Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Belegning til hagen

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Uansett om det er en terrasse, innkjørsel eller en sti gjennom hagen, kan du anlegge den med heller eller stein. Men før du begynner, skal du ha funnet ut hvilken belegning du vil ha.

GRANITT

Granitt er en hard steinart, som er en blanding av forskjellige mineraler. Fordi blandingsforholdet mellom mineralene varierer, varierer også fargen. Fra mørkegrå, via blå, grå, gul og grønn til rød. Granittstein kløyves eller skjæres og kan poleres speilblank.

Stein eller heller?

Hvis du skulle være i tvil, så finnes det faktisk en regel som forteller når det du legger på terrassen er en stein, og når det er en helle. Det er ikke, som mange tror, et spørsmål om fasongen, men derimot om størrelsen på den flaten som vender opp. Regelen sier at opp til 300 cm2 er stein. Er den over 300 cm2, er det en helle. En herregårdsstein (21 x 14 cm) er 294 cm2.

Brostein

Firkantede stein kløyvd av granitt finnes i flere tykkelser, bredder og lengder, opp til 25 cm lange, og kalles også stor gatestein. De finnes i mange nyanser av svart, grå og rød. Du får også kjøpt brukt brostein. De er slitt blanke på oversiden og dyrere enn nye. Følg med på om det er brosteinsgater eller torg som skal legges om, eller på annet vis endres. Kanskje du er heldig og får kjøpt noen steiner. Brostein brukes til innkjørsler, terrasser, trapper og kanter. De er vanskelige å legge, fordi de ikke er like tykke, og krever et tykt settelag før de vibreres sammen.

MATERIALE Kløyvd granitt
TERRASSE Ja – men det gir en litt ujevn overflate
INNKJØRING Ja
HAGEGANG Ja
PRISNIVÅ PER M2 500-1500 kroner.

Chausséstein (små gatestein)

Terninger av kløyvd av granitt. Små gatestein er mindre enn vanlig brostein (som også kalles stor gatestein). De finnes fra 4 x 4 cm og opp til 10 x 12 cm. Steinene fås i mange grå, svarte og røde farger. Gamle blankslitte er vanskelig å skaffe, og derfor dyrere enn nye. Men både nye og gamle selges til overkommelige priser, importert fra Kina og India. Kan brukes til terrasser og innkjørsler, mellom heller og langs kanter. Hvis du lager en stor belegning med små gatestein, må de legges i mønster, fordi det låser belegningen.

MATERIALE Kløyvd granitt
TERRASSE Ja
INNKJØRING Ja
HAGEGANG Ja
PRISNIVÅ PER M2 350-1000 kroner.

Pukk og dekorstein

Knust naturstein fås i flere varianter og størrelser. Som pukk er det mest vanlig å bruke såkalt singel i størrelsen 4/8, 8/11 eller 8/16. Tallene beskriver størrelsen på de minste og største steinene i millimeter. Steinene har uregelmessige former og skarpe kanter. De setter seg til en jevn masse, men blir aldri hardstampet. Du får også kjøpt knust dekorstein i forskjellige farger. Som bunndekke i bed, legger du fiberduk på bakken med et 5 cm steinlag oppå. På trafikkert sted skal bunnen lages som til belegningsstein.

MATERIALE Knust naturstein
TERRASSE Nei
INNKJØRING Ja
HAGEGANG Ja
PRISNIVÅ PER M2 20-200 kroner

Kuppelstein

Kuppelstein er runde, avlange naturstein, som gjerne er mellom 7 og 14 cm store. De ble tidligere brukt på gårdsplasser, men brukes i dag mest som pynt mellom annen belegning eller som en litt rustikk hagegang. Det brukes også som et belte under takutstikk for å hindre sprut opp på husveggen. Kuppelstein er også flott rundt frukttrær på plenen og på trappetrinn, der de legges i betong. Kjenner du en gårdbruker, kan du sikkert få lov til å samle fra en av hans steinhauger etter våronna. Ellers kan du kjøpe kuppelstein hos enkelte steinforhandlere.

