9 typer HITECH-maling

Ny, avansert teknologi, som for eksempel nanoteknologi, helles i stigende grad ned i dagens malingsspann. Det betyr at du kan få maling med spesialiserte egenskaper, som passer akkurat til en bestemt oppgave. Her kan du se hva ni av de smarteste typene kan.

1 Allergivennlig maling

Lider du av allergi, eller du bare vil gjøre et valg som gagner både din egen helse og miljøet, finnes det også en maling for deg. Den er laget med færrest mulig helseskadelige stoffer, og er stort sett luktfri både under og etter arbeidet med malingen.

Malingen er utviklet i samarbeid med Astma- og allergiforbundet, og har både Svanemerket og EUs miljømerking. Det betyr at malingen har et lavt innhold av farlige stoffer og løsemidler. Den fungerer for øvrig som en helt vanlig veggmaling, men den avgir altså betydelig færre damper, slik at inne klimaet i huset ditt blir bedre enn det blir med en tradisjonell veggmaling. Malingen fås i mange forskjellige farger.

Det finnes også en egen allergivennlig maling til deg som har allergi, eller som gjerne vil velge en maling med færrest mulig helseskadelige stoffer.

Lady Balance, Jotun

Pris: 399 kr for 3 liter

Dekkevne: 8-10 m² per liter

2 Fasademaling mot skitt

Hvis du velger en fasademaling basert på nanoteknologi, kan du få en overflate som er mer motstandsdyktig overfor skitt. Overflaten blir også selvrensende, fordi skitt, alge- og soppvekster blir vasket bort av regnet.

Nanoteknologi er en av fremtidens viktigste teknologier, fordi den gjør det mulig å flytte rundt på atomer og molekyler. Det kan blant annet brukes til utvikling av overflater med spesielle egenskaper, som denne malingen, som gjør det vanskelig for skitt å sette seg fast. Når det regner, blir skitten vasket vekk, slik at malingen også har en selvrensende effekt. Den egner seg til murstein, puss, betong og porebetong.

En fasademaling basert på nanoteknologi, gir en klarere farge på huset, fordi overflaten er mer motstandsdyktig mot skitt.

Fasademaling Ekstra, Sadolin

Pris: Ca 1500 kr for 10 liter

Dekkevne: 4-6 m² per liter

3 Fasademaling til kalde dager

De fleste typer maling krever en viss temperatur for at du skal få et godt resultat. Men nå kan du få maling du kan male med utendørs helt ned til null grader.

Hvis du kun kan male utendørs når det er minst 10 grader varmt, er det er en stor del av året det ikke kan la seg gjøre å male et hus – i hvert fall hvis du bor i et skandinavisk land. Derfor er det utviklet en maling som forlenger malesesongen utendørs med flere måneder. Malingen kan nemlig tåle å bli smurt på ved temperaturer helt ned til frysepunktet, uten at det går utover det ferdige resultatet. Malingen er utviklet til å kunne hefte og tørke selv om det er ganske kjølig. I tillegg kan den tette små sprekker under 1 mm, og den etterlater seg en diffusjonsåpen overflate, slik at fukt fra veggen kan trenge ut. Den hemmer også mugg og soppvekst på overflaten.

Malingen kan brukes på fasader og vegger av betong, puss, porebetong, vannskurte og tidligere malte overflater på mur.

En ny type maling gjør det mulig å male utendørs helt ned til frysepunktet.

Facade Zero, Flügger

Pris: 1194 kr for 9 liter

Dekkevne: 8-10 m² per liter

4 Matt maling som tåler vask

I mange år har du vært vant til å måtte bruke maling med en høy glans til vegger som skulle kunne vaskes med en fuktig klut. Slik er det ikke lenger. Nå kan du få matt maling som kan vaskes uten at veggen blir stygg.

Du kan derfor godt få vegger med et matt utseende i f.eks. gang, trappeoppgang og kjøkken, som typisk er steder som fort blir “skitne”, og du normalt ville brukt en maling med høy glans for å kunne vaske veggene. Malingen er til innendørs bruk, og fås i mange farger.

Tidligere kunne ikke vegger med matt maling tåle å bli vasket, uten å bli stygge. Det kan de nå.

