterkt

Du kan trygt lime opp både knagger, speil og lister. Moderne monteringslim er knallsterkt, og kan bære hele 295 tonn per kvadratmeter. Men tenk deg om; det du limer fast skal ned igjen en dag.

Monteringslim: Paneler og lister kan med fordel limes opp med monteringslim

Monteringslim er knallsterkt. Se hvordan du henger opp tunge ting.

Monteringslim har en rekke egenskaper, som gjør det til et særdeles allsidig superlim. Med unntak av enkelte plast- og gummityper, binder limet godt på nesten alle overflater.

I motsetning til vanlig lim, mister monteringslimet heller ikke grepet hvis det er et lite mellomrom mellom flatene som skal limes sammen.

I stedet danner limet en sterk fuge, som kan klebe til tross for små avstander. Det er samtidig elastisk og bevarer grepet selv om det utsettes for små bevegelser.

Det mest imponerende er likevel den ekstreme bæreevnen. For eksempel kan Maxi Bond Xtreme fra Bostik bære hele 295 tonn per kvadratmeter. Det er dog verdt å huske på at opphenget aldri er sterkere enn underlaget opphenget limes fast til.

Her er monteringslim smart

Monteringslim kan binde på de fleste overflater, hvis de bare er grundig rengjort. Derfor er det nesten også bare fantasien som setter grenser for hvor limet kan brukes. Det egner seg særlig til opphenging på badet, der du da unngår å ødelegge fliser og våtromsmembran.

Bruk monteringslim her

1. Et speil henges enkelt opp med monteringslim. Regn dog ikke med å få det ned igjen i hel tilstand.

2. Kroker til håndklær limes enkelt opp med monteringslim, uten at flisene ødelegges.

3. Panel og listverk kan med fordel limes opp med monteringslim.

4. Toalettet kan limes fast med monteringslim. Da er du sikker på at du ikke borer ned i gulvvarme eller vannrør.

Velg riktig monteringslim

Utvalget av monteringslim er stort, og en del av typene har spesielle spisskompetanser. Generelt kan monteringslim tåle større bevegelser enn andre limtyper, men noen er ekstra elastiske. Andre er spesielt gode til metall mot metall, mens andre igjen tåler høye temperaturer eller herder raskt.

VARIANTER AV MONTERINGSLIM

MONTERINGSLIM TIL INNENDØRS BRUK
Vannbasert monteringslim til liming av fotlister, veggpanel, gips- og sponplater, m.m. Krever at underlaget er sugende. Åpningstid: cirka 10 minutter. Er fullt herdet etter cirka 4 døgn.

MONTERINGSLIM TIL UTENDØRS BRUK
Denne typen monteringslim kan brukes ned til minus 15 grader, og selv på våte og kalde overflater. Primært til utebruk, men kan også brukes inne. Åpningstid: cirka 15 minutter. Herdetid: cirka 24 timer.

TRANSPARENT MONTERINGSLIM
Dette limet er helt klart og derfor opplagt til synlige limfuger. Kan brukes både ute og inne og til forskjellige materialer, for eksempel glass, metall, tre, betong og speil.

MONTERINGSLIM MED EKSTRA STYRKE
Fint til liming av tunge ting, for eksempel stein- og takplater, eller til oppgaver der limflaten er liten, for eksempel en krok. Hefter på de fleste materialer, og kan brukes både ute og inne – også under vann.

MONTERINGSLIM MED FORSEGLENDE EGENSKAPER
Meget sterkt og elastisk monteringslim med forseglende egenskaper og god vedheft på forskjellige materialer. Fås i flere farger (svart, hvit og sink) og kan brukes både ute og inne – og på våte overflater.

MONTERINGSLIM TIL GIPSPLATER
Vil du spare skruer og tid, er det mulig med et spesiallim beregnet til montering av gipsplater på stål- og trestolper. Hefter også på betong og plast.

To hovedtyper av monteringslim

Det kan være litt av en jungel å finne rundt i, med de forskjellige variantene av monteringslim. Men grovt sett er det snakk om to, som det er viktig å holde styr på. Utover det, er det et spørsmål om styrke, hardhet, herdetid og andre variasjoner innenfor de to gruppene. Derfor lønner det seg å kikke grundig bak på patronen før du kjøper limet.

  • Polymerlim: Det sterkeste og dyreste av de to typene. Det kan brukes til de fleste materialer og underlag – både sugende og tette.
  • Akrylbasert lim: Er ofte billigere enn polymerlimet, men krever til gjengjeld at minst den ene delen (emnet eller underlag) er sugende. Er best innendørs.

Monteringslim: Vanskelig å få ned igjen

Når monteringslimet først er tørt, er det vanskelig å få ned det opphengte emnet igjen – i hvert fall hvis du vil unngå å ødelegge veggen, emnet eller begge deler. Jo sterkere lim, desto vanskeligere er det. Derfor kan det være smart å velge et monteringslim som ikke er særlig mye sterkere enn det som limet skal bære.

Friskt monteringslim kan fjernes med for eksempel terpentin. Er limet herdet, kan det kun fjernes såkalt mekanisk, det vil si med slipemaskin, multikutter og lignende.

I noen tilfeller kan emnet skjæres ned igjen med en tynn ståltråd eller en fiskesene med en skrutrekker eller lignende montert som håndtak i hver ende. Men ofte er den eneste muligheten å bryte ned det som er limt fast.

Lim så det holder med monteringslim

For at limet skal kunne hefte skikkelig, er det viktig at begge flatene renses godt for støv og fettstoffer. Ellers vil monteringslimet binde til skitten uten å få ordentlig vedheft.

Det er viktig å huske at selv det sterkeste limet aldri er sterkere enn det som skal limes sammen. Er emnet som skal henges opp for tungt, kan du fort komme til å dra pussen av murverket eller kartonglaget ned fra gipsveggen.

Slik bruker du monteringslim

1. Rens godt for støv, fett og lignende på både emnet og veggen, før du påfører monteringslimet.

2. Påfør monteringslimet i lange lengder på enten veggen eller på selve emnet som skal henges opp. Skal du lime fast plater og speil, legges limet i striper på det ene emnet. Det er viktig at stripene ikke forbindes i endene, slik at luften har mulighet til å sirkulere på baksiden. Jo større styrke som skal til,
desto tettere legges stripene.

3. Lette emner trykkes godt fast og holdes de første 5-10 minuttene, mens tunge emner skal understøttes eller fikseres til limet er helt herdet (typisk 1-2 døgn). Er det lister eller en knagg som skal henges opp, er det sjelden nødvendig med understøtting.

4. Har du en bulete og ujevn vegg som du gjerne vil ha glatt, kan monteringslimet brukes på en alternativ måte: 2-3 cm høye limkladder fordeles på en gipsplate der skruene ellers skulle vært, før platen
trykkes fast på underlaget. Er underlaget sterkt sugende, for eksempel porebetong, primer du først, så limet får godt tak.

Specielt med monteringslim

De første typene monteringslim inneholdt organiske løsemidler. De moderne limene er typisk basert på innholdsstoffer som verken er giftige under bruk eller i ferdig herdet form.

Monteringslim i en uåpnet patron/tube kan holde seg i minst ett år, hvis det oppbevares kjølig og tørt. Etter åpning kan du med hell holde liv i limet i noen måneder, hvis emballasjen lukkes tett igjen, og limet oppbevares kjølig.

Vil du lese mer om lim? Her finner du veiledning og hjelp til hvilket lim du skal bruke, og hvordan du skal bruke det.

    Akkurat nå leser andre ...