Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

15 myter om maling: Alkyd & akryl

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Noen sverger til alkydmaling oppløst i terpentin, andre hyller akrylmalingen fortynnet med vann. Utsagnene er klare og overbevisende som alle myter – men hva er riktig, og hva er feil?

70086_NO_D_8_2010_1_1.jpg

Mytene sitter tett når praten kommer inn på alkydmaling og akrylmaling. ”Å male med akryl er som å pakke huset inn i en plastpose”, heter det fra den ene siden, og så roper den andre siden at; ”terpentin fjerner treets eget forsvar”. Men hva er sant, og hva er usant?

Vi har sett på 15 av de mest seiglivede mytene om terpentinoppløst alkydmaling og vannfortynnet akrylmaling. Og svarene blir ikke mindre interessante i lyset av at EU i sin VOC-bekjentgjøring fastslår at maling ikke skal inneholde så mye organisk oppløsningsmiddel som tidligere. De nye grenseverdiene trådte i kraft i 2007, skjerpede verdier trådte i kraft 1/1-2010, og de gjelder også for lakk og fugemasse.

Både fargeindustrien og trebransjen ser på de nye reglene som et skritt i retning av at alkydmaling og oljemaling med terpentin og organiske løsemidler er på vei ut. Disse nye reglene og usikkerheten rundt nye innskjerpninger gjør at produktutviklingen går i stå. Til gjengjeld går utviklingen raskere innen de vannfortynnbare malingene, som er i ferd med å overta gode egenskaper fra oljemalingen – eksempelvis ved å bli tilsatt olje for å feste bedre på eldre treverk.

ALKYD-MALING består først og består først og fremst av alkyd og olje - det som kalles malingens bindemiddel. I tillegg kommer fargepigmenter og små mengder sopphemmende kjemikalier og lignende. Alkydmaling er oppløst i terpentin, som fordamper når bindemidlene tørker. Heter også alkydoljemaling - eller til forvirring oljemaling eller terpentinbasert maling.

AKRYLMALING har plastformen akrylat som bindemiddel. I tillegg kommer fargepigmenter, sopphemmende kjemikalier og lignende. Akrylmaling er blandet med vann, som forsvinner når bindemidlene tørker. Kalles ofte feilaktig plastmaling eller vannbasert maling.

Har du malt bordet med akrylfarge, må du være raskt fremme med kluten når du søler.

Myte nr. 1

“Alkydmaling fungerer bedre i vinduskarmer og på bordplater”

RIKTIG

Akrylmaling danner en bløtere og mer elastisk overflate, og myten har derfor hold i virkeligheten. Det finnes enkelte ulemper ved å male med akryl.

Den bløte overflaten gjør at akrylmalingen er mer følsom for fukt enn alkydmaling. For eksempel vil det fort bli stygge ringer i vinduskarmen hvis du har en ulakkert blomsterpotte stående. Problemet kan løses ved å sette på filt eller plastbrikker under potten.

På bordplaten vil det også dannes skjolder hvis det står noe varmt eller fuktig på bordet for lenge.

Akrylmaling er også sårbar for fettete fingre. Derfor anbefales det ikke å male gelenderet i trappen med akrylmaling. Det samme gjelder dører som åpnes og lukkes uten å bruke håndtaket. Den terpentinoppløste alkydmalingen er mer slitesterk - denne myten er altså riktig.

De dyre malingene varer ikke alltid lenger enn de billige, det viser testen i den svenske naturen.

Myte nr. 2

“Dyr maling er best - pris og kvalitet henger alltid sammen”

FEIL

Man kan ikke alltid si at fordi malingen er dyr, så er den også bra. Man kan heller ikke regne med det omvendte, at en billig maling er like god som en dyr. Det finnes gode, langtidsholdbare malinger i alle prisklasser. Men det finnes både dyr og billig maling som angripes av muggsopp så raskt at folk bør frarådes å bruke den.

Dette er konklusjonene det svenske forsikringsselskapet Folksam har kommet fram til i langtidstester foretatt fire steder i Sverige, hvor malte flater har stått ute og blitt utsatt for alskens vind og vær.

På Folksams hjemmeside kan du finne lister over hvilke produkter, som klarer testen tilfredsstillende - og hvilke produkter Folksam fraråder folk å bruke.

Det nærmeste man kommer en sammenheng mellom pris og kvalitet er at det er de halvdekkende trebeskyttelsene som ifølge Folksam ikke holder i en langtidstest. “Trälasur”, som de sier i Sverige, er populært sagt en fortynnet og gjerne billigere utendørsmaling. Løsningen kan være at det må males litt oftere.

Jobber du riktig med akrylmalingen, kan du oppnå en like jevn og glatt overflate som med alkyd.

