Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Varianter av gipsplugger

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

En gipsvegg er for porøs til vanlige plugger, særlig hvis det skal henges opp tunge ting. Her skal det spesielle løsninger til. Utvalget er stort, og dekker alt fra plugger som er enkle å montere, men med begrenset bæreevne, til dyre plugger som kan bære opptil 70 kg.

Gipsplugg: I gips duger det ikke med vanlige plugger. Det krever spesielle plugger, beregnet til gips- og platevegger.

I gips duger det ikke med vanlige plugger. Det krever spesielle plugger, beregnet til gips- og platevegger.

HVA BRUKES GIPSPLUGGER TIL?

Gipsplugg: TV, HYLLER OG SKAP.

TV, HYLLER OG SKAP. Det kan være en utfordring å henge opp tunge på en platevegg. Mange plugger vil vri seg løs, fordi de har for lite å holde i. Det må spesialplugger til – og heller for mange enn for få.

Gipsplugg: KNAGGER OG BILDER

KNAGGER OG BILDER. Når det gjelder oppheng av ting som ikke veier særlig mye, og som ikke belastes av stort trykk eller trekk, finnes det mange løsninger å velge blant til gipsunderlag.

Gipsplugg: LAMPER.

LAMPER. Her gjelder det å kjenne vekten til lampen, og finne ut om det er ett eller to lag gips i taket. Skal du henge opp tunge lamper, anbefales det å montere dem i bakenforliggende spikerslag eller sperrer.

Hvordan brukes en metallplugg til hulrom?

Skal du henge opp noe tungt på en platevegg (gips, fibergips, sponplate m.m.), der det er hulrom på baksiden, er en metallplugg med skrue en opplagt løsning.

Gipsplugg: Vigtig om gipsplugger

Når den riktige plugglengden er funnet, bores et hull i veggen som tilsvarer diameteren på det glatte stykket på pluggen. Deretter bankes pluggen så langt inn at “tennene” på flikene borer seg inn i platen.

Pluggen er lettest å sette opp med en spesiell tang, som klemmer slik at beina på pluggen blir spredd på baksiden og sitter helt tett inn mot platen. Det kan være nødvendig å skru skruen litt ut og gjenta prosessen – særlig ved lange plugger.

Gipsplugg: Vigtig om plugger

Du kan også klare jobben med en skrutrekker, men da må det skrus lenge før pluggen utvider seg på baksiden.

Viktig om plugger!

Hvis det er borestøv i det hullet som en plugg skal settes i, er det stor risiko for at pluggen ikke kommer til å sitte ordentlig fast. Derfor skal hullet støvsuges eller blåses rent for støv med et sugerør, før pluggen settes inn i hullet.

Husk dampsperren

Når det bores hull i en gipsvegg, risikerer du å perforere en dampsperre inne i veggen. Ligger den helt inntil platen, er det umulig å unngå. Det betyr i så fall at du skal lappe hullet, hvis pluggen fjernes permanent på et senere tidspunkt.

LES OGSÅ: Plugger - oversikt på 5 minutter

VARIANTER AV GIPSPLUGGER

Gipsplugg: KILEFORMET KLIPS.

KILEFORMET KLIPS. Billig og enkel å bruke, men med begrenset bæreevne og derfor kun egnet til lette oppheng. Typen fås hos flere produsenter. Den viste er Arrow Anchor fra Essve.

Gipsplugg: HULROMSPLUGG

HULROMSPLUGG. En solid løsning til gipsvegger med hulrom på baksiden. Fås i forskjellige størrelser til ett- og tolags gipsvegger – samt med både skrue og krok.

Gipsplugg: GIPSROSETT.

GIPSROSETT. Til gipsvegger med hulrom på baksiden. Pluggen trekker seg sammen til en rosett på baksiden, og kan bære tunge emner, som hyller, skap og tunge lamper. Fås til både ett- og tolags gips, og med krok til takmontering.

Gipsplugg: PLUGG MED SELVSKJÆRENDE GJENGER.

PLUGG MED SELVSKJÆRENDE GJENGER. Er godt egnet der det kun er litt plass bak veggen, eller der du ikke kjenner platetykkelse og hulromsdybde. Typen fås i både plast og metall, til forskjellige skruer og kroker.

Gipsplugg: DUCK FOOT.

DUCK FOOT. En to i en-løsning, der ankeret fungerer som sitt eget bor. Den er ikke så enkel å montere, men når den først er på plass, har den en høy bæreevne.

Gipsplugg: UNIVERSALPLUGG.

UNIVERSALPLUGG. Som navnet antyder, kan denne typen brukes i alle materialer. Når skruen skrus inn, utvider pluggen seg. Er det et hulrom bak veggen, danner den en liten knute. Pluggen har begrenset bæreevne i gips.

Gipsplugg: GIPSANKER MED KROK.

GIPSANKER MED KROK. Egnet til oppheng av lamper i et platetak, der det er hulrom på oversiden. Vippe- armen stikkes gjennom hullet i taket, folder seg ut på baksiden og danner dermed mothold.

Bæreevne

De oppgitte vektangivelsene kan variere fra produsent til produsent, og skal derfor kun betraktes som veiledende. Les alltid på emballasjen, eller spør i byggvarehuset. Tallene viser trekklast, det vil si det direkte trekket vekk fra pluggen.

 • Kileformet klips: 10 kg i ett lag gips og 15 kg i to lag gips.
 • Hulromsplugg (Ø 6): 18 kg i ett lag gips og 28 kg i to lag gips.
 • Gipsrosett (Ø 10): 38 kg i ett lag gips og 70 kg i to lag gips.
 • Plugg med selvskjærende gjenger: 10 kg for både plastutgaven og metallutgaven.
 • Duck Foot: 25 kg i ett lag gips og 40 kg i to lag gips.
 • Universalplugg (10 x 10): 10 kg i både ett og to lag gips.
 • Gipsanker: 25 kg i to lag gips.
Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel: Varianter av gipsplugger
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
  • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
  • Du kan si opp abonnementet når som helst.
  • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake