Få kontroll på metallmalingen

Få svaret på når og hvordan du skal male, og ikke minst hvilken type metallmaling du skal bruke til prosjektene dine.

Uansett om du velger en vannoppløselig metallmaling eller en med løsemidler, oppnår du et flott og slitesterkt resultat med riktig grunnbehandling. Felles for begge variantene er at det lønner seg å unngå de billigste variantene.

Hva brukes metallmaling til?

BYGNINGSDELER

Stakitter, porter, trappegelendere, hengsler m.m. skal med jevne mellomrom ha et strøk beskyttende metallmaling, som kan hindre at tingene ruster.

HAGEMØBLER

Utendørs bord og stoler med metalldeler har ekstremt lang holdbarhet, hvis de får et strøk rustbeskyttende maling.

INTERIØR

Innendørs kan metallmaling brukes til å gi nytt liv til for eksempel en gammel spise-bordslampe. Skal overflaten være perfekt, oppnås best resultat med spraymaling.

Hvordan brukes metallmaling?

Hvis overflaten ikke trenger å være fullstendig jevn og glatt, er det raskt å male metall med en pensel. En grundig avsliping, to strøk grunning og deretter to strøk sluttmaling gir et perfekt - og langtidsholdbart - resultat.

Radiatorer, lamper og andre ting som skal fremstå helt glatte i overflaten, males best med spraymaling. Eventuell rusthemmende grunning (på utendørs ting) slipes helt glatt etter påføring, før det sprayes.

Sprayboksen holdes 25-30 cm fra emnet og føres rolig fra side til side samt opp og ned. Det skal påføres maling i helt tynne lag, så malingen ikke renner. Du må derfor male i flere omganger for å oppnå et flott resultat. Deler som ikke skal males dekkes godt til.

Med enkelte malinger kan du male direkte oppå rust.

Spraymaling av radiator krever god tildekking.

Varianter av metallmaling

ALKYDOLJEMALING

Perfekt til restaurering av deler og beslag på gamle bygninger, fordi malingen fremstår halvmatt og grafittgrå. For eksempel gir Grafital (på bildet) en slitesterk, emaljeaktig overflate.

ALKYDBASERT METALLMALING

Brukes både inne og ute, fordi den gir en veldig hard og værbestandig overflate. Den krever en renset overflate, som først har fått to strøk metallgrunning. Påføres i to strøk og kan tones i lyse farger.

HAMMERITE

Kan males direkte på en rusten overflate uten en total rensing til nakent metall og uten grunning. Finnes på boks og spray. Malingen inneholder løsemidler, så du skal ha god ventilasjon når du bruker den.

RADIATORMALING PÅ SPRAY

Den enkle måten å male radiatorer på, er med en sprayboks. Spraymaling fås i flere farger og etterlater en støvtørr overflate i løpet av 10 minutter. Regn med en boks per kvadratmeter.

RADIATORMALING - AKRYLBASERT

Beregnet til varmerør og radiatorer, som etter rensing har fått to strøk metallprimer. Malingen påføres i to nokså tykke lag, slik at malingen kan renne sammen.

VARMEFAST MALING TIL STØPEJERN

Skal vedovnen eller deler på bilen males, finnes det en varmefast metallmaling. Denne varianten tåler opptil 1100 grader. For å oppnå full herding skal emnet oppvarmes i flere omganger etter maling.

METALLPRIMER - VANNBASERT

Grunningsmaling/primer hindrer rustdannelse. Overflaten skal avfettes og mattslipes før påføring av grunning, og behandlingen skal skje samme dag som avrensingen.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Maling