Myte nr. 3

“Oljemaling gir en glattere overflate enn akrylmaling”

DELVIS RIKTIG

Oljemaling vil alltid danne en hardere over-flate enn akrylmaling. Den harde overflaten vil ha en mindre friksjon og derfor føles den normalt glattere. Myten er altså ikke tatt ut av luften.

Men overflaten på en god akrylmaling kan faktisk bli like jevn (og glatt), som alkydmalingen, dersom den påføres riktig - det vil si forholdsvis raskt, med en god pensel, ved lave temperaturer og i lange dekkende strøk, hvor du unngår å treffe på områder hvor malingen har begynt å herde i overflaten.

Noen akrylmalinger er så bløte i overflaten, at de kan virke en anelse klebrige, men det gjelder primært billige pva-malinger og akrylmalinger av tvilsom kvalitet. Myten er altså delvis riktig.

Treet beskyttes i flere trinn med vidt forskjellige midler

Når du maler på tre for å gi det et langt liv ute i vind og vær, da handler det om mer enn en tynn film på overflaten. Først må treet påføres stoffer som hemmer bakterier og sopp, og overflaten må lukkes og styrkes, slik at topplaget sitter skikkelig. Grunningen foregår i ett eller to trinn og har tre viktige egenskaper:

Den skal trenge så langt inn i treet som mulig. Det kalles at middelet er ”penetrerende” og ”porefyllende”.
Den skal inneholde fungicider eller tilsvarende soppdrepende middel.
Den skal danne en solid bunn, som de påfølgende lag sitter godt på.

UBEHANDLET tre har utallige porer som står utsatt for vann, fukt, bakterier og sporer av muggsopp.

IMPREGNERING trenger ned i treet og skiller ut stoffer som vil forhindre vekst av både bakterier og sopp.

GRUNNINGEN fyller og lukker porene så vann ikke suges langt inn i treet, som samtidig styrkes før topplaget.

TOPPLAGET danner en film som holder på impregnering, avviser fukt og holder fuktigheten unna.

Ønsker du å male med akrylmaling, må du rense ned til rent, friskt tre.

Myte nr. 7

“Akrylmaling krever bedre forarbeid enn alkydmaling”

RIKTIG

Akrylmalingen trenger stort sett ikke inn i treet eller i et eldre lag med maling. Den fester seg til den overflaten du maler den på. Derfor må overflaten være ren, tørr og fast.

Ønsker du å male med akrylmaling skal overflaten altså være ren, tørr og fast. Det er definisjo-nen på ordet ”fast” som skiller. Akrylmalingen fester seg ikke til de grålige døde fibrene, fordi de suger vann. Der er alkydmalingen best. Derfor må du pusse mer og grundigere om du maler med akrylmaling.

Til gjengjeld blir du belønnet for godt forarbeid. Hvis akrylmalingen påføres riktig holder den mye lenger enn alkydmalingen. Det kan gå helt opp til ni år før du må male på nytt. Det er - sagt uten forbehold om andre faktorer - nesten dobbelt så lenge som alkydmaling. Men skikkelig godt holder akrylmalingen bare hvis treet først er blitt renset, impregnert med fungicider og grunnet etter alle kunstens regler.

Oljemolekylene trenger godt inn i treet - men det alene gir ikke bedre beskyttelse.

Myte nr. 8

“Oljemaling trenger dypere ned og beskytter treet bedre”

DELVIS RIKTIG

Oljemolekylene i alkydmaling er veldig små, slik at de kan trenge inn i treets overflate og inn i gammel maling. Bindemiddelet i akrylmalinger har betydelig større molekyler, og i stedet for å trenge inn fester de seg nesten kun på overflaten. Derfor har denne myten rett i at oljemaling trenger dypere ned.

Men at alkydmaling derfor beskytter treet bedre er ikke riktig. Treet beskyttes først og fremst ved at malingen danner en film som leder vekk regnvann, men at den samtidig er så åpen at fukt i treet transporteres vekk gjennom malingen. Og denne oppgaven klarer akrylmaling like godt som alkydmaling ved korrekt påføring.

De fleste velger en løsning som er bedre enn mytens muligheter: De gir treet en oljegrunner, ofte med fungicider, før de maler med akrylmaling. Oljen beskytter treet i dybden, mens topplaget blir den holdbare akrylmalingen.

Vanlig drikkevann kan tynne ut mange malinger hvor olje er et av bindemidlene.

Myte nr. 10

“Uten organiske løsemidler får vi ingen god oljemaling”

FEIL

Feil. Vi har i mange generasjoner kunnet bruke oljemalinger, som tynnes ut med vann, og hvor verktøyet renses med vann. Disse kalles oljeemulsjonsmalinger og disse har malere brukt både inne og ute i forskjellige varianter.

Maling med olje, som tynnes ut med vann, vil du oftere komme borti i fremtiden. Dette kan du takke EU for, fordi de europeiske reglene krever at produsentene begrenser bruken av organiske oppløsningsmidler. De gamle grensene mellom akryl- og alkydmaling vil gradvis forsvinne.