MATERIALE Ubearbeidet naturstein
TERRASSE Nei
INNKJØRING Ja
HAGEGANG Ja
PRISNIVÅ PER M2 50-400 kroner

Pengene ligger dypt begravet

Du må regne med at 2/3 av jobben ligger nede i bakken, før du legger en belegning. Derfor er det også det som koster mest når du skal ha fagfolk til å anlegge en terrasse eller en innkjørsel. Husk å regne det inn i budsjettet når du velger hvilken belegning du skal ha.

BETONG

Betongstein og -heller støpes i former og kan være innfarget, som regel i grå, blå eller røde nyanser. Fasonger og dimensjoner varierer ikke bare av hensyn til utseendet, men også etter hvor stor belastning de skal kunne tåle. Alle legges med minst 2 mm fuge.

Formstøpte stein

Belegningsstein støpt av betong kunne tidligere fås i mange forskjellige fasonger - formet som store S-er, som fisk, som sekskanter eller bare firkantede. I dag selges mest rektangulære stein, som lages i grå, svarte og røde nyanser. Felles for alle, er at de vanligvis er støpt med en kant som gir plass til fugen. Disse steinene låser seg sammen, og på grunn av tykkelsen er de veldig sterke. De egner seg til terrasser og innkjørsler, men ikke til tung trafikk. Det sliter ut steinene og gjør ferdsel til fots litt for spennende.

MATERIALE Betong
TERRASSE Ja
INNKJØRING Ja – men ikke tung trafikk
HAGEGANG Ja
PRISNIVÅ PER M2 Fra ca 150 kroner

Støpte flater

Har du pågangsmot nok, kan du plasstøpe store “heller”. Flater på 120 x 120 cm adskilt av bord av f.eks. teak, er en flott løsning, som ser eksklusiv ut. Kjempehellene, som bør armeres med innstøpte jernstenger eller -nett, kan legges på gangarealer, terrasser og kjørebaner/innkjørsler. Avhengig av hvor mye du gjør ut av bunnsikringen, tåler de veldig tung trafikk. Bortsett fra teaklistene, er det en teknikk som brukes på både motorveier og landingsbaner for fly.

Les også: Støp dine egne heller

MATERIALE Betong
TERRASSE Ja
INNKJØRING Ja
HAGEGANG Ja
PRISNIVÅ PER M2 400-600 kroner

Betongheller

Kanskje den mest brukte formen for belegning til terrasser og innkjørsler. Fås i mange størrelser og farger, men de mest vanlige er de grå i 40 x 40 cm og 50 x 50 cm. Det er egentlig litt synd, ettersom det finnes en stor mengde forskjellige typer, som er utviklet de siste årene. Du får dem i mange flere størrelser, også noen veldig store, nesten uhåndterlige, som er vanskelige å legge alene. Til gjengjeld er de flotte når de først ligger der. Heller fås i forskjellige tykkelser, de tykkeste til tung belastning.

MATERIALE Betong
TERRASSE Ja
INNKJØRING Ja – men ikke de tynneste utgavene
HAGEGANG Ja
PRISNIVÅ PER M2 Fra ca 150 kroner

Belagte betongheller

I stedet for de tradisjonelle grå betonghellene, kan du kjøpe heller som riktig nok er laget av betong, men som ligner alt annet. Du kan kjøpe heller som ser ut som granitt, men til en brøkdel av prisen. Du kan også få heller som ligner sandstein eller marmor, men som i motsetning til disse tåler både snø og kulde. En stor fordel med disse, er at de er belagte - det vil si overflatebehandlet. Det gjør at de er mindre mottakelig for alger og mose enn tradisjonelle betongheller. Likevel har de godt av å bli skikkelig vasket en gang iblant.

MATERIALE Overflatebehandlet betong
TERRASSE Ja
INNKJØRING Ja
HAGEGANG Ja
PRISNIVÅ PER M2 Fra ca 300 kroner

ANDRE BELEGNINGER

Du har mange andre muligheter enn granitt og betong når du skal lage en belegning i hagen. Du kan for eksempel velge å forsterke gresset ditt med en gressarmering, eller du kan legge keramiske fliser som er brent så hardt at de tåler selv den hardeste kulden. Se selv her.

Gressarmeringsstein

En egen avart av betongheller, er de armerte gressteinene. De består av betongheller med hull i, som det kan gro gress opp av. Dermed kan du anlegge en parkeringsplass som ikke bare er en grå betongflate, men som holder seg pent grønn hele sommeren. Steinene fås med over-flater som kan romme varierende mengde gress. Fra 35 %, til 50 og 75 %. En fordel med disse steinene, i tillegg til det estetiske, er at de tillater regnvann å sive ned i bakken i stedet for at det ledes ut i kloakksystemet. Det kan motvirke oversvømmelser.

MATERIALE Støpt betong
TERRASSE Nei
INNKJØRING Ja
HAGEGANG Nei
PRISNIVÅ PER M2 250-400 kroner

Keramiske fliser

Hagegangen, terrassen og trappen er steder hvor du vil ha stor glede av keramiske fliser. De fås i mange farger og størrelser, og felles for alle er at de er så tykke og brent så hardt at de kan tåle hard kulde, snø, grus og salt uten at de blir stygge.

I motsetning til betongheller og naturstein, er overflaten på de keramiske flisene lukket, slik at de ikke opptar fukt. Det gjør dem både frostsikre og motstandsdyktige mot alger og mose.

Ikke velg fliser som er altfor glatte i overflaten. De bør ha en struktur, som gjør dem trygge å gå på.

MATERIALE Hardtbrent leire
TERRASSE Ja
INNKJØRING Ja
HAGEGANG Ja
PRISNIVÅ PER M2 300-500 kroner

Hardtbrent stein

Ligner litt på vanlige murstein, men de er brent veldig hardt, slik at de er fantastisk harde og værbestandige, selv om det over lenger tid ligger vann, is eller snø på dem. Lette å rengjøre og holde fri for snø, hvis de er lagt riktig. De er likevel litt uvenner med med en snøskyffel.

Brukes på terrasser og hageganger, der de kan legges flatt eller på høykant, etter hva du ønsker. I innkjørsler må de legges på høykant for å oppnå en stabil belegning. Husk at alle stein og heller skal legges med minst 2 mm fugeavstand.

MATERIALE Hardtbrent leire
TERRASSE Ja
INNKJØRING Ja – på høykant
HAGEGANG Ja
PRISNIVÅ PER M2 250-800 kroner

Naturstein

Du kan kjøpe heller laget av forskjellige typer naturstein, men du skal huske på at vårt klima, med mye regn, snø og kulde, kan slite voldsomt på enkelte av disse steintypene. Sandstein, marmor og enkelte typer skifer liker ikke å bli våte og utsatt for frost. De sprekker i flak eller knekker. Du kan likevel uten risiko bruke basalt og granitt utendørs. Heller av disse steintypene er veldig harde og fås i mange fargenyanser. De er også dyre, men til gjengjeld holder de i en evighet - bokstavelig talt.

MATERIALE Tilhugget basalt, granitt, marmor, kvartsitt, skifer m.fl.
TERRASSE Ja
INNKJØRING Ja – noen typer
HAGEGANG Ja
PRISNIVÅ PER M2 Fra ca 2000 kroner (varierer mye, billigere finnes)

Bunnen er det viktigste

Uansett hvor dyr belegning du bruker, blir resultatet aldri bedre enn det som ligger under. Grav deg ned til ren jord, og stamp den med en platevibrator. Legg eventuelt fiberduk, og deretter et lag bunnsikringsgrus. Tykkelsen avhenger av hvor tung trafikk som skal være oppå. Vibrer bunnsikringsgru-sen, og legg på 12-15 cm stabilgrus, som også vibreres. Avslutt med 2-3 cm settesand. Hvis du legger heller, vibrerer du. Ved belegningsstein vibrerer du først etterpå (oppå steinene). Husk at du skal lage fall vekk fra huset. Lag bunnsikring og gruslagene 5-10 cm bredere enn belegningen, slik at kanten ikke setter seg senere. Dermed er du klar til å legge på heller eller stein.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel (abonnement): Belegning til hagen
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake