Slett alle spor etter gamle hengsler

Døren er borte, og det samme er de gamle hengslene, men dessverre er hullene etter hengslene fortsatt synlige. Løsningen er likevel rask og enkel, og den krever kun litt verktøy som du allerede har i verktøykassen.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 timer
Pris
100 kroner

Intro

Hvis du har fjernet en dør mellom to rom og bestemt deg for at den aldri skal opp igjen, så er det penest også å fjerne hengslene.

Når hengslene er borte, er det bare fordypningene i dørkarmen som er igjen, og de er lette å fjerne med et reparasjonsstykke (på fagspråk kalt en lus), som du lager av en liten trestump eller en bit av en masonittplate.

Prosessen er enkel. Først skal du måle dybden og bredden på hullet i karmen med et skyvelære, slik at du kan velge et passende emne å lage reparasjonsstykket av. Når du har funnet det, tegner du opp en mal på et pappstykke. Malen overføres deretter til emnet du har funnet, og reparasjonsstykket skjæres ut.

Før du setter det på plass, rengjøres hullet i karmen med et stemjern, slik at overflaten blir helt jevn. Reparasjonsstykket limes i hullet og festes i tillegg med dykkert som undersenkes. Etterpå kan du enkelt sparkle, slipe og male oppå.

Veiledning

01
Slik gjør du 10 Trinn

Først skal du måle dybden og bredden på hullet i karmen med et skyvelære, slik at du kan velge et passende trestykke å lage reparasjonen av.

Når du har funnet det, tegner du opp en mal på et pappstykke. Malen overføres deretter til den utvalgte trebiten, og reparasjonsstykket skjæres ut.

Før du setter det på plass, rengjøres hullet i karmen med et stemjern, slik at overflaten er helt jevn. Reparasjonsstykket limes i hullet og festes med dykkert som undersenkes. Til slutt kan du sparkle, slipe og male oppå.

1

Mål hullets høyde, bredde og dybde. Det er både enklest og mest nøyaktig å bruke et skyvelære til oppmålingen.

2

Klipp ut en mal i papp. Jo strammere du tilpasser reparasjonsstykket, desto mindre slipearbeid blir det etterpå.

3

Strek opp på et trestykke. Følg malen stramt. Normalt er en dør utstyrt med to identiske hengsler, derfor skal du også streke opp til to reparasjonsstykker.

4

Rens hullet i karmen med et skarpt stemjern, slik at du får en ren og jevn overflate å jobbe med.

5

Skjær ut reparasjonsstykkene med en sag. Det er greit at konturene blir litt grove.

6

Rens kantene med en hobbykniv, og sjekk om stykket passer i hullet. Er reparasjonsstykket for stort eller formet feil, skjærer du av ekstra materiale til det passer.

7

Smør trelim på baksiden av reparasjonsstykket og i hullet. Bruk gjerne en pensel, slik at du får godt med lim fordelt på alle flater og i alle hjørner.

8

Sett deretter reparasjonsstykket i karmen, og fest det med to dykkert. Bruk en dor til å undersenke dykkertene.

9

Slip reparasjonen når limet er helt tørt. Bruk en slipekloss eller en slipemaskin, og fortsett til overflaten er helt glatt.

10

Alle sprekker sparkles. Når sparkelmassen er tørr, slipes overflaten igjen, og du er klar til å male reparasjonen.

Materialer

  • En list/et platestykke i passe størrelse
  • Trelim
  • Dykkert

Tidsforbruk

En time eller to.

Pris

100 kroner

Vanskelighetsgrad

En enkel og praktisk teknikk.

Video

Fordel limet med en pensel

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Materialer