Lady Pure Color

Pris: 499 kr for 2,7 liter

Dekkevne: 8-10 m² per liter

5 Antigraffitiprimer + forsegler

Med hjelp av nanoteknologi kan du gi veggen en usynlig, beskyttende hinne, slik at du enkelt kan vaske den ren igjen hvis den blir utsatt for graffiti.

Normalt blir du nødt til å male over graffitien, hvis du har en vegg som er blitt tagget ned. Det er ikke nødvendig lenger. Nå kan det nemlig la seg gjøre å vaske vekk uønsket graffiti, hvis veggen først har fått en forebyggende behandling med nanoteknologi. Behandlingen gjøres i to omganger: først et strøk primer, deretter et ytterste forseglende strøk, Victim. Det gjør at graffiti -malingen ikke trenger inn i veggen.

Med en runde anti graffiti-behandling, blir jobben etter hærverk mye enklere. Du skal bare gi veggen en ny runde med det ytterste, beskyttende laget. Så er veggen godt beskyttet igjen.

NanoCover Antigraffiti

Pris: DKK 880 per liter

Dekkevne: ca 10 m² per liter

6 Varmefast spraymaling

Malingen kan tåle veldig høy temperatur, helt opp til 800 grader. Derfor er det den du skal bruke når du skal male for eksempel en vedovn, grill, røykrør og motorer. Malingen tørker meget raskt, og er varmebestandig allerede etter én time.

Når ovnen brenner for fullt, er det glohett på overflaten. Det krever en spesiell, varmefast maling.

Varmefast maling, Motip

Pris: ca 150 kr for 400 ml

Dekkevne: cirka 1 m²

7 Magnetisk maling

Du kan faktisk male deg en magnetisk opp slagstavle.

Du må male flaten 2-3 strøk for å oppnå en magnetisk effekt. Etterpå kan du male med vanlig maling, hvis du ønsker en “usynlig” oppslagstavle. Malingen kan brukes på mange flater, for eksempel filt, strie, puss, gips, betong, tapet, spon- og MDF-plate.

Du kan få mye moro av å male en vegg med magnetmaling, f.eks. på barnerommet.

Interior Magnetic Board

Pris: 317 kr for 0,38 liter

Dekkevne: ca 3 m² per liter

8 Spraymaling med refleks

Med refleks på spray er det lett å få hva som helst til å synes i mørket - selv en hund.

Tidligere begrenset reflekser seg mest til å få veiskilt, sykler, biler og refleksbrikker til å lyse opp i mørket. Nå kan du få refleks på spray, så du selv kan male det du ønsker skal lyse opp. Du kan for eksempel male hjulene på sykkelen, understellet på barnevognen eller stolpen på en mørk carport med refleksmaling.

Her skal du bruke typen med maling som er permanent. Den egner seg til både metall, tre, betong og stein. Hvis du for eksempel jogger om kvelden eller går tur med hunden, finnes det også refleksmaling som bare varer i begrenset tid. Den sprayes på klærne og vaskes/slites vekk av seg selv etter 1-2 uker. Det finnes også en type beregnet til dyr. Malingen sprayes direkte på pelsen til for eksempel en hund, og etter 1-2 uker blir den også slitt/vasket vekk, som den midler tidige malingen til klær.

Reflekser øker synligheten i mørket. Derfor er det noe du bør bruke utendørs på mørke høst- og vinterkvelder. Det er blitt mye lettere med refleksmaling på spray, slik at du kan male både klær, sykler og hunden din.

Reflective Spray, Albedo 100

Pris: 189 kr for 100 ml

Dekkevne: ca 0,25 m²

9 Maling mot rust

Hvis du vil stoppe rust på for eksempel et stakitt eller forebygge at det ruster, kan du bruke denne malingen.

Den kan brukes på jern og metall, både ute og inne. Hvis du bruker den på en overflate som allerede er rusten, er det viktig at du først fjerner løse fragremter, for eksempel med en stålbørste, og rengjør godt, så malingen kan hefte ordentlig. Når du har renset overflaten, kan du male direkte på rusten - det stopper rustdannelsen. Malingen gjør overflaten meget sterk, og motstandsdyktigheten mot slag og skrammer forbedres. Overflaten minner om emalje, og den er også avvisende mot vann og skitt. Du får den i flere forskjellige farger.

Et jernstakitt malt med rustbeskyttende maling holder seg pent i mange år.

Hammerite, smooth finish

Pris: ca 300 kr for 750 ml

Dekkevne: ca 10 m² per liter

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Maling