Allerede i dag inneholder mange av de nye akrylmalingene til utendørsbruk små mengder olje - selv om disse fremdeles heter akrylmaling og tynnes ut med vann.

Hvis du er i tvil om hva vinduet sist ble malt med, så er det best å male med akrylmaling.

Myte nr. 11

“Ved overmaling er akrylmaling det sikreste valget”

RIKTIG

En god myte å notere seg bak øret. Dette er nemlig riktig. De fleste akrylmalinger sitter godt på over-flater som tidligere er malt med alkydoljemaling. Men en alkydolje-maling kan nesten aldri feste seg på en akrylmaling.

Hvis du ikke vet hva slags maling treverket er behandlet med, så er akrylmaling det sikreste valget. Men det forandrer ikke at akrylmaling som hovedregel krever et godt forarbeid ned til rent tre eller fast maling. Verken akrylmaling eller alkydmaling sitter skikkelig på en overflate, som tidligere er malt med linoljemaling eller silikonmaling.

Terpentinen vil ikke skade treets egen beskyttelse fra harpiks og tjære.

Myte nr. 12

“Terpentin ødelegger treets naturlige beskyttelse”

FEIL

Tre inneholder en rekke naturlige stoffer som beskytter treet. Harpiks og tjærestoffer er de viktigste. Tilhengere av akrylmaling har ofte argumentert for at man ville fjerne eller svekke den naturlige beskyttelsen, dersom en maling inneholdt terpentin.

Trebransjen har aldri hørt at dette skulle være et problem. Verken for treets styrke eller for malingens evne til å feste seg til overflaten.

Hvis terpentinen skulle løse opp noen av tjærestoffene, da ville de misfarget treets overflate, dette kjenner vi fra varmebehandling av furu, som blir gyllenbrunt. Men ingen har observert misfarging selv om treet er behandlet med terpentinholdig maling.

Hvis harpiksen skulle løses opp og trenge ut på treets overflate, ville malingen følgelig hatt veldig vanskelig for å feste seg - og i verste fall ville harpiksen ”svette” ut gjennom malingen akkurat som med ubehandlet kvist. Heller ikke dette er noen gang konstatert. Derfor konkluderer vi like godt med at myten er feil.

Akrylmaling skal du ha på plass innen 2-3 minutter, alkydmalingen kan du bearbeide mye lenger.

Myte nr. 14

“Alkydmaling er lettere å male med enn akrylmaling”

RIKTIG

Alkydoljemaling flyter lettere sammen, og du kan bearbeide malingen i lengre tid, før den blir seig å jobbe med. Derfor er den lettere å jobbe med. Med andre ord: Det er enklere å få en flott og jevn overflate med alkydmaling.

Utendørs er også alkydmaling lettere å jobbe med, fordi den stiller mindre krav til forarbeid. Du behøver ikke være like grundig med pussingen før du maler. Alkydmalingen flyter også lettere sammen.

Til gjengjeld kan alkydmalingen gjøre det mer tungvint utendørs, hvis du ser litt fremover. Har du sørget for et godt forarbeid, vil nemlig ofte akrylmalingen holde mye lenger enn alkydmalingen, og det blir lenger til du må male neste gang.

Regnvann kan malingen holde ute - men når luften er fuktig, er det en annen sak.

Myte nr. 15

“Å male med akrylmaling blir som å pakke inn huset i plastikk”

DELVIS RIKTIG

Akrylmaling til utendørsbruk er langt mer diffusjons-åpen enn alkydmaling. I første omgang kan derfor myten avvises som en gammel fordom. I dag maler man ofte nettopp vinduer med den tette alkydmalingen på innersiden og den åpne akrylmalingen på yttersiden.

Men det er ingen ubetinget fordel at malingen er åpen. Når luftfuktigheten forandres, kan malingen hindre at treet følger med og tar opp eller avgir små mengder fukt. Malingen verken kan eller skal beskytte treet mot endringer i luftfuktigheten.

Hvis treet står ute i regnet er det avgjørende at malingen leder regnvannet vekk. Dersom regnvannet får lov til å trenge inn i treet må store mengder av fukt raskt ut igjen. Og i denne prosessen vil all maling virke såpass hemmende at det virker litt som en plastikkpose.

Her vil ofte akrylmalingen merkelig nok gi de største problemene, selv om den i utgangspunktet er mer åpen. Når treet fuktes, utvider det seg, og det får den sprø alkydmalingen til å danne en masse mikroskopiske revner, som ikke lukker vannet inn, men som lukker dampen ut. Den elastiske akrylen holder det tett en stund, men skaller deretter av i store flak, slik at treet blir stående ubeskyttet.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel (abonnement): 15 myter om maling: Alkyd & akryl
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake